2012. március 30., péntek

Zali, Zozó, Zalcsi és Zalek


Köszöntő helyett

A wikipédia szerint a Zalán név eredetére több verzió is van. Anonymus Saladus néven említ egy vezért, aki a honfoglalás előtt a Duna-Tisza közén uralkodott. A Tisza mentén ráadásul tényleg található egy Slankamen (Szalánkemén) nevű helység. Az is elképzelhető, hogy Anonymus a helységnévből alkotta az uralkodó nevét. 

Maga a helynév szláv eredetű, jelentése sós kő. Egészen más elképzelés szerint a Zalán név török eredetű, jelentése dobó, ütő. Bizonytalan az is, hogy a név eredeti kiejtése mi lehetett. Szalan esetleg Salán?? A Zalán olvasat valószínűleg téves, ez Vörösmarty Mihály Zalán futása című műve révén terjedt el. 

ZALÁN. 2010-ben a  26. legnépszerűbb fiú név volt Magyarországon. Összesen 581 kisfiú kapta ezt a nevet országszerte, közöttük a mi Zalánunk is. :)

A Zalán névben lehet valami nagyon különleges, mert Tiborommal végtelen az ennedikenszer átlapoztuk az utónévkönyvet kisfiunkra várva, legalább ugyanennyiszer a naptárakat is és összesítve minden eredményt és véleményt csak egyetlen fiú név tetszett neki, mégpedig a ZALÁN. Hogy mit csinált volna, ha fiú ötösikreknek adok életet, azt inkább hagyjuk. Legalább kettőnek biztosan a Kinga és az Emese neveket diktálta volna be a szülésznőnek, talán egy Kincső is becsúszott volna. :)

Szóval, drága Zalánom, rosszcsontom, Isten éltessen sokáig neved napján!