2012. január 18., szerda

40 dolog

Amit tudni érdemes a 20 hónaposról

0) Becenevei: Zalán(ka), Zalcsika, Zozó(ka), Zaló(ka), Zali(ka), valamint:
Cumihuszár, KukisManci (nem vagyok szexista, Réka PunciManci) Kishuszár, PelenkásJoe, Pelenkahuszár, Hurvinyek, KisMuci, Muciiii, Macikám...ilyesmi.
1) A szeme sem áll jól, akkora csibész. Mókára és huncutságra mindig készen áll. 
2) Eszméletlenül jóképű. Amióta megszületett, azóta gyönyörködöm benne. Még akkor is szép, amikor ordít és vörös a feje. Ami kevés emberről mondható el.
3) Nagyjából 10,5 kg, azaz pehelysúlyú a 87-88 centis magasságához képest. 16 foga van, a további négynek egyelőre se híre, se hamva.
4) Az egész lényében árad valami pasis. A gesztusai, a mimikája, a dörmögő hangja. 
5) Kevésbé férfias vonása, hogy nagyon szereti a cumiját. Ha megtehetné, egész nap a szájában lógna...de csak alváshoz kapja meg. Legalábbis ezen vagyok....
6) És a macis takaró is elengedhetetlen tartozéka Zalánnak. Réka a minap ezt ordította az arcomba: "Nekem miért nincs macis takaróm???????????????" - nem akartam neki mondani (de azért megmondtam), hogy ez valamikor az övé volt. Soha rá sem bagózott, amíg Zalán szerelembe nem esett vele.
7) 11 körül alszik el délelőtt. Nyomok egy puszit a képére, betakargatom, majd célba veszem az ajtót. Ahogy a küszöbre lépek, menetrendszerűen visszahív egy erőteljes "ANYA!" felkiáltással. Visszatelepedek hát az ágya szélére és addig simogatom a hátát, amíg el nem szunnyad. Néhány percig tart mindez. És addig zavartalanul gyönyörködhetem benne.
8) Húsz hónapos létére szívesen veszi, ha hurcolom a fenekét. Itthon hajlandó is vagyok erre, olyan jó dédelgetni, összebújni vele...Utcán kizárt. Vagy a saját lábán jön, vagy a babakocsiban. Semmi lacafaca.
9) Nem bírtam tovább, a múlt héten néhány tincset levágtam a hajából. Hátul a nyakába lógott, oldalt a fülére nőttek a selymes, hullámos fürdök. Babahaja van még, így magam is megbirkóztam a művelettel
10) Imádja az apját. Ha hazaérkezik, én megszűnök létezni. Hacsak nem engedem, hogy ugráljanak a gyerekek a hátamon. Vagy nem osztok joghurtot, gyümölcsöt...
11) Csakis a saját ágyában alszik. Ha Tibin, a következetlenen múlna, ez már nem így lenne, ám Zalánom csak játékra használja a hitvesi ágyunkat.
12) Éjjelente hirtelen felriad. Fájdalmasan, rémálomból ébredően, pocakfájósan, nem tudjuk melyik. Utána hamar megnyugszik, de ritka a sírás nélküli éjszaka
13) Hogyan jellemezném Apát és Fiát? Mit két tojás. 
14) Dobja a labdát, olykor el is kapja, ugrál, lépcsőn váltott lábbal jár, fut, mint a nyúl...nagyon ügyes nagymozgásilag
15) Formák közül ismeri a szívecskét, kört (hengert), csillagot - a kockát és a háromszöget nem feltétlenül
16) Színek nem izgatják, talán a pirosat felismeri
17) Olykor úgy csinál, mintha énekelne
17,5) Amikor Rékát meglátja az oviban délután, hozzá szalad és megöleli.
18) Ha valami nem úgy van, ahogy szeretné, elkeseredésében képes és megüt. A szemüvegem a kedvenc célpontja.
19)  Kedvenc elfoglaltsága az olvasás, könyvek nézegetése Az ölembe vackol, a kezembe nyomja a könyvet és kéri, hogy mutogassam, mi van a képen. Ezt nagyon szereti. 
20) Szókincse három szóból áll, ANYA, APA, NEM. 
21) Tegnap rajzolt az óvodában egy gólyafészket Ed. óvónéninek. Körkörösen és firka szerűen remekül rajzol, ám eme tevékenysége egyelőre főleg abban merül ki, hogy Réka rajzait összefirkálja és ezzel az őrület szélére sodorja a nővérét. Többnyire helyesen fogja a ceruzát, máskor meg marokra.
22) Fogantyús puzzle idegesíti. Csak úgy hajlandó vele játszani, ha én kezembe veszek egy darab puzzle-t és Zalán felé fordulok: "Hová tegyem ezt a kiskutyát?" - majd ő nagy kegyesen a kívánt helyre bök, hogy... oda, ha annyira akarod.
23) Amikor autóval vagy kisvonattal játszik, gyakran leteszi a fejét a szőnyegre (fenék a magasban vagy simán hasal) és úgy tologatja maga előtt a járgányt. Ez olyan aranyos vonása...
24) Tudja, hol tartja Anya a csokoládé készletet. Olyan magasan, hogy még Réka sem éri el, még ha székre áll is fel.
25) Akár a konyha asztalnál is ebédelhetne, majdnem feléri az asztalt.
26) Ha bibit talál a kezemen, gyógypuszit ad rá.
27) Érzelemgazdagon sajnálkozik egy-egy törött játék, összefirkált rajz vagy elszakított könyv feleltt (" Óóóó...jaaaaaj.....") Akkor is, ha ő volt a hunyó.
28) Segít összepakolni a kockákat, ha végeztünk a játékkal
29) Integetni szokott a kukásautónak. És a sofőr bácsi visszainteget neki nevetve.
30) Azt a norvég mintás, "v" nyakú pulcsit, amit ollóval elnyisszantott a legelső alkalommal, amikor rajta volt...na azt azóta sem szereti. Pedig olyan szép holmi! 
31) Megsiratta a karácsonyfát, amikor díszeitől megfosztva kitettük a teraszra....Akárcsak annak idején Réka.
32) Idegenekkel barátságos, nyitott, mosolygós, kezdeményező. Főleg az idősebb nénikéket csípi valamiért.
33) Nagyon szeretne óvodába járni. Amikor a lépcső tetején elköszönök Rékától és figyelem, ahogy beszalad a csoportszobába, Zalán rendszerint hamarabb beér, mint Rékám.
34) Fázós a keze, Rékával ellentétben ragaszkodik a kesztyűjéhez mindenkoron. 
35) Itthon a "little blue lamb" féle kék puhatalpú cipőcskéjében jár és kel
36) Inni szokott a fürdővízből....
37) Imád a táskámban turkálni
38) Szívesen motorozik
39) Korábban sokszor fordítva tartotta kezében a könyvet, anélkül hogy ez a legkevésbé is zavarta volna, mostanában kezdi a helyes irányba átfordítani őket...
40) Imádnivaló, szeretnivaló kislovag, jófej jótesó, mindannyiunk szeme fénye (az egyik a kettőből)