2012. február 21., kedd

Réka mondta - 34. rész

- Nincs egy rongyom sem.... - nyarvogok szokás szerint  a szélesre tárt szekrény előtt gyökeret eresztve, pedig már indulnánk. Réka segítő kezet nyújt felém, megjelenik mögöttem, majd mellettem, buksiját bedugja a szekrénybe.
- Hát....- méri fel a helyzetet alaposan. - Van itt azért jó sok rongy....

***

Az elhatározástól a megvalósulásig hosszú az út. Mármint minálunk, ha nagybevásárlásról van szó. Réka, a kötelességtudatos így buzdítja nem túl lelkes szüleit:
- Induljunk már a Tesco-ba, mert nekem gyümölcsöt kell vennem. Pénteken én leszek a gyümölcsfelelős. 
Sajnos kifizetni még nem tudja.


***


Réka - velem ellentétben - nem olvas a vécén, hanem énekel. Sőt, bizonyos akusztikát kihasználva, olykor teli torokból üvölt. ( Így történhet meg néhanapján, hogy nem vesszük észre, ha szorul a vécé ajtaja és leánykánk nem tud onnan dolga végeztével sem kijutni. Mert a segélykiáltás és a mélyen átérzett dalolás között nála olykor nincs nagy és lényegi különbség. ) Tegnap vacsorához terítettem, amikor ezt hallottam:
- Aranyhaaaj, engedd le a hajad!..... - Igen, anyám! Aranyhaj, engedd le a hajad! Beleőszülök a várakozásbaaaa! - Máris, anyám!... - mindkét szerepet magára osztotta.


***


Réka filmajánlót néz fél szemmel.
- Hangyaboly lesz a tévében? - kérdezi csodálkozva.
Az. Hantaboy.


***


Lekváros tekercset ütök össze uzsonnára. Piskótalap ki is sült, még melegen igyekszem feltekerni a tésztát. Réka döbbenten figyeli.
- Anya, mit művelsz te azzal a tésztával????


***


Régebbi történet. Gyógyszertárban ácsorgunk, kezünkben egy kötegnyi kiváltandó recepttel. Odakinn farkasordító hideg, odabenn Hawaii-t idéző klíma, (na nem mintha életemben jártam volna ott.) előttünk négy várakozó figura. Réka néhány percig szótlanul ácsorog, majd elfogy a türelme.
- Anya, ugye nem fogunk egész nap itt álldogálni??


***


Oviból baktatunk hazafelé, ahogy elsuhan mellettünk egy járókelő kötött, bordó kalapban. Réka megáll és hosszan utánanéz.
- Nézd már azt a mamát! 
- Hol?
- Hát azt ott! - hiába, nem találok sem közel, sem távol egyetlen idősebb hölgyet sem. Aztán rájövök, hogy te jó ég! Arra a korombeli, ha nem fiatalabb hölgyre gondolhat, aki az imént kanyarodott le a sarkon!!!!  Még szerencse, hogy eltűntünk az illető látóteréből, mert Réka folytatja:
- Milyen borzas a haja, biztos nem fésülködött meg!....Nagyon borzas. - csóválja a fejét rosszallóan.


***


A zebránál állunk, piros a lámpa.
- Te! - kiált fel Réka hirtelen, a túloldalon mered szemlélve valamit.
- Az ott nem a Kocsis Tibi??? 
(Gyengébbek kedvéért X Faktor győztes, 2011)