2011. július 12., kedd

CsemeteKedvencek - az új sorozat

1. rész

Réka imád sürögni-forogni a konyhában. Alig fogok hozzá a főzéshez, máris megjelenik mellettem, hogy "Anya, mit segíthetek?," - ez egy olyan tulajdonság, melyet kamasz korában is nagyra fogok értékelni. :)

A CsemeteKedvencek címszó alatt olyan recepteket gyűjtök össze, melyek gyerekekkel is könnyen kivitelezhetőek, és/vagy szívesen fogyasztják a Mini Haramiák. Mert hát kevés boldogítóbb érzés van a földön, mint amikor dedünk nagyot harap az általunk kotyvasztott étekből, majd csillogó szemmel annyit mond: " Anya, ez annyira, de annyira finom...nyammmm....."

Sok-sok recept dúródik a fiókomban, hogy sorra kerülhessen, mégis egy alaprecept lesz az első. A muffin.

Nutellás muffin

Hozzávalók:

- 1 db 2,5 decim mérőedény vagy bögre
- 2 bögre liszt
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- 3/4 bögre étolaj
- 1/2 bögre cukor
- 1 bögre tej
- opcionális: pici rumaroma, igazi vanília

(forrás: mindmegette.hu)

A hozzávalókat kis tálkákba előzetesen kimérem, hogy Réka önállóan is össze tudja dobni ezt a süteményt. Először a száraz hozzávalókat keveri össze, majd jöhet hozzá sorban a többi is. Nagyon szereti tojást feltörni, így reklamál, miért csak 1 árva darab kell....de új feladatként papír kapszlikat nyomok a kezébe, elé pakolom a 12 mélyedéses muffin sütő tepsit, így elhallgat. A kézi habverővel simára kevert tésztát aztán nagykanállal meri a kapszliba. Nagyjából 1 kanálnyi tésztát pici nutella követ, melyet jobb, ha anya adagol....majd újra Réka következik 1 kanálnyi muffin tésztával. (Takarót kap a nutella, mi úgy mondjuk.) Ahogy végez mind a 12 mélyedéssel, anya letörli a felesleges tésztát a muffin sütő széléről, Rékáról, tűzhelyről....éééés bepakolja az előmelegített sütőbe a tepsit. 

Persze nutella helyett egészségesebb holmik is kerülhetnek a muffin gyomrába, akár meggy, áfonya vagy csokoládé is (mert a csoki is egészséges, naná!) :). Az utóbbi időben rá vagyok kattanva Rékástul a nutellára, ezért nyúltam éppen ehhez a töltelékhez.

A muffinok a sütőben szemet és lelket gyönyörködtetően megemelkednek, hogy Réka vad indiántáncot jár örömében konyhaszerte. 20 perc alatt megsül, ha a fogpiszkálós tesztünk negatív eredménnyel jár, már ki is kaphatjuk a sütőből a csemegénket. Nehéz távol tartani tőle a gyerekeket, amíg ki nem hűl...de muszáj. Ha Apa is itthon van, az utolsónak sem lesz ideje teljesen elhűlni.