2016. február 12., péntek

Elhűltem....



Rékának sokkolóan sok házija van jövő hétre. Jó, jó, ez most a közeledő Zrinyi matek verseny miatt van, habár meggyőződésem, hogy a felkészülést nem egy héttel a verseny előtt illik megkezdeni, na mindegy. Nem mintha tervem lenne, hogy Réka megnyeri. Attól még mindig csak másodikos....Csak az érdekesség kedvéért leírom, mennyi házi feladata van a drága leánykámnak 2016 februárjában a MásodikBében.



- 2015-ös Zrinyi feladatsort újra átnézni, típusfeladatokat áttekinteni (25 feladat)
- "tagozatra bontó" feladatlapokat átnézni (4 ilyen van, 4x8 feladat nagyjából)
- hatos szorzótáblát megtanulni (új anyag!)
- úgy általában a szorzótáblát átnézni, különös tekintettel az osztásokra :)
- 2014-es Zrinyi feladatsort megoldani (25 feladat)
- 5. "tagozatra bontó" feladatlapot kitölteni (8 feladat) 
- Tankönyv 16. oldal, 1-2-3-4. feladat, 17. oldal 1-2-3-4. feladat, ugyanez a 19. oldalon.
TK 26/2, 25/1,2, 27/1,2


Ez önmagában már marha sok!! De tovább is van, mondjam még? Eddig csak a matekról esett szó.



Magyarból haladni kell a második olvasónaplóval, mely Berg Judit egyik könyve alapján készül. Jó lenne a hétvégén befejezni....szerintem nem lesz rá idő. Gyakorolni kell, mint mindig a ly/j-s szavakat. Az olvasás mf-ben van egy feladat, ami házi. Nyelvtanból még meg kell kérdezni a házit, mert nyelvtan órán írták a NyelvÉszt. Szupi! 



Furulyát is gyakorolni kellene kb. fél óra terjedelemben, nem szokott a drága lány sok időt a pikulának szentelni, szerintem nem lesz ebből fuvola tanszak....Környezetből FÉLÉVES dolgozat közeleg, némi spéttel most a közeljövőben. Nem ártana tanulni rá, pl. a légnemű, szilárd anyagokról és átolvasni a egész első féléves anyagot. Ez kb. fél óra tanulás, nem több, remélem. És akkor még a németről egy szót sem szóltam, amiből jövő héten dolgozatot írnak, az egész anyagból (itt az a mánia, hogy MINDENBŐl), úgyhogy lehet átnézni megint a szavakat. A javasolt napi 15 perc németből eddig semmi nem lett, úgyhogy...Van egy feladatsor is, amit meg kell oldani, ez is amolyan tagozatra bontó...

Mit mondhatnék ezek után: Kellemes hétvégét!





Zalán úszik!



Azon elmélkedtem, ahogy hazafelé baktattunk az uszodából, hogy bezzeg amikor Egyeske, azaz Réka járt úszni, gondosan dokumentáltam minden eredményt, amit csak elért, óráról órára.  Milyen nagy öröm és büszkeség volt, amikor először átúszta a medencét megállás nélkül....Aztán jött a mély víz és ott is ügyeskedett, minden egyes fázis nagy élmény volt és olyan hihetetlen dolognak tűnt. Most meg....van bennem valahogy egyfajta közöny, bár ez nem igazán jó szó rá.....Valami olyasmi és emiatt lelkifurim van. Ez afféle "been there, done that" dolog nálam. Talán Zalán túl könnyen megtanult úszni? Fene tudja!

Közben meg Zalán minden elismerést megérdemel és szóban meg is kapta, merthogy ma nagyon szépen úszott. Valahányszor sorra került, áttempózott a medence túlsó oldalára, majd a következő körben már keresztbe is átúszta a medencét. Kartempó és lábtempó rendben, ritmus rendben és úúúúszik!! Ha jól számolom, a tizedik órán. Gyuri nem mondott semmit, de nem is nagyon kellett, három "taxit" kapott Zalán, ami a legnagyobb jutalom, úgyhogy Zalán szuper ügyes. Valahogy mégsem égek lázban (ezúton bocsánat, Zalán....) Nem tudom, talán ha harmadik gyerekem is lenne, kb. 6 éves, már csak ennynit dokumentálnék a blogba??  
1) Levittem ma Ödönkét Gyurihoz úszni
2) Ödönke úszik
Majd soha többet nem érinteném a témát??? Meglehet....

Jövő héten hozok videót Zalán úszásáról, mert most bár nálam volt a telefon, eszem ágában sem volt felvételt készíteni. Mondom, hogy egyre hanyagabb vagyok!!! Össze kell szednem magam!

Ui: Rékáék túl vannak a NyelvÉsz mai iskolai körén. Szerintem nagyon rossz lett, de mondjuk, nem lepődtem meg. Először is nyelvtan órán írták, úgyhogy sok minden volt ott, csak csönd nem. Nem tudta, hogy az irha az pontosan mire utal a versrészletben, elrontotta a ly-s kérdést, nem ugrott be neki a "nem oszt, nem szoroz" mondás, soha életében nem hallott fagyal nevű dudváról és még sorolhatnám a hibáit. 

Volt egy cuki is, szerinte a "sebes" szó nem illik az oda-vissza olvasható szavak halmazába, mert az visszafelé olvasva SEDES. Olyan nevethetnékem támadt, ahogy kerek szemekkel érvelt nekem!  Egy újabb pont bánta. Talán néhányat azért összeszedett valahogy. Lehet, hogy többet nem indulunk ezen a NyelvÉszen, megfordult a fejemben, bár hangosan nem mondtam ki. Most egy évig úgyis nyugtunk lesz tőle. Valahogy azt érzem, a magyar versenyeket nem Rékának találták ki. :) 

Hétköznapi burleszk



A tegnap délután igen fárasztóra sikeredett. Eleve az egész nap egy össze-vissza szervezett nap volt, úgyhogy az eleje sem volt semmi. Ugrok azért és ott kezdem, hogy hogy mentem fél négyre Rékáért a suliba, ami ELVILEG csütörtökönként, amikor a németet tanító M. van az osztállyal napköziben sima ügy. Igen ám, de az ofő ráébredt, hogy jövő héten Zrinyi matek verseny, úgyhogy negyed négytől elrabolta az indulókat egy kis külön matekra. M. néni szerint fél öt tájban várható, hogy előbukkannak az 1. teremből. Remek! Fél ötkor kezdődött a szülői értekezlet, egy egészen másik nevelési intézményben. Mindegy, várakoztam több anyatársammal, nem panaszkodom, mert tök jó a "kollektíva", elbeszélgettünk. Gondoltam, négyig várok, akkor előhívom Rékát a teremből és irány az ovi. Közben Tibi vitte úszni Zalánt, hogy a heti két Gyuris alkalom meglegyen, majd saját karate edzés volt neki tervben. Ez így is lett. 

4 óra előtt nem sokkal előbukkant a vidám bagázs, hurrá, vége lett a matek TG-nek!!! Hazaslattyogtunk, átpakoltuk Réka hátizsákját, papír, tolltartó, ilyen - olyan feladatlap. Persze a suliban forró csokit kívánt, ami köszönhetően az automatának, kielégítésre került, a kisboltnál éhes lett, kapott hát egy rántott húsos szendvicset. Nem késtünk el végül az oviból, még utánunk is bőven érkeztek.

Mint kiderült utólag, teljesen felesleges volt az egész szülői értekezlet, meg is fogadtam szentül, hogy többet nem megyek!!! Időrablás. Szerintem egyetlen lényege volt, hogy hansúlyozzák, mivel nincs egy vasa sem az ovinak, a projektmunkában vegyünk részt aktívabban. Általában mi nem szoktunk, mert sosincs itthon semmi, ami a célnak megfelelne, ha meg mégis, akkor abból a szükséges sokszorosát már beadták a többiek. Szóval szerintem majd viszek be fogkrémet  x tubussal, hogy ne az legyen, hogy a csoportpénzből finanszírozott projektek miatt nincs alapvető felszerelés az ovinak. Egyébként én nem is értem, ez nem az ovi kötelessége, hogy wc papír, tisztiítószer és fogkrém legyen az óvodában?? Naív vagyok? 

Vérnyomásemelkedés nálam csak egy ponton volt tapasztalható, amikor elmesélték az óvó nénik, hogy idén egyéni anyák napi köszöntés lesz. Meg is beszéltük este a vacsoránál Tibivel, hogy ebből mi nem kérünk, Zalán úgysem fogja elmondani a verset az óvónénik előtt. Majd elszavalja nekem itthon. Aki ezt az anyák napi egyéni köszöntést kitalálta a műsoros helyett, nem tudom, hol és mennyi idős, de azt személyesen verném fenéken egy péklapáttal. Néhányszor. Aztán persze lesz évzáróba illesztett ballagás, igen. Elballag 8 fő a24-ből...

Réka cica nagyon szenvedett a szülői értekezlet egy órájában, többször rá kellett szólni, akár egy óvodásra. Egy ponton a projektor elé telepedett a rántotthúsos szendvicsének maradványaival és törökülésben várta a műsort....ami elég száraz volt, a szokásos kötelező infók az óvodai nevelésről....Feladatlapozni, matekozni, rajzolni természetesen nem volt kedve, sejtettem.

Hat órára hazaértünk, ami tűrhetőnek számít. Gondoltam, rögtön nekiesem a palacsinta sütésnek, amivel két napja nyúznak a csemeték, hol tojás nem volt, hol idő...Csakhogy Réka azt nyöszörögte, hogy a tavalyi Zrinyis feladatsort matekból holnapra megoldva vinni kell, Micsoda??Az összes feladatot? Az összeset. Bravó. 25 feladatos a Zrinyi, ebből a fele kb. még könnyű kérdés, a többihez kell némi agytevékenység még egy felnőttől is. 

Pontban hétkor elégedetten álltunk fel a konyhaasztaltól (palacsinta sehol), készen lett mind a 25. Hurrá! Na akkor palacsintára fel, hol a tej? Mire Réka mellettem újfent azt nyöszörögte, hogy van még feladatlap is matekból, de ó borzalom, a padjában hagyta!!!!! Sírt, mintha fizetnének neki érte. Ezzel egy időben, egyik anyatársam rákérdezett, hogy mi is matekből a házi??? Réka elfuvolázta, hogy két oldal a könyvben, a hiányzó lap. Kisült, hogy olyan lapocska két példányban van meg anyatársamnál, úgyhogy átgaloppoztunk hozzájuk. Szerencse, hogy kerékpárral két perc az út. Ott a gyerekek már pizsamában virítottak, de még a matek házi függőben lógott. Volt némi pletyó és infó csere, majd irány haza, 10 perccel 8 óra előtt. 2 perccel előttünk estek haza Tibiék is a két egymást követő edzsésről. Huh, na akkor vacsora, kacsasült, káposzta, ez és az. Ahogy Réka belapátolta, elküldtem matek házit írni, hogy legalább a lap készen legyen, ha már a két oldala könyvben nincs. Elkezdtek óbégatni, hogy már megint nincs palacsinta. Mivel a házi tej már a végét járta, megadtam magam és fél 9-kor elkezdtem palacsintát sütni. Én marha! Amikor már ágyban lenne minden gyerek helye. Különösen így lett  volna helyes a NyelvÉsz verseny előtt egy nappal. Mindegy, palacsinta sül, Réka házit ír, Zalán vágókéssel tölt palacsintát...párat lemászárolt így. Már nem néztem az órát, de kb. 9 lehetett, amikor fürdeni illetve a reklamáló Rékát palacsintázni küldtem. Közben lehuppantam az íróasztalához átnézni a feladatsor. 5 feladat, tagozatra bontó fajta....MIND rossz volt az első háromból. Nem is csodálkoztam. Amíg fürödtek, még gyorsan kijavítottam a hibákat. A szorgalmiról most nem vettem tudomást....Majd hétvégén pótoljuk. Vagy nem. 

Elhadartam nekik a mesét, majd lekapcsoltam rájuk a villanyt. Persze van másik az ágyuk felett, a kislámpák. Öt perc múlva forró puszikat nyomtam a képükre és ragaszkodtam a sötéthez. Huh. Vége a napnak. Volt kb. fél 11, amikor leomlottam a kanapére. Némileg nehezemre esett elvégezni a különféle kivonásokat, ilyen vagy olyan formába ágyazva Réka matek könyvében. Nem mertem nem megcsinálni, mostanában úgyis sok a hiányossága, még a végén hármas lesz a szorgalma.....

Zalán ügyesen tempózott az uszodában, Tibi tök jó videókat készített róla. A kar és lábtempó összehangolása még továbbra is feladat. Majd meglátjuk mit mond este Gyuri, mi újság. Most meg drukkolok Rékának, aki kb. mostanában írja a NyelvÉszt.