2019. március 14., csütörtök

Leeresztős


Zalánék minden szerdán német dogát írnak kb. 50 szóból. Persze nem elég a szót tudni, mint régen, el kell találni a nemét, helyesen tudni kell leírni, a többesszáma is kell helyenként és hogy kisbetű vagy nagybetű az sem minden. Két hiba még ötös. A négyesre gyúrunk, az megvan simán. Általában úgy szokott lezajlani, hogy kb. szerdán kapják meg a lapot, az újat, a doga napján. Akkor szusszanunk egy kicsit, bele sem nézünk. Mármint az újba. Aztán csütörtökön átvesszük, mi az, amire emlékszik tavalyról, korábbról, azokat kipipálom. Pénteken nem tanulunk semmit. Szombaton megtanuljuk az egyik oszlopot, vasárnap a másikat. Hétfőn írásban kikérdezem az egyik oszlopot, kedden a másikat. Rohadtul elegem van ebből.

Ezen a héten kedden írták volna a dolgozatot, nem tudom, miért, talán mert rövidebb a hét. Hétfő estére Zalánnak csúnyán bepirosodott a szeme, az egyik és fájt is neki. Ami természetellenes volt  -- elszorult a szívem  - 
az az öröme volt, ami emiatt elöntötte. Nem kell suliba mennie, hurrááááá! Annyira boldog volt és annyira lelkes. Másnap a doktornéni írt fel neki szemcseppet és kiírta egész hétre, merthogy szerinte fertőző….Hát ebben nem vagyok biztos, mert semmi váladék nincs, csak a nagy véreses szemecske, mindegy. Zalán kapott egy hét pihenőt. Persze a házi feladatot pótolni kell majd.

Hát szóval elkapta őket is a suli gépszíja, ami röviden annyi, hogy folyamatos számonkérés. Pont beszélgettünk erről egy anyukával a múltkor, hogy pl. szövegértést gyakorolni soha nem tudnak otthon, mert nincs rá idő. Megnyugtattam, hogy Réka nem kéttanos, de már az ő idejében sem volt rá idő, pedig ő még olvasni is tudott egész folyékonyan. Vele mondjuk versenyfeladatokat nyomtunk inkább Zrinyire és Kengurura, lényegtelen. 

Itt a hosszú hétvége, de már hétfőre Rékáéknak be van ígérve német TZ,  termism írásbeli felelés a lovakból, csütörtökön nyelvtan TZ (magyar helyesírás szabályai), pénteken irodalom TZ (János vitéz). Hát arra várhatnak, hogy a hosszú hétvégét végigtanuljuk, egy frászt! Közben a zeneiskolában Bartók hét van, annak alkalmából "fellép" Réka egy még egy kispajtása, persze új darabbal, azt is be kell gyakorolni hétfőig. Kapott új anyagot is, Bach Muesett vagy Müesett-jét és még kettő másikat....Kedden benn ültem az órán, mert ráértem elmenni és bepárásodott a tekintetem, amikor a fuvolatanár eljátszotta, hogy mi lenne a cél. Ezek már piszok nehéz darabok. De Réka lelkes és ügyes, megoldja. Tud a lányom fuvolázni, ez már tényleg olyan! Olyan jó neki!

Csütörtök este folytatom, Dió is szunyókál mellettem.   Réka behisztizett, mert megettem a nőnapi Snickers-ét. Én nem tudtam, hogy az az övé volt és sajnos a Snickers a gyengém. Jövő héten indul a fogyókúrám, nem tudom, hogy fogom bírni édesség nélkül. A héten megbuktam ilyen szempontból. Megcsináltam a minta étrendem, reggeli zabkása gyümölccsel, chia maggal, lenmaggal, meg amit találok. Tízórai gyümölcs, alma, banán, ezaz, ebédre sovány túró salátával, vagy roston csirke salátával. Uzsonna egy szelet kenyér joghurttal, vacsora 2 tojás. Bele fogok dögleni. Itóka zöld tea, citromfűtea és víz.... Éhkopp esetén bio répa nyersen vagy reszelve. Majd mesélek, hogy bírom. 

Terveket is készítettem a jövő hétre, már többet is, de mindig elveszítem őket.

Terveztem 
- erdélyi rakott káposzta (ilyet még soha nem főztem, úgyhogy lehet,hogy végül rakott kel lesz, hehe)
- bableves füstölt hússal - túrós csusza
- gyümölcsleves 
- rántott hal rizi-bizi,kompót
- halpaprikás tésztával
- mákos tészta

Hát nem vagyok vele nagyon megelégedve, de most jobb nem jut eszembe. Illetve eszembe jut még vadas és stefánia vagdalt is, valamit tikka masala csirke rizzsel vagy vajas csirke rizzsel....de ezekhez vagy nincs kedvem vagy időm vagy Réka nem eszi meg. 

Holnap ingyenesen látogatható a Munkácsy kiállítás, a Nefag "állatkertben" sem voltunk még idén, terveztem hosszú sétát a kutyával (nem biztos, hogy holnap).

Remélem, kellemes, stresszmentes hétvégének nézünk elébe, ezt kívánom mindenkinek!
Holnap pedig ünnep, megemlékezünk a hőseinkről, átvesszük, hogy is volt az a dicsőséges SZOLNOKI CSATA....