2020. február 25., kedd

hosszúlesz

Hopsz, megint eltelt egy csomó idő. Nem jutottam gép közelébe, de van néhány jegyzetem, azokat összefűzöm.

Múlt péntek
hát ja, van némi lemaradásom

Zalán olykor –majdnem mindig – eléggé el van varázsolva. Erről híres. 
Pénteken délután Tibi könnyedén elejtette beszélgetés közben, hogy mennie kell, meg kell keresnie Zalán úszó cuccát a nagyvilágban…merthogy elhagyta. Én erről nem is tudtam. Már robogtunk a Vízilabda Aréna felé, ahol az edzéseket tartják, amikor kiderült, hogy egyáltalán nem biztos, hogy ott lesz a holmi, ki tudja, de ott érdemes kezdeni a kutatást. Az Arénába érve az egyik pulton meglett a cucc, hiánytalanul, összepakolva, némileg állott rothadt vizes szagot árasztva. Fogalmam sincs, hogy van az, hogy kijön az uszodából, beül a kisbuszba és visszarobog a suliba és közben nem tűnik fel neki, hogy semmi táskája, motyója nincsen. Érthetetlen. De nincs vége, ezután felkaptuk őt a suliból, ahol rajziskolán ücsörgött, immáron teljesen egyedül a tantónénivel. Míg várakoztunk, hogy összepakolja a holmiját, kiszúrtam a rajziskola fogasán Zalán ősszel elvesztett, vadiúj tavaszi dzsekijét….Azt is vittem haza, miután a zsebében minden kétséget kizáró bizonyítékokat találtam. Egy kisautót, amit Tibi vett neki. Szóval eredményes nap volt a múlt pénteki, bár úszószemüveget így is kell venni, mert azt meg korábban elhagyta vagy szétdobálta, nem tudom.
Utána otthon belga krémest ettünk, ami valami isteni volt most is, friss és …. isteni, na. Amúgy Bálint nap is volt, de azt mi nem üljük meg, úgyis mindjárt évforduló…

múlt szombat:
Vannak fura dolgok. Múltkor vettem az új kék (többek között) ruhámhoz egy hozzá illő harisnyát. Nem volt baromi drága, de nem is ingyen vágták hozzám. Még csak fel sem próbáltam, csak kibontottam a csomagolásból. Ezen a ponton eltűnt. De úgy, hogy azóta sem találom. Átkutattam minden vasalós kosarat, minden vasalt ruhás kosarat, minden szekrényt. Még az ágy alá is bekukkantottam. Sehol. Ekkorra kellőképpen berágtam, 2 héttel később, azaz most, vettem egy másikat. Pukkadjon meg az a harisnya! Az újat szigorúan a ruha mellett tárolom, lehet, együtt is fogom mosni és szárítani, meg minden.
múlt vasárnape

Update - azóta meglett, a zoknik közé dugtam a fiókba, out of sight out of mind....

Réka úgy döntött, betegnek nyilvánítja magát és kihagyja a jövő hetet. Bárcsak ez nekem is ilyen könnyen menne. Mondjuk, ha vészesen lemaradtam a takarítással, vagy kertészkednék, esetleg csak pihennék, kiíratnám magam egy hét táppánzre. 
Be szép világ is volna! Főztem kacsalevest cérnametélttel, sült csirkét, petrezselymes krumplit, csirkével együtt sült krumplit, volt saláta is. Közben ment az országértékelő. Jó volt minden.

hétfő - 02.17
Ma két éves a kutya, Isten éltesse még nagyon sokáig! Nem pont ebből az apropóból, de szombaton a nappali szőnyegre kakált, hétfő reggelre pedig oda hányt, szóval igazán boldoggá tett bennünket, de persze így is imádjuk, így is minden nap hálásak vagyunk, hogy ő van nekünk. Mert ilyet nem csinált másfél éve.  Hála és köszönet a tenyésztőnek, kivéve, amikor kettesben lennénk Tibivel (nem kell nagyon intim dologra gondolni) és a kutya KÖZÉNK telepszik. Az nem mindig kafa…

Most belegondoltam, hogy micsoda görény vagyok, két éves a kutya és nekem csak az újszerű szőnyegen jár az eszem…Pedig igenis csodálatos kutya. Csodálatos családtag.
A Pedigree büszke lenne rám, mert hétfő délután hirtelen ötlettől vezérelve összevásároltam mindenféle kutyanasit, mégiscsak szülinapja van szerencsétlen kutyának (hogy Károly bácsit idézzem). Mondjuk, örült is. Jövőre egész grillcsirkét kap. Kicsontozva. Mert a csonttól behány. Végülis kutya, vagy mi...

kedd
Brutálisan kívánom a csokoládét. Tegnap be kellett szaladnom az egyik boltba, mert szalvétát és zsebkendőt szerettem volna venni…és naná, hogy becsusszant a kosaramba pár szelet csokoládé is. Az más kérdés, hogy a mogyoróvajas kitkat-et lenyúlta Tibi, egy sport szeletet megettem (én imádom, ha még puha) ,a másik kettő reggelre eltűnt az uzsonnás táskámból. Szóval megették a gyerekek.

Réka még mindig beteg, szerinte fáj a feje és köhög. Ennek semmi nyoma.
Ma kellett volna szülői értekezletre menni, egyszerre , egy időpontban két helyre, de egyik szülőire sem mentem el. Ilyen még soha nem volt, hogy kihagytam volna. Zalán úgy tudta, hogy szerdán környezet TZ. Öt óra után kiderült, hogy eltolták egy héttel, de akkorra már késő volt.

szerda
A legnehezebb nap a héten, ha ezen túl vagyunk, már szebben süt a nap. Zalánnak szerdán minden órája nehéz, van matek, nyelvtan, olvasás, német, környezet, amit csak el lehet képzelni.
Réka eljutott délután a dokihoz, kapott igazolást, nem vártak csak két órát, pénteken mehet suliba.
Pénteken felsős farsang, amire kötelező a tombola…..majdnem mondtam valamit. Beöltözés nincs, csak buli. Ez jó ötlet, már nagyon szenvednek ilyen hajlott korban a jelmez miatt, legalábbis errefelé. Ami rosszabb, hogy szombaton alsós farsang. Ezek a suliban meghalnának, ha egy péntek ebéd utáni időszak rámenne, mondjuk 12-15-ig, de mindegy. Kötelező ráadásul. Idén nem sütök fánkot, az biztos, nem vállaltam be semmit. Mivel hogy ott sem volta a szülőin, ugyebár.

csütörtök
Zalán reggel nem volt hajlandó iskolába menni, hasfájásra panaszkodott. Tibi szerint csak megunta, hogy Réka lóghat a suliból. Seggbe fognak rúgni engem a suliban, ez már számításaim szerint a negyedik nap, amit én igazolok le….Egyszer voltunk 6B kiránduláson, egyszer Ikeában, kkhm….. és voltak még ilyenek.
Réka üzent dél tájban, hogy Zalán nem ad neki palacsintát, pedig már vagy 20-at megevett. Mármint Zalán. Ekkor vészfények villogtak az agyamban, hogy ég a ház, ezek palacsintát sütnek, de Tibi visszaírt, hogy no para, nagyon finom a palacsinta. Amerikai féle. Csak kár, hogy nincs nutella. Hát az nincs. Ha lenne is ,csak akkor, ha széfünk is lenne és nem tudnák a gyerekek a kódot.

Ma marha jó dolgunk volt, hoztak a fiúk a Mekiből ebédet. Rendeltem salátát is, úgy kevésbé volt lelkifurim…De amúgy sincs rossz dolgunk, mert a finnek küldtek karácsonyra egy hatalmas doboz bonbont (duplafedeles) és egy nagy doboz zselés cukorkát is (az már elfogyott), plusz főni hozott mini Ritter-eket a legutóbbi mini nyaralásáról, szóval édes az élet az irodában mostanában különösen. Még az orchideáim is bimbóznak az ablakban.

péntek
Ma visszarázódott minden a kerékvágásba, mindkét gyerek suliba ment. Őszinte részvétem, de hát ez van, kemény az élet, tanulni kell. Rékának holnap egyszerre Curie verseny és Langwest német verseny. Szegény, még a hétvégéje is oda. Na mondjuk, rápihent…nekem nem tűnt fel, hogy egy zsebkendőt is elhasznált volna a náthájára.

Vacsorára pizzát sütöttem. Gennaro Contaldoo receptje nekem maga a tökély. Egyébként a lasange is és még biztos akadna pár dolog, amiben követnem kellene az ő útmutatásait…
50 dkg lisztbe elkeverek egy zacskó sütőport, 2 kávéskanál sót, a dagasztógép üstjébe öntök 325 ml langyos vizet. A langyos vízbe adagolom a lisztet, hagyom, hogy dagassza egy kicsit. Aztán kel, pihen, majd 4 részre vágom a megkelt tésztát és teszek rá feltétet aszerint, hogy mi van a hűtőben. A gyerekek számára az nem pizza, amin nincs kukorica, úgyhogy az is ment rá és sajt bőven (bár nem volt itthon parmezán, sem füstölt sajt, csak sima trappista.) Ja azt kihagytam, hogy a kis bucikat nem nyújtom ki, hanem kézzel formázom kerekre. Vigyázni kell, hogy ne lyukadjon ki, ne legyen túl vékony, mert akkor eláztatja a tésztát a feltét. Pörgetni még nem tudom, mint az olaszok. Klassz kérge is lesz így, ropog, puha, finoooom….Süssetek sok pizzát!

szombat
Korán keltünk, Rékának 7:45-re a város másik részén kellett lennie a Curie csapatverseny városi vagy területi fordulóján, már meg nem mondom. Mi Zalánnal fél 9-re mentünk farsangra (blááá, de utálom ), Tibi maradt otthon dolgozni, nana, végülis hajnali egykor hagyta csak abba…
Zalán fekete párduc lett a Marvel sorozatból a farsangon és csak bő 10 órával később tudtam meg, hogy tényleg ez a szereplő neve, nem viccből mondta nekem, hogy ő fekete párduc….Ennyit rólam és a Marvel filmekről.
A farsangról megléptünk a táncbemutatók és a tombola előtt….Nagyjából 1,5 órával a kezdés után. Szemét voltam, mert azt ajánlottam fel Zalánnak, hogy menjünk át a Regio játékboltba és nézzünk szét….Persze, hogy fel csillant a szeme. Még a büféből, ami akkor nyitott, vettünk innivalót, aztán lapos kúszásban megközelítettük a ruhatárat. Ha megérem a jövő farsangot is, akkor ünnepelek, mert letudtam az összes alsós farsangot egy életre.
A játékboltban szokásához híven azonnal választott egy távirányítós autót, amit némi huzavona után megvettem neki….egy kis kényeztetés belefér. Úgyis mindjárt kamasz lesz és tojik a kisautóra, hagy élvezkedjek még egy kicsit! Már nem sok van neki a 10. szülinapjáig. Utána vettünk még frissen sült pogácsát, majd Tibi felvett bennünket és onnan a cukrászdába robogtunk, mert anyunak a szülinapja volt, illetve lesz most a héten, de előre vettük. Otthon Zalán szabadprogramot kapott, én nekiálltam a szokásos háztartási teendők tengerének, közben azon morfondíroztam, hogy Réka vajon mikorra érhet haza. Kellemes napos idő volt egyébként tavaszhozóóó…
Délután kiértünk anyuhoz, vittünk neki egy dobostortát, ami fantasztikus finom volt, igazi dobos torta. Nem sokszor kóstoltam még ilyet, mert a krémhez nem sok cukrászda ragaszkodik, pedig az eredeti az igazi és a fantasztikus, a tökéletes. Este beugrottunk még a másik mamához is, ott volt egy mini család találkozó. Későn értünk haza, már vasárnap kerültünk ágyba.
Vasárnap természetesen tanultunk délután, volt ebédre babgulyás és palacsinta, amit még Mama csomagolt nekünk szombaton. Vásárolni is voltunk itt és ott, meg amott, nagyon várom az online vásárlást, és akkor talán kevesebb felesleges dolgot veszek. Most pl. 50 virághagyma esett be a kosaramba – többek között…bezzeg mosószert nem vettem, így lett egy újabb körünk a Tesco-ba....
Estefelé szét kellett volna szakadnom, mert Tibi megjegyezte, hogy a héten még nem is segítettem neki, mintha olyan veszett sok szabad időm lenne – NINCS! Szóval cikáztam a töri Tz-re készülő Réka és Tibi között. Közben eszembe jutott, hogy reggel kavartam be gyökérkenyeret, nem kellene hagyni, hogy rommá keljen…szóval azt is megsütöttem, bár addigra már 9 óra elmúlt. Aztán még helyre tettem a királyokat – tök fura volt, hogy I. Károlynak tanulják a gyerekek Károly Róbertet – nekem szokni kellett, remélem, jól sikerül a mai TZ. Zalánnak nem volt sok házija, szerencsére a farsangra tekintettel nem nyomták őket agyon. Ja, mert egyébként a szülőin elmondták, hogy még több lesz a magyar házi ezen túl, mert unatkoznak a gyerekek…Hát itt elbődültem volna, hogy nemááár…csak ugye nem voltam ott, de volt más tiltakozó, mindhiába, több lesz a házi, mert ezek elbírnak többet is….Hát ez is egy indok….

hétfő
Hétfőn nem történt semmi, ez is csak egy maratoni hétköznap volt, amikor este 9 után mentünk kutyát sétáltatni és 10-kor fogtam hozzá megfőzni a másnapi ebédemet, hogy ne szendvicsen tengődjek (csak egy kis spegetti volt bacon-nel, foghagymával, petrezselyemmel és sajttal, de finom lett. ) 11 után kerültem ágyba és még néztem volna egy kis HBOGO-t, hogy legyen már egy kis ÉN időm is…hehe…de Zalán úgy döntött, velünk alszik, így ennek lőttek, villanyoltás lett és mély álom.

kedd
18 fok van és madárcsicsergés. Erről rögtön eszembe jutott, hogy fogynom kellene vagy 8 kilót…
.De én GombócArtúr vagyok és imádom a csokoládét (is) és jókat enni is, így elég sokat kellene sportolnom, hogy ne maradjak túlsúlyos. Hamarosan itt a bringa szezon. 

Rékáék első helyen végeztek a területi Curie-n, de szerintem így sem jutnak az országosra be, csak 10 csapat fog. Na mindegy, kaptak egy szép könyvet, ötös természetből és jön a miskolci verseny újabb fordulója is. A német versenyről nincs hír még (írtam egyáltalán, hogy versenyre ment? Egyiket biztos.

Amúgy síszünet van a suliban, de ez nem egyenlő a tanítási szünettel....sajnos.   

Nem mondtam, mert nem tudtam beszélni róla, de vasárnap ráejtettem a kekszes csuport az indukciós főzőlapomra. Persze tönkrement, javíthatatlan. Élt kettő évet. Addig sírtam, míg majdnem kiszáradtam. Annál csak akkkor voltam szomorúbb, amikor megrendeltem az újat. Micsoda csapás, micsoda csapáááás! 

Holnap környezet tézé, Réka még nem alszik, valamit hablatyol az ületékes kőzetekről, márvány meg lösz...asszem megyek, lekapcsolom nála a villanyt...jóéjt!