2016. március 31., csütörtök

Zalán tanulmány


Zalán  vidám magabiztossággal tempózott párat a mélyvízben, amikor éppen a rajtköveknél megszólította egy bácsi. Én ismertem őt, annak idején, amikor Réka tanult úszni, beszélgettem vele egyszer, valamikor vízilabdás volt, később gyerekeket tanított úszni. Szimpatikus volt, nyitott és barátságos. Nagyjából hasonlít külsőben és mentalitásban Csapó Gábor pólósra. Zalánnak vadidegen.

Zalán éppen a képzeletbeli célba csapott, amikor az úr (nevezzük M.nek) megjegyezte, hogy túl erőteljes a kartempója, azért dől előre (vagymi), majd utána nyúlt, hogy megmutatja, mire is gondol. Zalán felháborodottan kapálózott, el is sírta magát és minden igyekezetét összeszedte, hogy távozzon a medencéből. Megfogtam a kezét, eképpen feltartóztatva a fiúcskát, hogy hallgassa meg, amit M. mond, majd amikor láttam, hogy erre nincs hajlandósága, elengedtem őt és figyeltem én türelmesen. M. végül elnézést kért, hogy beleszólt a dolgunkba, én pedig megköszöntem a segítségét. 

Zalán ezután egyedül kívánt lenni a tanmedencében. Ha megközelítettem, arrébb úszott.  Láttam rajta, hogy nagyon dühös, magában beszélt és olykor csapott egyet a habokba. Megbeszéltem vele, amikor lehiggadt, hogy a bácsi tanít gyerekeket úszni és csak simán tanácsot szeretett volna neki adni, semmi bántót nem tett. Zalán erre azt sziszegte, hogy nem igaz, hogy ő "szarul" úszik (ezt nem is mondta senki) és negatív jelzőkkel illette M-et. Ez valahol jellemző Zalánra. Egyrészt a kritikát nagyon rosszul viseli, másrészt a hirtelen megjelenése valamely idegennek a kis életébe meglehetősen merev (és akkor finom voltam) fogadtatást kap. Mindkettő igen aggaszt.....és nem tudom, hogy  tudnék segíteni neki. 

Ha teszem azt ugyanez történik Rékával, tőle két reakciót tudok elképzelni. 1) Simán tovább úszik, mintha mi sem történt volna. 2) Végighallgatja M. mondandóját, majd vállat von és tovább tempózik, mintha mi sem történt volna. De egészen biztosan nem izgatja fel egy idegen véleménye, sem nem érti félre annak mondandóját, sem nem tagadja le később, hogy elsírta volna magát. 

A jó része, hogy annak esélye, hogy egy idegen cukros bácsi elcsalja Zalánt, minimális...

Iskolás



Tegnap délután É. tantónéni megállt mellettünk (6 anyuka a MásodikBéből)a folyosón váltani pár szót. Nem tudta még a dolgozatok eredményeit, az összesítést sem készítették el állítólag, így még csak nem hivatalos részeredmény sincs így félidőben. Persze amúgy sem árult volna el semmit. Esetleg majd a fogadóórák magányában egyszer mégis hol állnak a gyerekek. Főleg azok izgulhatnak, akik a középmezőnyben tanyáznak két dolgozat után, de azt hiszem, igazán senki nem lehet nyugodt. Egyébként is, mi az, hogy középmezőny vagy "vége része"??

A bökkenő ott figyel, senki nem hirdette ki, hány fővel fog jövőre indulni a tagozatos osztály. Általában ezek maxra járatottak, azaz 32 fővel rajtolnak, a mostani 3 b - állítólag pontegyenlőség miatt, khm..... - 33 fővel fut. Baromi sok. Azonban a második évfolyam egészen egyedi az évfolyamok sorában. A B osztály (a miénk) 30 fős, 20-10 arányban oszlik meg a jók és a gyengék arány kb. Az "A" osztály 28 fővel indult és mára leapadt 24 körülire, a jó-gyenge arány fordítottja a miénknek, 20-10, ha lennének annyian....14-10. 

Na most tagozatra jelentkezett tőlünk 21 fő, amonnan 15, azaz 36 emberke pályázik a kérdőjeles számú tagozatos helyre. Egy ideje gyanítom, hogy a majdani 3B nem 32 emberkéből fog állni, hanem max. 30-ból, de talán még 28-ból sem....Most pedig hallani olyan véleményeket fenntebbről, hogy nem lehet aránytalan a két osztály létszáma. A gond csak az, hogy amikor a tagozatos helyet nyertek listáját kitűzik a faliújságra, még csak tippelni lehet, mennyien lesznek hajlandóak maradni abban az osztályban, ahol a képzeletbeli 27 fős mezőny fele roma vagy legalábbis hátrányos helyzetű. Elképzelhető, hogy nem sokan, hiszen 4-en már elhagyták az iskolát az A-osztály szinvonalára hivatkozva (úgy beszélik) Akármennyien is nyernek felvételt a tagozatos osztályba, úgy hiszem a kisebb B osztály nem feltétlenül növeli az A osztály népességét, hiszen a csalódottak majdnem bizonyosan mind távoznak majd az iskolából. Ami ugyanúgy aránytalansághoz vezet. Szóval azt tudom csak elképzelni, hogy 25 főben maximalizálják a B létszámát, mondván, hogy ennyien "valók" oda a dolgozatok alapján és a többiek, a csalódott 11 fő + aki meg sem írta a dolgozatokat, mehet az A-ba. Még abban az esetben is benne van a pakliban, hogy borul az A létszáma és még nagyobb létszámban vándorolnak el. Mert azt már tudni lehet, ki az, aki biztosan A-s lesz és elmondhatom, nem szépek a kilátások. 

Persze vannak itt egyéb érdekek is, így alig hiszem, hogy az igazgatóság meg meri lépni azt, hogy 25 fős tagozatot indít. Pedig eljátszottam a gondolattal, hogy egy 12 fős nyelvi csoportban azért jobb, mint a 16-osban....

Ami külön izgalmat csempész ebben az amúgy sem unalmas tagozatosa mizériába az az, hogy azok, akiktől gyenge teljesítmény volt "elvárt" tanulmányi eredményük alapján, hogy majd jól a banda végén fognak végezni sorrendileg, nagyon is jól teljesítenek, így egyelőre képtelenség kitalálni, ki marad le a tagozatról és ki fér be.....Hát ilyet!:)

A jövőre nézve viszont változások lesznek, melyet már tavaly bejelentettek. Ha annak idején Zalánt ide íratjuk, választhatunk a kéttannyelvű és a sakkpalotás osztályok között. Az egyik egyértelmű, ugye német nyelvből lesznek kéttannyelvűek a gyerekek. No nem mindenki, másodiktól itt is kétfelé veszik a bandát, de az óraszáma meg lesz a gyengébbik osztálynak is. Ide szánjuk mi egyelőre Zalánt.....A másik variáció a Sakkpalota, Polgár Judit módszertana helyileg megvalósítva. Az első ilyen osztály indul jövőre (a mi tantónénijeinkkel, brühü....), nekem sok bizodalmam nincs benne, bevallom, de jövőre a Törpsuli során majd meglátjuk, melyik tetszik jobban. Itt magas óraszámban tanulhatnak angolt, akár heti 5-ben is. Az nem egyértelmű, itt is lesz e egy jobbik banda, vagy csak a kéttannyelvűben....Akárhogyis, ősztől kemény feladat lesz Zalán számára megtalálni a megfelelő sulit. Mindenképpen nyitott vagyok a sportiskola irányában is, egyelőre ott valahogy jobban el tudom képzelni Zalánt iskolásként....Tibi, úgy gondolom, a Rákóczi mellett teszi le a voksát. Logisztikailag mindenképpen egy álom. Majd kiforrja magát ez az ügy is.