2013. augusztus 26., hétfő

Szóval döntöttünk?


Volt korábban egy bejegyzésem, a totál tanácstalanság jegyében, megjegyzem, iskolák témájában. Katolikus? Német speces? Néptáncos-balettes? A legközelebbi? A legjobb hírű? A kéttannyelvű? Most - úgy néz ki - látom a fényt az alagút végén. Nem véglegesen persze, de egyre biztosabb, hogy a Rákóczi sulit választjuk. Egyrészt, mert:

- erős és jó iskola. Olyannyira, hogy újabban a város legjobb iskolái között van és egyre javul a tendencia. 
- első osztálytól tanítanak nyelvet, harmadik osztálytól német tagozatos lesz legalább az egyik osztály 
- eddig a speces osztályba felvételi volt, ez állítólag megszűnik és mindkét osztály (akár) tagozatossá válik. Itt kérdőjelek azért még vannak bennem, mert nem hivatalos forrásból hallottam ezt, csak egy olyan szülőtől, akinek Rákóczis a csemetéje. Ez fontos tényezője a döntésemnek, mert ez a "lefölözős" dolog (a két osztályból kreálni egy "okosat" és egy "butát" nekem nem nagyon tetszett. Még akkor sem, ha nagy reményeink lehetnek, hogy Réka az "okosabbikba" kerül.
- Első és második osztályban úsznak a gyerekek (az egyik osztályban), heti 3 alkalommal a Tiszaligetben. Szóval Réka úszó edzéseinek látom a folytonosságát. 
- Felső tagozata különösen erős. Ezért bár sima, körzetes suli, egyre inkább tendencia, hogy csak jó vagy kiváló képességű gyerekek jelentkeznek ide (tekintettel ugye a tagozatosságra is). 

Egyéb jellemzők:
- valamikor apukám ide jár "4 polgáriba", szóval vannak hagyományok, ha úgy szeretném
- olyan közel van hozzánk, hogy ha nagyon muszáj 3 perc alatt gyalog (futva) megközelíthető. Zebrán, útkereszteződésen sem kell átmenniük a gyerekeknek. És....egyelőre továbbra sem várható, hogy költöznénk.
- nem nagy iskola, 2 osztályt indít minden évben
- azok viszont jóóóó nagy létszámúak. 35 (!) gyerkőccel indul idén a két első osztály. A várakozások szerint van azonban lemorzsolódási arány, harmadik osztályra vagy akár később is. Csak halkan mondom, hogy a katolikus iskolában 25 főnél megáll az osztálylétszám....igaz, oda pedig felvételi van, mégpedig többfordulós.
- csakis körzetes lakcímkártyával lehet bekerülni (azaz körzeten kívülről lehetetlen. Idén 35 helyre 38 lakcímkártyás - azaz körzetes - csemete jelentkezett az úszós osztályba (!!!!)....)
- Ésss nekünk nem ez az iskola a körzetes, naná. Kiskapuk azért akadnak talán....
- Tiborom mindig is ezt az iskolát pártolta (szemben mondjuk a kéttannyelvűvel....)
- tavalyi évben az iskolát kívülről szépen felújították, leszigetelték. Szóval most már szép is.

Azt nem mondom, hogy a döntés megszületett...inkább azt, hogy van egy nagyon nagy favoritunk. 



3 megjegyzés:

  1. A leirtak alapjan jo dontesnek tunik. A 35-os letszam viszont nagyon sok. Nalunk 31-et engedelyeznek, de en meg azt is sokallom. Egyebkent mi sem korzetesbe jarunk, nem volt protekcionk, (max. annyi, hogy en is odajartam)megis felvettek Petit.

    VálaszTörlés
  2. Én sem tudom, hogy lett 35. Én még ott tartok, hogy 31-32 lehet maximum.

    Elsőbbséget élveznek a felvételnél a körzetes gyerekek. Namármost, ha körzetesből 38 jelentkező van 35 helyre, akkor valami magasabb erő kell, hogy körzeten kívüli felvételt nyerjen. :) Nekünk meg nincs ilyen erőnk. :)

    VálaszTörlés
  3. De ennek ellenere azert oda jelentkeztek? :) Honnan tudod, hogy mennyien fognak jelentkezni? Valtozhat az elozo evek tendenciaja.. Nalunk is tuljelenetkezes volt iden is, az igazgatono ugy oldotta meg, (mivel nem akart 20 gyereket elutasitani)hogy inditott egy harmadik osztalyt..

    VálaszTörlés

Megjegyzésedet, üzenetedet köszönöm!