2017. február 8., szerda

Semmi különös



Reggel nagy kapkodósan bevágtam a laptopba a boltos bejegyzést....Hagy némi kívánnivalót maga után a megfogalmazás, eléggé érződik rajta, hogy át sem olvastam. Na mindegy, majd alkalomadtán újraírom.

Réka érezhetően jobban van, már nem köhög egyfolytában, csak sűrűn. Felháborodott, amikor megpendítettem neki, hogy pénteken akár mehetne is suliba. Már csak azért, mert dolgozatot írnak németből. Csak röp, nem Tz, de mégis. Aztán némi tétovázás után belementem, hogy maradhat itthon egész héten.....Csak akkor fel kell hívnom a doktornőt, hogy kérek igazolást csütörtök és péntekre is. Ugyanez a helyzet a GYÁP-os papírommal is, merthogy maradok velük a héten, ha már Zalán ilyen lázas....illetve itthonról nyomom, ha van valami olyasmi.

Zalán estére megint belázasodott, egyébként teljesen kész van a torka, amikor köhög az borzalmas, milyen hangokat hallat...Szörcsög, zötyög, gurgulázik és bugyog benne a cucc...Bocsi....Étvágya sincs. bár ezt nem csodálom, a napom nagy része azzal megy el, hogy itatom és itatom és itatom őket mindenféle változatos folyadékkal. Egy szép szaftos görögdinnye most milyen jól jönne! Kimosná belőlük a nyavalyát...Hát marad a citromos tea, húsleves, gyümilé....

Én még nem kaptam el, Tibinek kapar a torka. Szerintem idő kérdése....

Holnap szülői az oviban, átlibegek majd, téma az iskolaválasztás és egyáltalán az iskola, adategyeztetés. Kíváncsi leszek, tudnak e újat mondani.

Tervezett ebéd:  túrós masnitészta pirított baconnel. Sósat kívánnak a csemeték.

Rékáék írtak ugye hétfőn TZ-t a főnevekből, holnap röppentyűt környezetből és pénteken is dolgozat matekból. Hm, nem tudom, ebből mennyi lesz pótolva, ha hétfőn újra suliba megy. Nyilván a nyelvtan biztosan. A matek TZ is kiosztásra került, de nem tudok jegyet, mert nincs a Mozában. Bezzeg ha suliban vagyunk, hamarabb van moza e-mail, mint hogy Réka hazaérhetne a suliból...

Boltos


Régóta tervezek egy olyan bejegyzést, ahol a 2017-es "állapotok" szerint értékelem az élelmiszert (is) árusító üzleteket. Annak idején gyerekkoromban, létezett a sarki bolt, az ABC, amelyre éveken keresztül rácsodálkoztam, hogy miért az a neve. Biztosan azért, gondoltam én, mert egyszerűen minden, de minden kapható benne, mint ahogy az ABC-ben ott figyel minden betű. Aztán kiderült, hogy ez nem így van, de a lényeg az, hogy mi ide jártunk minden nap anyukámmal vásárolni. Emlékszem, hogy a polcsorok hol így álltak, máskor meg arra merőlegesen, hogy ne találjunk meg semmit és ilyenkor a kedvenc piros mogyorósomat és a meggymárkámat sosem találtam. Írtam már róla, hogy anyu ritkán vett meggymárkát, pedig akkor még finom volt, mert volt otthon meggyszörp, továbbá nálunk ártézi víz volt, nem Tisza víz, ami egészen más kategória. Szóval volt víz és szörp, ünnepekkor üdítő, pl. kóla is.

Ha anyukám húst akart venni, akkor a henteshez ment, ahol a fehér ruhás, nagyhasú hentes bácsi szolgálta ki. Ez a hentes a másod unokatesóm nagypapája volt és olyan rekedt hangja volt, amitől minden gyerek frászt kapott, a véres ruhájáról meg nem is beszélve. Nyáron azért nagyon klassz volt oda belépni, mert a hentes voltban valahogy mindig baromi hideg volt, pedig biztos nem létezett még légkondi. Vagy nem tudom. Mindig csodáltam anyukámat, hogy tudta, melyik a karaj,  rövid vagy hosszú, oldalas, dagadó és tarja, mert pontosan azokra mutatott. Különleges kódnyelv volt ez, amiről aztán még én hosszú évekig semmit nem tudtam. Ami a zöldségeket és gyümölcsöket illeti, mi nagyon sok mindent megtermeltünk a saját kertünkben. Még emlékszem, amikor csíkos hátú krumplibogarakat gyűjtöttem....vagy később apukám ásta ki a krumplit, én pedig szedtem kosárba az újkrumplit, később pedig a nem annyira újat. Répa, zöldség, borsó, zöldbab, uborka....mind megtermett. Volt meggyfánk, szilva, alma több féle és sok barack. A fák alatt szőlő bújt meg, csemege és bornak való, amiből jóízűeket falatoztunk.

Nyilván itt Szolnokon, veteményeskert híján más a helyzet. Van két szilvafánk, ami átnyúlik a szomszédból és ami a kerítésen innen van, a miénk belőle. Amennyire látszik a szilván, nincs permetezve.  Jófajta szilva, mindig jut a fagyasztóba is, megmosva, felezve, magozva. A kert végében bodzabokor, ami immáron fa méretű, tavasszal finom szörpöt szoktam belőle főzni, igaz, a legvégét rendszerint kiöntjük....

Amikor még csak kettecskén léteztünk, Plus-ba jártam. Azóta ilyen üzletlánc nem létezik, pedig én nagyon szerettem, méretében és választékában is megfelelt az én igényeimnek. Munka után betértem oda, megtöltöttem egy szatyrot és  hazaballagtam (busszal). Akkortájt nem létezett a hétvégi nagybevásárlás.

Az első nagy hiper az Interspar volt a városban, a nagyok közül pedig a Cora, ami ma már Auchan. Annak idején sokat jártunk Corába a bagett miatt, ami olcsó volt és meleg, ropogós. Később, ahogy lett egy majd két gyerekünk, leszoktunk róla, bár árait tekintve az egyik legjobb. Egyszerűen nem tudtam rávenni magam, hogy hosszútávú gyaloglásnak is beillő köröket fussak a boltban. Főleg egy nyűgös vagy éppen mindent összevásárolni akaró gyerkőccel. Na nem. Ha kimaradt valami, mehettem vissza, vagy nem is találtam, ami kellene....Szóval Auchanba manapság ritkán járunk, ha mégis, akkor konkrétan keresünk valamit. Tanszereket, ásványvizet, mikor mit.

A második legnagyobb a Tesco, melyben szerintem azóta nem voltunk, hogy ott szereztük be a tanszerek javát tavaly augusztusban. Az volt. hogy hemzsegett a bolt a szúnyogoktól.  A pénztárnál konkrétan csárdást jártunk, de még így is szert tettünk legalább 5-10 csípésre, kinek mennyi jutott. Nekem ez is túl nagy, illetve Tiborom nem szívleli, mert itt ritkán állunk meg 30 ezer alatt cehhileg. Hát igen, mert befigyel egy-egy felső a gyerekeknek, ruhaféle, pizsama, zokni, vagy tudom is én mi.
Egyébként a kínálata megfelelő, árai nem rosszak és nincs is messze tőlünk. A pénztárnál szokott lenni gond, ami az Auchanban egyébként soha, nem szeretem a tanuló, beugró pénztárosokat, mert nem bízom bennük. Azt ütnek be kis túlzással, amit akarnak. Lassúak és bizonytalanok. Szóval ha lehet és ott vásárolunk, mindig öreg rókákat szoktam  választani. Az önkiszolgáló pénztártól frászt kapok, szerintem rossz ötlet, de mindegy....

Hétköznaponként Coop boltba járok, mert akár az ovinál szállok le, akár egyel korábban, ha egyenesen hazafelé vezet az utam, mindenhol figyel egy Coop bolt. Az eladó nem szokta fogadni a pénztárnál a köszönésem, amikor a boltba érkezem, csak a pénztárnál. Biztos koncentrál. Az egyik boltban kisebb a választék, de nagyon finom a kenyér. Itt a Landliebe joghurt is sokkal olcsóbb és gyakran kapni majdnemlejártszavatosságút, amire le szoktam csapni. A másikban nagyobb a választék némiképp, több a gyümölcs és zöldség, de a húsáru mindkét helyen nem túl guszta, ezért azt soha nem veszek. Sürgősségi bevásárlásnak egyébként megteszi, szívesen járok mindkét boltba. Kicsit olyan, mint gyerekkoromban az ABC.....

Hétvégente általában Intersparba járunk, bár szerintem nagybevásárásra nem igazán alkalmas. Illetve alkalmasnak alkalmas, de drága, így azt (mármint a naaaagy bevásárlást) máshol szoktuk megoldani. Egyébként szeretem az Interspart, mert tiszta, rendben van és széles a választék. Azt nem kedvelem, hogy nekem kell lemérni a gyümölcsöt, zöldséget, de ez nem nagy gond, átsiklok rajta. Tibi ezt sem szereti, mert itt is el szoktam szállni....annyi finom csemege kapható, hogy így járok. Bort itt szoktam venni, a kedvenc sült hagymás májkrémünket itt veszem (nem bio, viszont isteni) és a pékáru sem rossz. Zöldségben, gyümölcsben is erős szerintem, illetve bio cuccokban, magokban, stb.....Szeretem, hogy pénztárnál nincs olyan kapkodás, mint Lidlinél és Aldinál pl, ami mindig azzal az üzenettel jár, hogy takarodjak már ki a boltból, nekik nagyon sürgős. Kisebb Spar-okban viszont pont az a gond, hogy nagyon lassú a kiszolgálás és a világ mindig kincséért meg nem nyitnának másik pénztárat. Erről Tibi szokott beszámolni, nyilván ez is biztosan boltonként egyéni. Egyébként talán a legjobb pénztáros dárda itt szokott lenni, ha tanulok is, egész normálisak.

A kedvencem az ALDI. Na azt imádom. Főleg, amióta péksége is van, mert azelőtt a pékáruja elég vacak volt. Nagyon szeretem a no name termékeket, bioban is erős, kicsi, gyorsan be lehet vásárolni, de szinte minden van. Húsban nem elég erős, szerintem drága a hús és zacskós, előre csomagolt, de szoktam innen venni húst és még soha nem csalódtam. Szemben az intersparos tapasztalataimmal, ahol már többször ért csalódás, hogy az előrecsomagolt csirke kibontáskor büdös volt.  Persze szavatossági időn belül. A pékáruból a magvasakat szoktam vásárolni, azt a csavart kenyérfélét....nem ugrik be ippen a neve....De a császárzsömle is jó, főleg a magos. Nem szoktam gyanakvó lenni semmilyen termékével szemben, na jó, amit eleve utálok, pl. mazsola, azt ott sem veszem. A gyerekek rá vannak kattanva a sós mandulára és egyéb csemegékre, ami ott adagolható zacskókba. Drága, drága, de erre nem szoktuk sajnálni a pénzt. Édességet nem szoktam venni, legalábbis itt nem igen....A boltban az alkalmazottak sűrűn változnak és van egy fura berendezésük, amivel tudnak egymással beszélni. Megnyomnak egy gombot és olyan, mintha magukba beszélnének. Itt is szédületes ütemben olvassák le a kódokat a pénztárban, úgyhogy egyedül sokat vásárolni elég bajos, mert nem győzném őket elpakolni. Ezt nem szívlelem annyira, viszont az is igaz, hogy sorbanállni nem is szoktunk itt....További pozitívum, hogy átrendezni ritkán szokták a boltot, vagyis rutinosan nyúlok az ecetes paprika után éppúgy, mint a porcukoért, ugyanott van, ahol szokott. Nem bírom, amikor negyedévente máshol van minden, én nem érek erre rá, hogy keresgéljek alapvető dolgokat. :)) Ha negatívumok kell kiemelnem, hm....nincs olyan igazából. Szeretek itt vásárolni. :)

Kéthetente Lidlibe is járunk, mert anyukámnak itt szoktunk bevásárolni. Ez olyasmi, mint az Aldi, csak nagyobb a kupi, picit olcsóbb is talán, soványabb pénztárcára szabták..... Az itt kapható ásványvizet nagyon szeretem, ha betérünk, mindig veszek belőle zöld csomagolásosat. Isteni az egész mogyorós csokija, bár meg is van az ára. Lidlinek is jót tett a saját pékség, nyami. A Lidl szerintem felvágottban erősebb mindenkinél, sokfajta és olcsó, finom felvágottja van, pl. sonka. Egy egyébként nagyjából az Aldira is igaz, ott talán kicsit magasabb az ár, talán a minőség is. Elvileg sonkát nem szoktam venni nagy menyiségben, kivéve, ha nagyon magas a hústartalma, 90%-onfelüli.
A pénztárosok keze itt is nagyon pörög. Nyáron itt szoktunk jégkrémet venni kilószám. Zöldségben és gyümölcsben nagy a választék, akár bio szinten is. Gyümölcslében nem szoktam találni csak cukrosat, ezzel szoktam kínlódni, de ez apróság.

Van még a kisbolt, ahová járunk kenyérért hétvégente, vagy ha Tibi veszi a mindennapinkat. Nagyon szeretjük a kisboltot, mert ott MINDEN van. Például élesztő két féle, rum a fánkhoz és sósav a wc-nek. Még én akármit kértem, minden volt. Itt nagyon finom szokott lenni a mandarin, ha szezonja van és friss, helyi a tojás. Nyilván árban nem tud versenyezni a nagyobb, multikkal, de ha nincs túró a Rákóczi túróshoz vagy tej a kakaóhoz, ilyenkor nem téma az ár. Kell és kész.