2012. május 29., kedd

Ovis évzáró

Kiscsoportokban idén összevont évzárót és anyák napját tartott az ovink. Nagyjából 3 héttel az eredeti anyák napja után...no comment....Réka idén sem vállalt versmondást vagy szerepelt a dramatizált mesében (A három pillangó), amin egyáltalán nem voltam meglepve, az lett volna az érdekes, ha ez másképp van. Mégis alakított valamit, mégpedig a Napocskát, aki megszárította szegény pórul járt pillangók szárnyait. 



                                                             
Izgatott voltam az ünnepség előtt, első sorban, hogy az úton odafelé ne kapjon el bennünket egy zivatar, hamar el is indultunk, bő fél óra volt még hátra az "előadásig", amikor mi már az öltözőben tébláboltunk Zalánommal. Hát legalább segítettem rendezkedni az óvónéniknek. Másodsorban azon izgultam, hogy vajon Tibi tényleg el tud-e jönni, nem marad le Réka első szerepléséről. A karácsonyira lettem mentünk Zalánnal,  farsangkor pedig Réka sajnos beteg volt. 

Úgy készültem, hogy nem fogom tudni bőgés nélkül megállni az anyák napi verseket és dalokat...sok reményt nem láttam rá. Pláne, hogy már a bevonulásukkor elhomályosodott a tekintetem, pedig még meg sem szólaltak. Az ölemben Zalán ücsörgött, bal kezemben a vele majdnem egy méretű Tiger (Tigris) -t markolásztam, fojtogattam, tekergettem  fogtam. Ettől jött az ihlet, hogy amikor csavargatott a meghatódás, igyekeztem elvonatkoztatni. Jobb híján elképzeltem, ahogy Tiger a farkán ugrálva közlekedik a Micimackóban. Erőssssen erre fókuszáltam és így valahogy szárazon tudtam tartani a képem. 

Szerencsére a műsor első fele nagyon kedves, vidám dalokat, körjátékokat tartalmazott, csak az utolsó 4-5 vers és dal szólt az édesanyáknak. Akkortájt sokat ugrált a lelki szemeim előtt Tigrisünk, szegényke, a farkán.....bájng, bájng, bájng....még Bács Ferenc orgánumát is odaképzeltem. Akárki magyar hangja is volt ő...


Rékára nézni egyébként maga volt a boldogság. Olyan csinos volt, hogy amikor megpillantottam először, olyan érzésem támadt, mint vőlegénynek a menyasszonya láttán. Bátran, hangosan mondta a verset, énekelte a dalokat...lubickolt a közszereplésben, villogtatta az összes fogát, kacagott és nevetett, mint egy mini primadonna. Olyan távolinak tűnt az a félelmem, hogy idén is az ölemből nézi végig, ahogy a többiek évet zárnak, anyákat köszöntenek. 

Átadta nekem és M. mamának papír virágból és szalvéta tartóból álló s.k. készítette ajándékát és én boldogan öleltem magamhoz. De jó nekem, hogy van egy ilyen csodálatos kislányom! 









Réka mondta - 40. rész

- Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, Réka? 
- Anyuka...és szeretnék magamnak egy Rékát és egy Zalánt....


máskor:


- Mi szeretnél lenni, ha nagy leszel, Réka?
- Mondjuk, festő...vagy táncosnő.


***


Szupermarketben.
- Ne haragudj, Réka, de ezt a nyakláncot nem veszem meg neked. Egyáltalán nem illik hozzád......ez felnőtteknek való. - itt következett fincsi, vérnyomás emelő "veddmeg-nemveszem" huzavona, melynek végén Réka pulykamérgesen így kiált fel, minden Tesco-ban bóklászó vevő örömére.
- Jó, akkor ha majd 5 éves leszek, visszajövünk ide és megveszem magamnak ezt a láncot. Ugyanezt a láncot. Jó????
Na persze, hiszen 5 évesen már teljesen nagylány lesz....
Egyébként egész csinos jószág volt a lánc....ami azt illeti. Van ízlése a lánynak....


***




- Ez anya esküvői cipője. - mutat Réka fehér topánomra.
- Tényleg? - kérdezi M. mama rácsodálkozva.
- Igen...de te is ott voltál, nem látod??? - méltatlankodik Réka


***

Oviba menet kommentál egy autót.
- Szima sürke....szima sürke....az a szima sürke...khm...az...az a szima sürke. - én már régen váltottam volna, mondjuk "egyszerű szürkére", de leánykámban imponálóan nagy kitartás lakozik. Kb. nyolcadjára kiböki:
- Ssssima szzzürke autó...

***


Valami megcsípi Rékám combját és az brutálisan feldagad. Kenegetjük, borogatjuk, sopánkodom, fejem csóválom...mire Réka:
- Anya, nem baj, mire felnőtt leszek, már biztosan nem lesz ott a csípés...


***


Én: - Zalán, nem tűnik fel, hogy a lábamon állsz? - kérdem halkan, tűnődve, merengőn.
Réka: - Nem hiszem. Szerintem akkor már ordítanál. - szól oda.


***

Óvodába loholunk. Ahogy leérünk a kapuba mindhárman és becsapódik mögöttünk az ajtó, hirtelen megakad a szemem Rékán.
- Te! Nem is mosdottál még ma reggel, igaz? - jajdulok fel.
- ....Nem.....
- ... 
- De anya, én a csipától még nagyon jól látok ám!

***

Euroviziós dalfesztivál megy a tévében, pont lement a magyar dal második fellépőként. Újabb banda következik, majd még egy és még egy...mire Réka türelmetlenül megkérdezi:
- Mikor jön már a Mészáros János ?? 
Lehet, hogy túl sok tehetségkutatót nézünk?!
De nem, az nem lehet, olyan ritkán kerül műsorba egy....

***

Amióta Réka hazajött élete harmadik szülinapi bulijáról, melyet Kamilla tiszteletére ültek meg, azóta Hello Kitty - átmeneti fellángolásként bár, de - megjelent az életünkben.
- Réka, póni mánia után Hello Kitty mánia?? Hogy van ez? - morgok én.
- Anya, neeem, a póni mánia is tart még....a kettő együtt is lehet....sőt, itt a babaház mánia is....
Aha...


***

- Anya, valami ragadozó van a folyosón...
- Tigris vagy oroszlán? - kérdezem, mert éppen vicces kedvemben vagyok.
- Neem, anya....beleragadt a lábam...- felel irritált hangon Réci.
- Jaaa, szóval ragacsos a padló....máris feltörlöm....


***


Rubint Réka jelenik meg a képernyőn, hogy milyen apropóból, bevallom, nem is figyeltem. 
- Anya, ki az a Rudin Réka??? - kérdezi druszája.
Meggyőztem, hogy nincs köze a túró rudihoz egyáltalán.