2012. június 25., hétfő

Ne less, anya, meglepetés lesz!

- szólt egy este Rékam, azzal papírt ragadott és nagy lelkesedéssel rajzolni kezdett a kisasztalnál. Néhány perc múlva ezzel a szépséges rajzzal ajándékozott meg. 

Úgy néz ki, lassan a "színezéssel elrontom a rajzot" korszakának vége. Mert egyre szebben színez, gondolom ez sem mellékes. 


Az ablaküveget immár kékes színezés jelzi. Az ablakokban általában van helye egy-egy cserép tulipánnak vagy margarétának. Egyetlen szivárvány nem is elég az égre. Az ajtók és ablakok mindig szép méretesek. A tető hegyes, rajta kémény füsttel (nyáron is :)  A ház körül mindig madarak repkednek, vagy óriás pillangók. A virágok egyre gyakrabban valósághűek, vagyis a száruk, levelük zöld, viráguk színes.

Valahol olvastam, hogy a gyermekrajzokban a szivárvány a magas intelligencia jele. Emellett képzelőerőt és kreativitást testesít meg. Egyes nézetek szerint a szivárvány és a lila szín gyakori megjelenése spirituális képességekkel függ össze. Mivel a kisgyermekek kb. hét éves korukig még jobban észlelik, érzékelik a szemmel nem látható dolgokat, még kapcsolatban vannak a szellemvilággal, ahonnan leszületettek. Erről az jutott eszembe, amikor Réka kisbabakorában egy időszakban több vigyort küldött a háló egy bizonyos részére a plafonra, mint rám. Illetve, amikor egy éjjel, kb. 2 évvel később egy nénit látott ülni a sötét szobában (lásd itt, csaknem az oldal legalján)

A gyerekrajzokon a ház az ego megnyilvánulása. A házból kiszálló füst azt az érzelmi melegséget jelzi, mely a kisgyermek lelkében van. A háztető viszonylag sötét színe, a  gyermek önmagát védő magatartására utalnak. Az ablakok a „ház szemei”. Mutatja, hogy, hogy érzi magát a világban, milyen értékeket helyez előtérbe, mennyire kíváncsi a világra, mennyire érdeklődő, illetve, mennyire hajlandó szembesülni a dolgokkal. Ha az ablakok nagyok és színesek, a gyerek kíváncsi és nagy a fantáziája.Az ajtó mérete azt jelzi, mennyire könnyű közel kerülni a rajzoló csemetéhez, mennyire nyitott a világra. Ha a kapu vagy ajtó kicsi, nehezen lehet „bejutni“ hozzá.  Ideális esetben a házon van kémény, amiből áramlik a füst, így a feszültség-levezetésnek van helye és lehetősége kiáramlani.Van ajtaja, amin be lehet menni (kapcsolatokat lehet teremteni) és van ablaka is, amin be lehet tekinteni (információt lehet közvetíteni, ki-be). 

A ház falai jó esetben egyenesek, nem törnek meg, a ház nem düledezik. Amikor mindkét szülő egyformán részt vesz a gyermek életében és mindkettőhöz egyformán kötődik, a ház a lap közepére kerül. Amennyiben a ház az egyik oldalon van, de a másik oldalon megjelenik a fa, akkor az is mindkét szülő jelenlétét jelenti. 

Érdekes, hogy elvileg környezethűen csak 9 éves kortól használják a színeket, de Réka már 3 évesen is gondosan megválogatta őket egy-egy rajzánál. Most is kineveti a saját barna vagy zöld tulipánjait. Ám ha csak két-három ceruza áll rendelkezésére, mert Zalán az asztal alá borította a többit, a maradékkal is jól boldogul. 

(forrás: azirastukreben.hu)