2011. november 23., szerda

Réka rajzolta - apró finomságok

Nem túl jó minőségben, mert Zalán Haramia "adott" a képeknek....De talán a lényeg látszik és "átjön". 



Megjelent a szempilla, szemöldök ábrázolása, illetve a szemrés-szemgolyó megkülönböztetése - nem minden rajzon, de egyre gyakrabban. Cserébe ilyenkor a rajz többi részletét kevésbé dolgozza ki.


A cica száját úgy rajzolja immár, ahogy én szoktam.


Az óvodában eleinte kizárólag egyet rajzolt, a régi ovit. Hogy tudatosan vagy sem, nem tudom. Talán ilyenkor a régi cimbikre gondolt, Karinára, Marcira, Nimródra....


Kisház a gesztenyésben - a házakat olykor térben próbálja ábrázolni, ami nagyon ügyes dolog. Kérdeztem, mik azok a pipa szerű izék az ablakon, Réka azt felelte az ablaknak is van copfja. :)))


Sihuhu utasokkal




Kislány színes szoknyában


Ezt pedig az oviban rajzolta. Aminek nagyon örültem, mert végre nem leegyszerűsített cicákat rajzolt csak, hanem egész helyes macsekokat illetve valami újat is, egy szépséges gesztenyefát. És gesztenye kerekű autót?? 


Szintén egy ovis rajz - ezt a fajta autó ábrázolását Rékának úgy hívom magamban, hogy "orrszarvú autó". Mert egy "ablak tér" helyett rögtön hármat is rajzol, olykor többet is. Itt lemaradt a szökőkút az autót tetejéről, az is szokott lenni, igen. :)


Amit nem teljesen értek...

Még a régi oviban voltam tanúja az esetnek egy téli reggelen. Az óvónéni a csoportszoba ajtajában álldogálva beszélgetett egy anyukával, akit a munkahelyén riasztottak, hogy kislánya éppen vadul hány a mosdóban. Abba sem hagyja szinte. Anyuka csóválta a fejét, sápítozott egy sort, majd annyit mondott.
- Hát igen, este is hányt és ma reggel is.... - én ott nyomban padlót fogtam. Mert hát nehéz gazdasági helyzet, válság, pénzhiány, munkahelyüket féltő szülők, meg minden...de azért álljon meg a nászmenet. Van egy határ. És IQ szint, ami felett okos anyuka nem gondolja azt, hogy reggel még hányó csemetéje varázsütésre meggyógyul az ovi kapujában. Hanem beteg gyerekét orvoshoz viszi. De a minimum, hogy otthon tartja. Igazából nem tudom, mire gondolt, mire nem, de arra biztosan nem, hogy akár egy egész csoport egészséges gyereket lefertőzhet, ha valami helyes kis vírust szór szét csoport- és oviszerte. 

Aztán oviváltás ide vagy oda, nem szabadultunk - úgy tűnik - a hasonló gondolkodású szülőktől. Biztosan jó sok lehet belőlük. Tegnap, vagyis kedden délután hallom ám, ahogy Ed. óvó néni azt mondja egy anyukának.
- Sugárban hányta ki az ebédet hétfőn, sugárban. (....) - mármint eme anyuka csemetéje.
Ám a kisfiú anyuka elmondása szerint délután nem adta ki magából, amit megevett, ahogy este sem, így másnap anyukája simán elvitte az oviba. Dacára annak, hogy már mindenki tudja, rota járvány dúl az oviban. Én azt gondolom, hogy annak ellenére, hogy kedden valóban nem mutatott semmilyen tünetet a kisfiú, tehát lehet, hogy csak a répafőzelék szerette volna megnézni, ki is küldte őt le gyomor mélységbe....Annak ellenére nagy bátorság egészséges közösségbe vinni egy ilyen gyerkőcöt. Nem is lett volna szabad orvosi igazolás nélkül fogadnia őt az ovinak alap esetben. Persze a gyakorlat nem egyezik mindenkoron az elmélettel. Azt már megszoktam, hogy zöld taknyos gyerekeket gond nélkül oviba visznek a szülők, megszoktam a régi oviban. De hogy járvány idején ilyesmi előforduljon....Hát enyhén szólva is szomorú a szülőkre nézve....

Egyébként a csoportban hivatalosan nincs rotás kisbeteg, aki hiányzik, más nyavalyával birkózik otthon vagy egészségesen próbálja kibekkelni a rotás ovis időszakot. Réka sem megy oviba holnaptól, remélem, még időben tartom itthon, mielőtt hazahozná ezt a levegőben keringő nyalánkságot.....