2022. május 30., hétfő

Megszólal a kamasz...

 Szóval megszólal és mit mond? 

- Mi ez a muffin? Megünneplitek, hogy elutazom és 3 napig nem leszek itthon? -merthogy áfonyás és nutellás muffint sütök, Kálci receptje ugyanis zseniális és tökéletes. A lányomnak viszont ez jut eszébe az én csodás muffinjaimról. Tényleg ünnepiek, vigyenek egy kis itthoni finomságot is az útra, a messzi távolba.

Na közben míg kivettem az áfonyásat és betettem a nutellásat a sütőbe, újra itt járt, most a powerbankjét keresi. Csomagol bőszen 3. napja, reggel hatkor indul a busz a suli elől Erdélybe (a tájékoztató brossúrán áthúzta  a Románia feliratot és föléírta, hogy Erdély - az én lányom, na) Lefogadom, hogy a powerbank a szobájában van, kérdésemre, hogy kereste-e már a saját szobájában vagy a Zalánéban kissé felcsattant, hogy nyilván nem. (?) Mire visszanyeltem a kérdést, pacsi, hogy akkor elég nehéz lesz megtalálni, ha nem is keresi. 

Mozgalmas heteket, napokat élünk át, mit ne mondjak, pörögnek az események. Réka múlt héten volt szintfelmérőn a Vargában (gimi - ezt még szoknom kell) angol és német nyelvből is, merthogy ezek lesznek a fő nyelvei. Itthon derült ki, hogy az angol után egyszerűen kisétált a gimiből, majd hazasétált....Magyarán nem maradt a német felmérőre. Érthetetlen. Elmondtam neki, mi a teendő, kezébe nyomtam a gimi által postázott tájékoztatót, mégis valamiért úgy gondolta, a németre neki nem kell bemennie. Mivel a pót időponton sem lesz az országban, hát külön extra, egyedi időpontot kellett kérnem, amit június 8-a, délutánra kapott meg, ott kell majd a tanáriban keresni a németes illetékest. 

Másnap, csütörtökön nyelvvizsgázott, szóbelizett és egész jó lett ahhoz képest, hogy a német órákat leszámítva nem igazán készült rá. A magnó eredményét még nem tudjuk, de bizakodó vagyok. Szombaton volt az írásbeli. A szokásosnál nehezebb volt a levél , az egyik, ja és a magnó is nehezebb volt, mint amit gyakoroltak, de nagyon nem lepődtem meg, mert a magnó mindig max pont körül volt vagy 80%, annyi azért nagyon jó. Túl jó szinte. Tibi vitte az írásbelire is szombat reggel, az utolsó pillanatban kérdeztem meg, hogy ugye tudják, hová kell menni, mire tanácstalanul pislogott mindenki, Tibi is, Réka is, pedig átküldtem a helyszínt, az időpontot , mindent, amikor én megkaptam a BME-től.... Hát mindegy. SZerencsére így nem mentek el a szóbeli helyszínére, feleslegesen, hanem egyenest az írásbeli tényleges helyére vitorláztak....

Múlt héten megrendeltem a sültes tálakat a ballagásra, azt írtam már? A 3. helyen jártam sikerrel. Szerintem sütök még hozzá áfonyás muffint újra, lesz kukorica saláta, görögsaláta, zöldsaláta, tepsis krumpli , valami gratin felé, aztán tzatziki is tök jó lenne.....Valami torta is kellene és talán mini képviselőfánkok....igazi tejszínhabbal...de talán az nem is olyan praktikus, inkább rendelek egy tortát és kész, valamint némi sajtos pogácsát, nem is tudom....mindig túlzásba esek a kajával. Nehogy aztán a nyakamon maradjon a fele.

Na közben kisültek a muffinok, nyami....

Mi volt még? Hétvégén töriztünk Zalánnal, Réka pedig elvileg földrajzot tanult, mert a nyelvvizsga miatt lemaradt a pénteki tz-ről. Erre bejelentés nélkül írtak biológia tz-t (!!!) is...ami elvileg pünkösd után  esedékes. Az eszem megáll. Ilyenkor felmerül bennem, hogy az ilyen elmebeteg tanár is tartja a markát a fizetésemelésért, pedig tudás helyett inkább csak azon töri a fejét, hogyan törjön borsot a diákjai orra alá. Őszintén szólva ebben bajnok is.

Ma kiderült, hog a töri tz-t keddről áttették hétfőre, csak éppen Zalánka erről elfelejtett szólni, szóval az utolsó simítások elmaradtak. Állítólag így is nagyon jól sikerült az a tz....még jó, hogy nem áll kétesre töriből, full négyes. Jövőre magyar törit tanulnak, úgyhogy azt a törvények értelmében szerencsére magyarul kell tanulniuk, muhahha....

Hétvégén már a hegyekbe vágytunk, de még pünkösd után írnak Zalánék természetből egy dolgozatot, úgyhogy remek, még ez a hétvége is a tanulás jegyében telik. Már csak azért is, mert természetből nem kőkemény négyes, nehogy nekem abból is rontson. Viszont a héten már nem nagyon lesz tanítás, Rékáék ugye elutaznak, pénteken próbálnak a tanárbúcsúztatóra, szóval király. Zalánék még holnap totojáznak valamivel, de érdemben sokra nem mennek.

Folyik az egyeztetés is, hogy mit kapjon az ofő ajándékba 4 év ofőség és 5 év némettanítás után. Két vélemény van, az utalványos és a konkrét ajándékos (ékszer vagy ékszeróra). Egész sokág az utalványos oldalon álltam, aztán rájöttem, hogy most a nyelvvizsga kapcsán K. egész sokat áldozott idejéből a gyerekekre, megérdemelne valami személyes ajándékot. Annyi szép ékszer van abban az ékszerboltban és nagyon kedvesek a csajok, ha esetleg nem is tetszene neki a karlánc vagy nyaklánc, biztosan levásárolhatná az árát. Nem vagyok tanár, de egy picit jobban érezném a törődést, ha nem utalványt kapnék , hanem ajándékot. Fene tudja. Ez az első ballagó osztálya ebben a suliban és bár koránsem tökéletes, azért 7-8 embert legalább átnyomott a nyelvvizsgán, és ebben az augusztusiak, ősziek benne sincsenek. Tény, hogy vele lehet tanulni németül, akár akarja az ember akár nem. Egy kicsit nehezebb és kínnal telibb a tanév, ha nem, de hát istenem. Szóval meggondoltam magam időközben és inkább valami klassz ékszert vennék az ofőnek.....Szerintem a stílusát már kb volt alkalmunk kiismerni az évek alatt. Hogy aztán mi lesz végül az ajesz, majd kiderül. A szaktanárok valami mázas köcsögöt kapnak, sütőedényt, ami szerintem sok esetben telitalálat. (Nem, amúgy tényleg nagyon szépek az edények.)

Hát ennyi egyelőre. 

Ja igen, kijött a Stranger Things negyedik évada, illetve annak az első 7 része, azt hiszem. Hát nekem nagyon bejött, vasárnap gyorsan végigpergettünk vagy 5 részt....Más említésre méltó nem nagyon van Netflixileg,  esetleg még a Working Moms - helyenként jókat vihogok rajta. Hogy nem egy working mom írja a forgatókönyvet, azt sejtem, mert egész más problémákkal küzdenek helyenként ezek a muttik, a gyerekek csak úgy a háttérben léteznek sokszor, főleg, ha kisebbek. Hát ez nem nagyon realisztikus, szerintem. 

Na megyek, sütöm a rántotthusit, hogy Rékácska finom szendvicset vihessen a nagy útra holnap. Friss zsömlét hoztam a pékségből délután, Kár, hogy én nem mehetek velük, úgy vágyom én is Torockóra...Remélem, hoz a csaj egy sor ajándékot, lekvárt, terítőt, bögrét, bármit. Vagy ami még fontosabb, sok szép emléket és ezer fotót.