2020. augusztus 31., hétfő

Nem vesztem ám el végképp....még nem!

 Be akartam arról számolni, hogy nem volt alkalmam befejezni a nyaralós bejegyzés sorozatomat, merthogy rögtön nyaralás után, hétvégére lebetegedett a kutya. Kennelköhögés. Már másodszor a 2,5 éves fennállása alatt. Gondolom, hogy a nyaraláson nyalta fel, vagy valamelyik kutya strandon vagy a séták során, nem tudom. Ennek tünete, hogy köhög a kutya, nálunk más nem volt, de ez is pont elég. A doki szerint ugyan száraz a köhögése, mi két éjjel fenn asszisztáltunk, ahogy a kutya…hogy is mondjam…megszabaduljon a nyáktól, ami a SZÁRAZ köhögéssel jár. Mivel ugye a kutya nem tud köpni, hát jobb híján szerencsétlen kihányta, felöklendezte a nyákot. Bocs, bocs, bocs a részletekért. Kapott szurikat és egy hétre való gyógyszert, tegnap el is fogyott az utolsó adag és bár el – el köhinti magát a kutya, úgy tűnik meggyógyult. Ennek örömére tegnap este labdázás közben kitörte az a körmét, ami Tibi farkaskörömnek hív, de nem az egyébként…. Na, telefon, újabb egy órás várakozás a dokinál, nyissz, kutya üvölt, vérzéscsillapít, kap fájdalomcsillapítót meg egy papucsot, kötözni kell minden este. Kíváncsi leszek, jövő hétre mit talál ki a kutya, hogy a figyelem középpontjában legyen….Nehéz dolga lesz, mert már beindul a tanítás.

Na témánál is vagyunk - kezdődik hamarosan az iskola, ezzel gondolom, nem mondok sok újat….hát ez van, száguld az idő, mint az állat. Még augusztus elején belefogtunk a tanszerek beszerzésébe, azóta hetente mindig adódik a csomaghoz valami. Persze megint sokkal több füzetet vettünk (vettem) , mint kellett volna, javíthatatlan vagyok, egy igazi füzethalmozó. Pontosan nem tudom, hány db került a birtokunkba, de … sok. Szerencsére pár évig még iskolások a gyerekek. Egyéb tanszerrel nem volt sok bajunk, idén már nem vettem 30 Faber-Castell szürke ceruzát, bár azért 10 db-ot igen…..inkább rotringokat vettem és vékonyan fogó tollakat, mert ez utóbbiból ilyet kértek a negyedikeseknek. Radírból soha nem lehet elég és jó minőségű hegyezőből sem. A füzetborítókkal meg fog gyűlni a bajom, mert azok nem feltétlenül mennek rá minden fajta füzetre, úgyhogy idén olyan ragasztós szélűt vettem és majd szabnom-varrnom kell…
Ami még megdobta a költségeket az az ötven lapos mappa, amiben a fénymásolt lapokat tartják különböző tantárgyakból, kiegészítendő a tananyagot (hála Istennek, nehogy már csak a tananyagot tanulják, hová vezetne az???) Ennek kb. 1000 Ft az ára, és elég sok kell belőle, indításként is 5 db a 2 db gyereknek. Viszont kb örökké kitart. Ennyi pénzért mondjuk nem csoda.

Az iskolatáska marad a régi. Most magam is megleptem azzal, hogy Zalán még az első táskáját nyúzza ebben az életében, vagyis negyedik éve és még eszébe sem jutott új. Az igaz, hogy az a skorpiós táska …va drága volt 3 éve….Látott már banánt poshadni az egyik zsebe, ázott ivójoghurtban és rúgdalták ki a teremből szimpatikus gyerekek és mégis szinte hibátlan. Réka 6 év alatt a második táskáját nyúzza, már nem tudom, mikor kapta a mostani lila Budmilt, harmadikban avagy negyedikben, de nem most volt. Nagyjából ugyanazt kibírta ez is, mint a Zaláné. Ha van egy kis mákom, gimiig nem is kér új táskát, bár szerintem naív vagyok...
Én úgy működöm, hogy a legelső között elkezdem megvenni az új tanév tanszereit, majd valahogy megnyugszom, túlságosan is, és az utolsó héten, a vakáció utolsó napján is akad valami, ami NINCS. Ilyen most a tornacipő kérdése, ami egy kérdőjel. Elvileg akartunk venni újat , kifejezetten erre a célra szolgálót a Decathlonban, valami olcsóbbat, de ez eddig elmaradt, most a hétvégén pedig nem akartuk belevetni magunkat a nagy tömegbe, gondoltam, most mindenki sportszert és tanszert vásárol…Egyébként mindkettőjüknek van több csukája is, úgyhogy nem maradnak mezítláb, de az az igazi, ha van egy TORNACIPŐ is…..
Zalán ofőja pofás kis összefoglalót küldött, hogy mit kér az első hétre, meg voltam vele elégedve, hogy nem kell könyörögni, mit várnak el vagy ami még rosszabb , kitalálni a gondolataikat. Réka ofője csak nagyon …. nem is tudom milyen tanévet kívánt a kedves szülőknek…..Hát jó kis tanév lesz, az tuti, akárhogy is lesz.
Idén először nem dilemma, hogy mi legyen az évnyitóval, menjek vagy ne menjek, merthogy csak az elsősök szüleit engedik be a szabadtéri évnyitóra. Nekem vannak kétségeim, hogy egyáltalán lesz-e évnyitó, mert keddre rossz időd mond, de mindegy is.
A gyerekek megkapják a könyveiket, ami Zalán esetében nem egészen ingyenes, mert a matek és a magyar tankönyveket is meg kell venni, hogy írhassanak bele. Ez kb. 4500 Ft plusz költség. Aztán Zalán ebédel, és máris roboghat haza.
Újdonság, hogy Zalán ősztől egyedül jár haza - elvileg – napközi után fogja magát és haza battyog. Illetve optimális esetben hozza az összes holmiját magával. Szerintem már benne van a korban, hogy ilyesmire az adott körülmények között (úttesten nem kell átmennie, 5 perc séta) alkalmas legyen. Szerintem jobb, ha már 4 óra előtt otthon van, mint ha Tibi fél öt-öt között beesik érte a suliba. Hogy aztán majd mi marad a suliban, padban, fogason, abba egyelőre nem merek belegondolni…..
Fuvola témában van fejlemény. Azt már a tanév végén tudtuk, hogy a tanárnő iskolát vált, zeneiskolát, így aztán előttünk volt a kérdés, hogy váltunk, megyünk vagy nem váltunk, maradunk. A tanárnő egy messanger videót tett közzé június elején és mivel nagyon hosszú, nagyon szeret beszélni, én meg akkor már nagyon fáradt voltam, bevallom, itt-ott beletekertem még akkor júniusban. Így lemaradtam egy alapvetően fontos részletről. Babavállalás előtt van, nem titkolja. Valahogy most újra meghallgattam a videót, immár több türelemmel és elkerekedett a szemem az új tartalomtól. Így egészen más a leányzó fekvése, 90%- biztonsággal sulit váltókból 90% maradókká váltunk, főleg, amikor felhívott az iskolából az egyik igazgatóhelyettes, hogy lesz továbbra is kihelyezett tagozat a sulinkban és új tanár is lesz, egy fiatal pasas képében. Réka persze egyből itatta az egereket, amikor finoman éreztettem vele, hogy maradni kell a suliban és elengedni a fuvola tanárnőt….Abban maradtunk, hogy B. bácsit is kipróbálja, ha nem jön be neki, még mindig válthat. Egyébként talán egyszer hallottam a fuvolát énekelni a nyári szünetben, szóval karácsonyra talán eljutunk oda, ahol Réka májusban tartott…..
Szóval nem fogom hallani, amikor az igazgató bácsi holnap kiejti a rettegett mondatot, a 2020/2021-es tanévet megnyitom! Ezt a nyári szünetet ideje elengedni és tervezni sok klassz programot az őszi hétvégékre. Állatkert, kirándulás, magolás, tanulás, tanulás, ismétlés és tanulás…… süti sütés, meg ilyenek. Aztán szünet lesz őszi, téli ,tavaszi és jövőre nyári megint.

Egyébként ilyenkor felmerül bennem, hogy a jóbánatot műveltem én egész nyáron, mert igazából semmit nem tudok felmutatni, nem én gyúrtam és dagasztottam, sütöttem a kenyeret, nem volt minden másnap friss péksütni, nem volt rendkívüli pedantériát feltételező rend itthon....nem alkottam semmilyen maradandót , még a fű is kiégett a kertben, illetve Tibi lataposta az egyik hagymás növényemet a kapunál kerítésfestés közben. Azt hitte, dudva. Szóval kicsúszott az idő a kezeim közül, én meg csak lustálkodtam akkor, amikor iskola időben általában a gyerekeket próbálom tanulásra bírni. Hát Istenem, kell ilyen is, nem?

A nyarat egyébként tegnap úgymond elbúcsúztattuk, illetve a hétvégén. Egyrészt Zalán szülinapra volt hivatalos, ahol 4 osztálytársának volt szülinapja. 9 vagy 10. A Nefag-on rendezték, a játszótéren, a 40 fokban (így én kihagytam, nem akartam ott szédelegni a melegben) Otthon vártam, hogy gyorsan hazajönnenek az illetékesek (mindenki más, kivéve a kutya) és indulhassunk egy másik buliba. Este hétig haza sem tolták a biciklit, úgyhogy addig nézhettem a Crown című sorozatot, miután a SUITS-ot már kivégeztem (bár a kettő nem ugyanaz). Volt vízibomba és vízipisztoly minden mennyiségben, úgyhogy megalapozták az új tanévet a leendő negyedikások......

Zalán egyébként mostanában nagyon antiszoc, minden buliba hat lóval kell elvontatni. Neki nincs kedve, ő nem akar menni….aztán szuperjól érzi magát utólag. Ugyanez volt ezzel a bulival is. Szóval ha tiszteletben tartjuk az emberi jogait , a véleményéhez, szabad akaratához való jogot, akkor itthon ülne 24 órában és lesné a falat. Vagy inkább a monitort, kijelzőt, bármilyen kütyüről is legyen szó. Persze nem hagyjuk, ebben nincs demokrácia, csak kicsit fura, amikor üvölt a gyerek, hogy ő nem akar menni , értsem meg és kergetnem kell a rövidnadrággal, amit fel kellene vennie az alsónadrág fölé és közben azt köpöm felé. Mész és kész! A szomszédok biztos gondolják, hogy de jó nálunk gyereknek lenni…..ja nem!
Nem írtam Réka matek táborjáról sem….na ennek pedig hosszabb a története, úgyhogy ebbe már nem kezdek bele, majd leközelebb! Ja. Mert a Keszthelyi Kutyastrandról is jó sokat írtam. Már két témám is van, nézzétek a jó oldalát!
Egészségben gazdag tanévet kívánok mindenkinek!