2014. október 23., csütörtök

Fogadóórán



Azon elmélkedtem a fogadóórát megelőző napokban, hogy hogyan is lesz lehetséges megfelelnünk a megjelölt időkeretnek, ha az időt közben nem tudjuk megállítani. Elvileg 90 perc 30 szülőre? Fél ötre érkeztem az iskolába, az első bé tanterme elé, ahol mindössze 5-6 anyukát, apukát találtam, nem legalább 20-at, mint vártam. Biztató volt hát az indítás. Ahogy teltek a percek, azt láttam, hogy a két tantónéni külön "rendel", vagyis eleve feleannyi idő alatt végzünk majd, mint gondoltam. Szupi! Egy-egy anyuka 10 percet töltött benn kb., de már nem is igazán érdekelt, mert összeröffentem az ismerős anyukákkal, úgyhogy repült az idő. 

Talán 45 perc várakozás után behívott E. néni, aki a magyart és a tornát tanítja a gyerekeknek. Az első padban foglaltunk helyet, éppen Réka helyén, a kényelmes kis magenta kispárnáján. É. egy igazán helyes nő, hosszú szempillákkal és szénfekete hajjal (festett, de akkor is). Ideális tantónénis. Ha visszagondolok, nem mondott semmi különöset, olyasmit, amit nem tudtam vagy sejtettem volna. Minden rendben van, probléma sehol. Réka édes, aranyos kislány, nagyon ügyes, helyes, szépen ír, aktív, blablabla....A 7 napos hiányzás ellenére is 100%-os magyar felmérőt írt. Ahogy kikereste a dolgozatát, hogy megmutassa, végigpörgette az ujjai között a dolgozatokat. Picit kigúvadt a szemem, 10%, 14% 21%, 44%, 40%....Hinnye....

Rákérdeztem, hogy mi a helyzet a helytelen ceruzafogással. Nos hát próbálkozzunk, szóljunk rá, olykor és olykor, mi is, ő is, vegyek neki három oldalú ceruzát (nahiszen....), aztán majd meglátjuk. Egyébként ha az írásának külalakját nem befolyásolja (nem hát), akkor nem gond. Ez jó hír. A vége felé elmondta, hogy mire beköszönt az őszi szünet, az m betűig jutnak (nem az a-tól, talán 4 betűt vettek ezen a héten). A szünetre ad majd a gyerekeknek feladatlapokat, gyakorolnivalót, de inkább játékos dolgokat. 

Azután, kérdések és problémák híján átültem E. nénihez, az osztályfőnökhöz. Alacsony, vörös hajú (szintén festett) teltkarcsú, ötvenes hölgy, éles, égszínkék tekintettel, amely szinte átfúrja az ember agyát. Kellemes meglepetés ért, E. néni egyáltalán nem volt "szigorú" formában, oda-vissza dicsérte Rékát. Semmilyen negatívum nem érte. 

Nagyon gyorsan és ügyesen, pontosan dolgozik, nem tud olyat kérdezni, amit Réka nem tudna. Ha megdicséri, az külön szárnyakat ad Rékának, csillog a szeme, sokat számít tehát, hogy gyakran legyen elismerve a munkája (ez igaz). Azonban ugyanilyen könnyen össze is omlik és könnyekben tör ki, ha súlyos attrocitás éri (pl. ellopják a hegyikristályát a padból) Na igen, van decibel ezerrel, ha kell.....E. néni szerint maximalista. Ez új dolog, valószínűleg a benne levő versenyszellem hozta elő belőle, mert eddig én nem nagyon figyeltem meg rajta. 

Jól motiválható, hosszú ideig tud koncentrálni a feladatra, nem kalandozik el. Padtársával sok volt az etyepetye az első időkben, ami mára teljesen megszűnt, figyelnek, fegyelmezettek. (Hurrá! Nem hittem, hogy egy hetet kibírnak egy padban Kamillával. ) Első naptól fogva ugyanott ül, ahová szeptember elsején fél nyolckor bevágta magát, első pad, középső padsor.

Réka a kérést vagy javaslatot mindig azonnal elfogadja és betartja. (Na itthon bezzeg nem.) Ha tehát tanítónéni kér valamit, az számára szent. Jelentkezik, aktív, nem fél segítséget kérni. Olykor csak a tekintetével csalogatja magához a tanító nénit. 

Matematikából nem volt szó a felmérőről, ami ugye 97%- lett ( 1db hiba). Én nagyjából meg vagyok vele elégedve, nagyon jó eredmény ez.

Fél hatra végeztem, Tibi pont befutott Zalánnal az oviból érkezvén, így együtt baktathattunk haza. 

Minden hónap végén van egy értékelés, amikor összeszámolják, hogy kinek hány pirospontja van. 20 pirospont egy csillag és 20 csillag után jár valami zsákbamacska jutalom a gyerekeknek. Apróság persze. Nekem ez nem nagyon tetszik, mert mi van a szerényebb képességű gyerekekkel, folyamatosan csak azt látják, hogy az osztály javának sikerélménye van, nekik meg nincs....Nem értem, miért kell őket máris versenyeztetni. Arról már nem is beszélve, hogy az "osztályelsőnek" nagyjából 3x annyi csillagja van, mint most Rékának, aki holtversenyben nagyjából a negyedik helyet foglalja el az osztály rangsorában. Ami szinte lehetetlen, hiszen Réka is top formában dolgozik. Mindegy, részletkérdés, hogy 20 vagy 60 pirospontja van, amíg 100% körüliek a tesztjei. 

Szóval minden szép és jó, hurrá, hajrá, éljen az őszi szünet!!!!!! Jobban vártam, mint Réka, attól tartok.