2014. június 14., szombat

Difer végeredmény




Kézhez kaptuk Réka "bizonyítványát" (nem az!!!!!), vagyis a Difer összesítést. Ugyanaz a véleményem, ami korábban volt, hogy ez a teszt alul méri Rékát. Nem azért, mert elfogult vagyok vele, hanem egyszerűen tudom, mit tud. Ezzel kapcsolatban egyik félelmem az iskolával kapcsolatban, hogy vajon ott is ez lesz majd a helyzet? Lesznek tesztek, aztán "nem lesz kedve" megírni, végigcsinálni? Tojik az eredményre? No remélem, nem. :)

Lássuk az eredményeket pontokba szedve. Némi támpontot adhat a tesztet nem ismerőknek, hogy a befejező szint jelent iskolaérettséget. Minden ami afölött van, szupi.



Írásmozgás koordináció (8 db izé lerajzolása 4 vonal közé. Szigorú pontozású, az átírás máris nulla pontot jelent az adott feladatnak. Réka....noshát...átírt egy párat, naja....

2013. november. - 71%
2014. május        - 63%

Vagyis még egy kis ovi és Réka totál ügyetlen lesz. :) Kár, hogy láttam ezt a nevtanban 80% fölötti minőségben elkészíteni. Ami befejező szint, köszönjük szépen! Igaz, nem is tulajdonítottak az óvónénik ennek az eredménynek jelentőséget.

Beszédhanghallás fejlődése

2012. október - 15/13 pont, 2 hiba, 87% befejező szint
2014. április -    15/14 pont, 1 hiba, 93%  OPTIMUM SZINT

Az az egy hiba: 1 vagy 2 db L megkülönböztetése (hát ez nem nagy baj, ha még nem tudja)

Relációszókincs fejlődése

2012. október - 24/19 pont, 5 hiba, 79% haladó szint
2014. május    -24/22 pont, 2 hiba, 92% OPTIMUM szint


Elemi számolási készség fejlődése

2012. október - 47 pont, 81% (5 hiba) befejező szint
2014. április -    52 pont, 89% (2 hiba) befejező szint

Itt nem jöttem rá, hogy számolták a pontokat. A álláspontom maradt a régi: Réka ebből 100%-ot tudna, ahogy a nevtanban. Persze a 89% is szép teljesítmény.

Feladatok:
- 21-ig elszámolni
- számkör átlépése (50)
- számkör átlépése (500)
- visszafelé számlálás (11-8)
- visszafelé számlálás (501-498)
- műveletek pálcikákkal (3 feladat - hibátlan)
- számképfelismerés (egy, kettő és három számjegyű számok - hibátlan)
- számolvasás 

Tapasztalati következtetés fejlődése

? :                10/8, 2 hiba, 81%  haladó szint
2014. május:  10/9, 1 hiba, 90% OPTIMUM szint 

Itt nem említ feladattípusokat a füzetke.

Ezt kétszer mérték fel, mivel első nekifutásra valami hatvanakárhány jött volna ki....Aztán másodjára együttműködött őkelme.


Tapasztalati összefüggés megértése

2012. október: 24/23, 1 hiba, 94% OPTIMUM szint
2014. május:    24/24, hibátlan, 100% OPTIMUM szint



A (Manó) csoportátlagot szerintem már leírtam (2013. ősz), frissebb adatom nincs:

íráskoordináció:                   43%
elemi számolás:                    74%
tapasztalati összefüggés:       55%
beszédhanghallás:                 88%
tapasztalati következtetés:   70%












Két szürke, két kék



Nem hiszek a TB-s egészségügyben, mondtam már? Vágyom a megbízható és minőségi eü-re, a gyakorlatban viszont egyelőre félek tőle, kerüljük, ha lehet. Úgy alakult, hogy kivétel ez alól a szemészet, ahol privátban is ugyanahhoz a doktornőhöz járnánk, mint aki tb-sen rendel, vagyis miért is ne baktatnánk be a rendelőintézetbe hozzá ingyen? Ha már fizetjük a TB-t. Elvégre 3 hónapos várólistát fél lábon is ki lehet bírni, nem?

A gyermek szemészet minálunk egész jól szervezett, már amikor legutóbb arra járunk 3 éve, akkor is ilyen benyomásom volt. Talán túlszabályozott is, hogy nagyot nő a gyerek, amíg az időpontkéréstől eljut az időpont konkrét dátumáig, mindegy....A rendelő tiszta, sokat nem kell várni (a rendelőben már....), a személyzettel sem volt eddig gond.

 Ahogy benyitottunk a rendelőbe, egy termetes asszonyság pattant fel egy székről, hogy mi járatban jöttünk. Később kiderült, hogy ő a Szemcseppentő. Elregéltem, hogy merre hány méter, mire legutolsó leletet kért tőlünk katonásan, jól betanulva a szövegét, ám engem ezzel kellőképpen zavarba hozva. Megelégedett néhány TB kártyával, de a szeme állásán láttam, meg van a véleménye rólunk...Muszáj szabadkoznom, én úgy tudtam, minden előző lelet ott figyel a rendelő számítógépes rendszerében, akár azt is le tudják kérni, milyen Apgar értékkel születtek a gyerekek. Előző leleteknek meg amúgy sem volt sok értelme, mivel csak kontrollra jöttünk. Ahogy ez utóbbi félmondatot elejtettem, az asszonyság gyanakvása oldódott. Szóval nem dobtam ki a leleteket, csak nem hoztam el, ugyi? Ugyi....(Most komolyan, annyire hülyének nézek ki?)

Először Réka szemét tesztelte a doktornéni velem, majd Zalánét Tibivel. Minden oké volt tágítás nélkül, dokinéni meglepődött, hogy enyém gyerek milyen könnyedén ismer minden betűt...Nem tudta megállni, hogy megjegyezze, ez a gyerek halálra fogja unni magát a suliban ősszel. Valahogy azt érzem, hogy nem, felkészültek a sulik unatkozó gyerekek ellen, már maga a NAT biztosíték erre szerintem (bár nem vagyok szakértő belőle). Nem szóltam semmit, gondolkodtam, hogy most szégyelljem e magam, túlfejlődött a gyerek, vagy tegyem hozzá, hogy olvasni is tud, bár még nem úgy, mint én. Hallgatni arany, úgyhogy emellett maradtam.

Ahogy Zalán is végzett az első körrel ( ő valami elefántot és autót nem látott a tesztpapíron, illetve talán látta, de nem kiáltott fel, hogy mi az - nehéz dolog a nem kommunikatív gyerekekkel a diagnosztizálás), jött a három körös szemcsepp. Az elsőt nagyon jól viselték, a másodiknál volt némi nyafi, Zalán erősen tiltakozott, a harmadiknál pityergett és ordított mindkettő. (Réka pityergett, Zalán ordított.) Mellettük egy szőke kisfiú mindhárom cseppentést vadul végigordította, a végén taknya-nyála egybefolyt, ami lelkileg nem jó benyomást gyakorolt az enyém gyerkőcökre. 

Ki is találtam, hogy ha minden rendben lesz, 2-3 évig idesejövünktöbbet lesz. Túl a 3. cseppen, kaptunk 1,5 órát tágulni pupillailag. 1,5 órát, ez holtbiztos. Fogtunk magunk, kitántorogtunk a kánikulába, vettünk jeges teát, postán ügyintéztünk, majd bevásárlóközpontoztunk. Éppen vissza indultunk volna rendelőbe, amikor csörgött a mobilom, hogy "anyuka, merre tetszenek lenni, fél órája várjuk vizsgálatra a gyerekeket. Édesanya, visszaszűkül a szemük a gyerekeknek".... Éppen a Takko kellős közepén álltam, egyik kezemben a telefonom, a másikban két felső és egy szoknya....Rohantam a pénztárhoz, onnan Tibihez, vele tovább ki a plázából, be a rendelőbe, fel az emeletre. Odabenn közölték velem, hogy fél óra kimenőt kaptunk csupán. Fél órát. 

Na most vagy én vagyok süket és akkor sürgősen időpontot kell kérnem a fülészetre, vagy napszúrást kaptam, vagy hülye vagyok alapból és többszöri egymás utánban is a fél órát 1,5-nek hallottam, vagy a termetes asszonyság, a bódító hónalj szagával félrebeszélt. Nem tudom melyik, nem mélyedtünk vitába, mert a hitesuram, aki végig mellettem állt, egyáltalán nem tudta megmondani, hogy fél óra vagy másfél hangzott el. Csak annyit brummogott, hogy felé másfelet jeleztem, ő meg azt nyugtázta.

Lényeg a lényeg, minden oké a gyerekek szemével. Pontosabban Zalánnál valami nem teljesen 100%-os, csak 99,9%.... úgyhogy suli előtt majd vinni kell kontrollra (2-3 év múlva). Egyelőre minden oké, de azért tartsuk szárazon a puskaport, hogy úgy fogalmazzak. Kicsit bemajréztam ezen, aztán napirendre tértem e fölött.

Fenn és lenn, fenn és lenn, így hullámzom én....