2014. október 28., kedd

Ők mondták



Hétvégén ebédet főzök, mosogatok, mosást bekészítek, vasalok....majd egy kicsit szusszanva lehuppanok a kanapéra és benyomom a tévét. Ekkor telefonál anyósom és Zalánnal néhány szót váltva megkérdezi, ki mit csinál.
- Apa dolgozik a laptopon....- így Zalán.
- És anya?
- Anya? Lustálkodik. Nézi a tévét, ül a kanapén és lustálkodik.
Pislogtam, kinyitottam a szám és becsuktam. Felháborodásomban nem találta ma szavakat....

---

Sokan kínlódtunk az utóbbi néhány évben azzal, hogy az autónk füstöl. Időnként mintha ki akarna gyulladni. Kocogtatta már meg a szélvédőt motoros, hogy mentsük az életünket, ha az kedves nekünk...Mire lazán legyintettünk hogyaszongya: EZ ILYEN....Augusztus óta kb. megszűnt a bosszantó jelenség, ám nem a gyerekek emlékeiben. Egy ködös őszi napon a kórház felé vettünk az utunkat reggel 7 után nem sokkal. Zalán még némileg félálomban szállhatott be, mert amikor Tibi kiszedi, pislog párat a ködös parkolóra és kórházépületekre, majd így szólt.
- Úristen....ezt mind mi füstöltük össze???

---

Tízszer rimánkodom a gyerekeknek, hogy pakoljanak össze. Elveszítem a türelmem a káoszban és megfenyegetem őket, hogy hátra kötöm a sarkukat, majd felrakom őket a polcra dísznek, ha nem lesz egy percen belül tökéletes rend. Mire Réka vérbe forgó szemeibe néz és felsóhajt sötéten:
- Nem gondoltam volna, hogy így végzem.....

---

Együtt sütkérezünk Zalánnal, kelt tészta figyel a dagasztógépben. Megkérem Zalánt, hogy ellenőrizze, hogy áll a kalácsnakvaló. Zalán teszi amire kérem, majd felrikkant.
- Nagyon finom a tészta, anya, puhább, mint a te hasad....
Újracsak: Milyen kedves! És őszinte....

---

Zalánnal baktatunk haza az oviból. Egyszer csak ezt motyogja az orra alatt:
- Lábfájásra, fejfájásra, izületi fájdalmakra....
A reklámok beszűrődnek az agyacskákba is....

---

Szorosan átölelem Rékát, fejét a hónaljamba fúrja. Pislogok, várom gyermekien kegyetlen őszinte vallomását. Így a nap végén sok reményem nem lehet....És megszólal:
- Anya, olyan jó illatú a hónaljad!

---

Máskor szintén engem szimatolva azt jegyzi meg:
- Anya, neked olyan igazi anya szagod van! 
Mondta ezt úgy, hogy mostanában váltottam parfümöt. 

---