2012. november 28., szerda

Marbushka, a csoda

Általában amikor eljön nálam az a pont, hogy na most aztán egy időre elég legyen a tévés mesékből (JimJam + barátja, Minimax) és a táviránytó után nyúlok, Réka sebzett nőstény oroszlán módjára hördül fel. Még akkor is, ha előtte megkapta a két figyelmeztetését, hogy az utolsó előtti....ill. utolsó mese következik. Nem restelli ilyenkor ezt vágni az arcomba:
- Te meg egész nap tévézel!!!! - amin persze egyszerre pirulok el (képzeletben), még akkor is, ha ez nem igaz és fog el a nevetés, mert tök viccesen hangzik. Persze csak addig vicces, amíg óvó néni, ismerős, rokon és szomszéd előtt nem mondja ezt Réci. Akkor sebtiben elpárologna minden humorérzékem. 

Az tényleg igaz, hogy délelőttönként szoktam újabban nézni az M1 Családbarát című műsorát (remélem, ez a címe). Egész jó kis műsor, blablabla, nem is kritikát akartam írni róla, hanem a minap vendég volt a műsorban a Marbushka Játék Manufaktúra egyik szellemi atyja (vagyis anyja) Bohony Beatrix és az általuk megálmodott és megvalósított játékokból is hoztak néhányat ízelítőül.  Na ott tényleg elvesztettem egy pillanatra a fonalat, hogy mit és miből is építünk mi Zalánnal a szőnyeg közepén??? Káprázatosan szép, ízléses játékokat láttam, egyik szebb, mint a másik. Hagyományos társasjátékok ezek, kicsit újragondolva, egy-egy ötletet hozzátéve....Ahogy Zalán álomföldre utazott 1-2 órára, utána néztem alaposabban, miről is van szó. És még jobban beleszerettem a játékokba. Még nem tudom, melyiket kapja meg Réka karácsonyra, nem lesz könnyű választás, de valamelyiket feltétlenül.

Pici ízelítő a varázslatos grafikájú társasjátékokból. 

Az elveszett nyakék
Itt minden kő egyedi és megismételhetetlen!.....


A gonosz boszorkány megátkozta a szépséges királykisasszonyt. Varázslatos nyakékét elszakította és annak negyven gyöngyét szétszórta a kertben. A gyöngyöket meg kell találni és a nyakéket össze kell illeszteni amíg a homokórán az utolsó arany homokszem is legördül, hogy megtörjön az átok. Kreatív csapatjáték féldrágakövekkel ügyes kezű gyerekeknek.

Mi van a szekrényben?


Él valahol egy kék színű szörny, aki unja az ijesztgetést és a fogvacogtatást. Inkább a szekrényeket bújja és a ruhákat próbálgatja. Talán ez lehet az oka, hogy néha eltűnnek azok a ruhadarabok, amelyekrôl biztosan tudjuk, hogy előző nap a helyére tettük. Vajon Te észben tudod tartani, hogy éppen mi van a szekrényedben? Ebben a játékban kiderül! Trükkös memória játék kis és nagy kártyákkal.


Kalóz sziget


Egy új szigetet felfedezni igazi kaland! Fôként ha tele van ellentétekkel! Kalózkapitányunk kikötött itt, hogy feltöltse élelemiszer tartalékait. Mire megszerzett mindent amire szüksége volt, sokkal bölcsebben folytatta az útját mint ahogyan érkezett. Rövid-hosszú, Vidám-szomorú játék, nemcsak olvasni tudóknak! A játékban elrejtettek egy meglepetés érmét (mindegyik játékban másmilyet) és a bábukat egyenként, kézzel festettek.

Bújócska a városban


Béla bácsi minden este sétálni viszi a tacskótesókat Foltit és Lujzit. Egy nap Lujzi elkeveredik a parkban. Azonnal keresni kezdi Béla bácsit és a tesóját. Közben Folti is felkerekedik, hátha Lujzi nyomára bukkan. Melyik kutyus találja meg előbb a másikat? Stratégiai játék a bújócskát kedvelő gyerekeknek.