2015. május 5., kedd

Futó, gyalog, király

 
 
 
A gyerekek mindig próbálnak lenyűgözni, hogy mi minden finomságot ettek a suliban/oviban. Tegnap este Zalán volt a frissebb információ áramoltatásban.
- Zsír! - rikkantotta kérdésemre fénysebességgel.
Összenéztünk Rékával.
- Zsír? - pislogtam. - Mármint szaft a husi mellé?
- Ja, nem zsír, RIZS! - pontosított a pasas.
 
Volt még kettő másik ZalánMondta is, de természetesen azok most nem jutnak az eszembe.
 
 
Tegnap Cs. óvó néni átnyújtott nekem egy kb. 6 oldalas ovi értékelő kérdőívet. Felcsillant a szemem. A dolog anoním és az ovi egyik folyosóján figyelő ládába kell bedobni a papírost, ha készen vagyok az elemzéssel. A mindenkori névsor minden 3. gyerkőcének felmenője kap ilyet és én még soha, pedig ez az ötödik évem az oviban (Úristen, ez biztos???? Ja, nem, negyedik. Éreztem én, hogy az túlzás lenne.) Amíg Zalánra vártam, aki FitKid órán bukfencezett és szökdécselt (nem láttam, de gondolom), kéjes élvezettel böngésztem a kérdéseket, melyekre tucatnyi helyen az ötös skálán minimum osztályzatot érdemel az ovi. Szerintem. Aztán lehet, más, minden területen végigikszeli az ötöst, oszt jónapot. Kifejtős kérdéskör van, ahogy rémlik a hiányosságot és javaslatok területén, illetve valami olyasmi ,hogy miért ajánlanám ismerőseimnek ezt az ovit. Hát.....csak az jutott eszembe, hogy ha az illető közel lakik az ovihoz, akkor igazán praktikus és kényelmes. Illetve hogy az ovi tiszta és szééép. Számomra a homogén csopi is előny. Na még a végén megdícsérem az intézményt....!
 
 
Ma matek felmérő lesz Rékáéknál. Hogy ez hogy derül ki, idézem.
- Réka, van házi?
- Nincs.
- De volt, gondolom....
- Igen. Megcsináltam a napköziben.
- ...Oké, rendben.
(Ting......Kapom az üzenetet ebben a pillanatban facebook csopin belülről: "Milyen feladatok lesznek a holnapi matek dogában? Tudjátok?"
Mire átrikkantok a másik szobába.
- Réka, holnap felmérőt írtok?
- .... (csönd) .....Igen!
- Nem is mondtad.
-  Elfelejtettem.
Mintha halálra kínoznám a gyakorlásokkal és matek példákkal.....Megen nem tanultunk erre sem semmit. Vacsora közben megkérdeztem, hogy mennyi 15-9, mire levezette az általuk tanult módszer szerint, hogy 5 (*), úgyhogy nyugtáztam, hogy a gyerek fel van készülve. Úgy sem ezt fogja elrontani, hanem elnéz egy minusz jelet vagy valami ilyesmi. Már ha lesz hibája persze, ne legyünk pesszimisták!
 
 
Nem tudom, írtam e már a különórákról, szerintem igen. Most ott tart Zalán ügye, hogy még a nyári edzések befejeztéig kimennénk a ligetbe oda, ahol az utánpótlás edz (saját kis centrumuk van műfüves pályával, meg minden, nagyon jók a körülmények. Ugye, most van a fociban pénz, ami jó. Sokan morognak, de a katasztrófális eü (hogy csak egy példát hozzak) nem azért fos, mert stadionok épülnek. Ne legyen illúzója senkinek! Az már egy más tészta, hogy ami pl. állami pénz az utánpótlás nevelésbe megy, az tényleg jó helyre kerül e és nem lehetne másképp, másra felhasználni.....Én hiszem azt, hogy a foci kell, a foci jó, a foci tömegsport, na meg a tesóm is fociedző.....:) de nem is ez a lényeg most. Szóval kimennénk egy edzésre Zalánnal illetve kibarátjával, Mátéval, mert őt is vinné az apukája, és megnéznék a srácok, hogy milyen is a foci. Állítólag másfél órás edzés és nem valami tingli-tangli, viszont ezek a kölkök még fáradhatatlanok, jót is tenne nekik. Szerdán van általában edzés és vasárnap reggel. Meccseket még ők nem játszanak. :) Legalább bajnoksági szinten nem. Persze ez megint Tibi terhe lenne, neki kéne hetente egyszer kivinni az edzésre, így szerdánként "csak" négyig dolgozna. Elvileg túlélhető és kibírható, én viszont tudom, hogy ha határidős munkája van, akkor nincs olyan, hogy munkaidő vége. Sőt, igazából, ha jobban belegondolok, neki sosincs olyan.
 
Réka olyan szerencsés vagy szerencsétlen (nem tudom eldönteni) helyzetbe került, hogy MINDEN különórája egy napon van, ami a szerda. Kezd tánccal, ami az órarendbe van építve szeptember óta. Utána jön a sakk szakkör, majd a rajz szakkör. Vagy sakk és rajz fordítva, fogalmam sincs. Nem tudom, hogy boldogul a Hermione féle time turner nélkül, valószínűleg a rajz szakkörön csak fél fenékkel ül meg és pótolja más napokon kedden vagy pénteken. Nem tudom, ez rajta függ. Meglepő önállósággal és függetlenséggel rendelkeznek a mai elsősök.....
 
A sakk egyébként pár hete indult valami magán kezdeményezésre (valakinek a valakije a szülők közül sakkozó vagy sakk tanár...homályos a kép), Réka nem is tervezte, hogy részt venne benne, de én annyira támogatom a sakkot, olyan hasznos dolognak tartom és hiszem azt, hogy jól is menne neki, hogy rábeszéltem, próbálja ki. Ha nem tetszik, otthagyja. A dolog pénzdíjas, kb. 400 Ft/alkalom. Naná, hogy tetszik neki. Azóta szóba sem jött, hogy ne járna. Főleg, hogy a fél osztály ott feszít az órán....Vették már a futót, gyalogot, királyt.
 
 
(*) Vicceltem!