2015. június 23., kedd

Fogas



Norbert napján történt (azaz június 6-án) egy szombati napon, hogy Réka felső ketteskéje (bal oldal) megadta magát a sorsának és magától kipottyant.  Ez a fotó még előtte készült. Ez Réka hatodik maradandó foga (mármint elől) és további kettő erőssssen mozog. Persze majd csak a gravitáció mozdítja ki őket, Réka nem szeret megválni a tejfogaitól. Én bezzeg annak idején sok mindenre képes lettem volna, csak hogy egy idegesítően fityegő fog leszálljon végre rólam....


 I. keresztanyu (náluk voltunk vendégségben, amikor a fog angolosan távozott) egy elegáns mozdulattal a kukába továbbította a fogat (melyről nem is tudta, hogy ott volt, ahol), így aztán volt nagy könnyhullatás (nyilván Réka részéről) , hogy a fogtündér ezúttal nem fogja szállítani a szajrét ajándékot, amit a fogért amúgy hozna. Végül vettem neki olyan csillámos izét, filcet és megnyugodtak a kedélyek, felszáradtak a könnyek. 

Táboros



Mindig terveztem, hogy olyan blogot fogok vezetni, amelyben az aktuális közéleti, politikai és világgazdasági eseményekről beszámolok néhány tőmondatban. Vagy csak úgy a hétköznapi tényezőkről, amelyek talán 10-20 év múlva egészen máshogy lesznek. Hogy ne csak lógjon a levegőben a sok-sok történet, hanem elhelyezhető legyen egy konkrét korszakban. Vagy valami ilyesmi. Ebből aztán szinte soha nem lett semmi, egyrészt ugye a fránya időhiány, másrészt mert ahogy leülök a gép elé pötyögni, semmi más nem lebeg a szemeim előtt, csak a két tündére gyerkőcke, általában csak utólag jut eszembe, hogy ejnye, erről vagy arról pedig milyen jó lett volna megemlékezni.

Most ez csak arról jutott eszembe, hogy a minap olvastam, át szeretnék szervezni az iskolai szüneteket olyan szempontból, hogy a nyári jóval rövidebb lenne, a tavaszi mondjuk hosszabb. Meg is tárgyaltuk az irodában gyermektelen és gyermekes kollégáimmal. Én ezzel - bevallom férfiasan - annyira nagyon nem értek egyet. Az rendben van, hogy a tavaszi lehet hosszabb, az őszi is, téli is.....csak én azt gondolom, nem ez a lényeg. Pontosabban én ezt más szemszögből (is) látom. Mert a gyerekek felügyeletét ugyanúgy el kell látni a hosszabb tavaszi szünetben is. A gyerekeknek lehet, hogy könnyebb és optimálisabb a szünetek elosztása egy parányit, nem is tartom indokoltnak a 10 hetes nyári szünetet (max 8 elég lenne, hehe)

Én inkább azt próbálnám megszervezni, hogy a nyári szünet alatt legyen valami kötelező ügyeletféle az iskolákban. Minőségi, színvonalas. Itt van pl. ez a tábor, amibe most Réka jár. Adtak neki egy nevet az alsós tesis tantónénik, akik ezt szervezték, labdajáték tábor. Délelőtt labdáznak, játszanak, délben átballagnak a közeli étterembe egy menüre, majd kisétálnak a Tiszavirág gyaloghídon a Ligetbe a strandra. Mindez 15 000 Ft-unkba fáj, ami nem több és nem kevesebb, mint általában a többi tábor a városban. Na most ha két gyereked van (többel nem is számolok....) és legalább 4 hetet meg kell oldanod, az azért felér egy anyagi csőddel. Szóval én ilyen és ehhez hasonló táborokat szeretnék mondjuk harmad áron + étkezés. Legalább júli közepéig és akkor már csak 6 hét nyomja a szülők vállát, amit meg kell szervezni. Jóval egyszerűbb, mint  10 hetet. Na okos vagyok? Persze gondolom, ez is, mint minden, pénz kérdés, az meg nincs, tudom én! Mármint az iskoláknak ilyesmire.

Egyébként a tábor nagyon tetszik Rékának, kellemesen elfáradva, kipirult arcocskával (hiába mantrázok neki a naptejről....) és csillogó szemmel esett neki az oldalasnak és a kapros tökfőzeléknek, amit vacsorára készítettem. Csak úgy dőlt belőle a szó. Ahogy hallgattam, egyre több oldalas csont figyelt a tányérján, négy, majd öt....a kis mini húsevőm. Zalánt ezzel szemben egyre nehezebb betuszkolni az oviba, cimborák ide vagy oda....Tegnap nem is sikerült Tibinek, a mai nappal kapcsolatban is vannak kételyeim. Hiába van Réka táborban egész nap, Zalán megszimatolta, hogy igazából már amolyan "kötelező" ovi nincs és hát....sóvárog az apukája után. Értem én.

Nem írtam még a pszichológus nőnél tette látogatásunkról, szerintem érdemben egyikről sem. Nem annyira azért, mert titok lenne, habár azt gondolom, hogy ha kiönteném ide a lelkem ezzel kapcsolatban az nem lenne való egy nyílt blogba....de ilyen gondom nincs, ezt nem kell mérlegelnem, mert egyelőre nem tudok róla írni mélyebben és részleteiben. Talán majd ha lezárul az egész ügy. Még 2 látogatást tesz E.-nél majd Zalán és utána újra leülünk beszélgetni. Érdekes lesz, én már várom.