2015. szeptember 25., péntek

Nasi radar


Valami finomságra vágyom egy napsugaras délutánon. Kislattyogok a konyhában és örömmel látom, hogy meg egy bontatlan zacskó fokhagymás kenyérke van készleten.  Pont jó lesz. Nekiesek hát, hogy kibontsam. Időbe telik, mire megadja magát a zacsek, méltó ellenfelem a küzdelemben. Amikor végül én győzök és megnyílik a zacsi szája, felnézek és meglepve látom, hogy mindkét gyermekem karnyújtásra tőlem, csillogó szemmel figyel. Csöndes áhitatban.
- Anya, mi finomat eszünk? - kérdezi végül Réka.
Valami sokadik érzékük lehet ezzel kapcsolatban. Hihetetlen éles, szelektív hallás, puha cicatalpak, hogy hang nélkül suhanjanak. Valódi szuperképességeik egyike ez. Nasi radar.

Szemelvények jegyzeteimből

 
 
Még mindig a szülői értekezlet a téma, igen. :)
 
- reggel 7.45-re be kell érni a suliba. De legkésőbb 7.50-re, akkor szólal meg az első csengő.
- tisztasági csomag idén is kötelező, kedves anyukák
- leghamarabb 15.45-kor lehet elvinni a gyerekeket, vagyis napközi után, uzsonna után. Péneken 14.15-kor, vagyis 5. óra után. 
- október 15-től váltócipő kötelező
- mobil telefont, ha lehet ne hozzanak a gyerekek suliba (én meglepődtem, hogy valakinek már van. Réka szerint nem is egy gyerkőcnek.)
- Tessék gyakorolni a szövegértést (három témára kell fókuszálni, SZEREPLŐK, HELYSZÍN, IDŐPONT - sokszor még ez is gondot okoz)
- Nyelvtan köny végében vannak tollbamondáshoz szövegek, szószedet, abból lehet gyakorolni a gyakorló füzetbe
- a 4 téma magyarból: BETŰREND (abc), SZÓTAGOLÁS/ELVÁLASZTÁS, "MÁSKÉPPEJTEMÍROM", MONDATFAJTÁK
- Kötelező olvasmány: Janikovszky Éva: Örülj, hogy lány/Örülj, hogy fiú!
Ajánlott: Berg Judit: Tökmagok a piramisban (Hát ez a Rumini szintjétől messze van, de nem is az volt a cél)
Ajánlott még: Bosnyák Viktória: A sirály a király.
- Első magyar felmérések átlag eredménye: 80-90% körüli átlagban
- Füzetvezetésre figyelni! Nem hagyunk ki oldalakat, folyamatosan vezetjük a füzetet. KÜLÖN a két füzetet, nem keverjük a kettőt (olvasás és nyelvtan)
- Magyar Versenyek (Bendegúz, NyelvÉsz, Szavalóverseny, Dráma szakkör (úszás időben, úgyhogy felejtős)
- Tavasszal erdei iskola Tápiószentmártonban (kérdéses még). Valami Hajtapajta? 10 000 Ft/fő, 2 nap egy éjszaka.
- Nyílt tanítási nap: nov. 17-18 (magyar és matek)
- Karácsonyi vásár (lehet gondolkodni, ki mit áru majd (illetve a gyerök). Tavaly sütinyalókát árul nyalóka pálcika nélkül....Idén valami kevésbé pepecsre gondoltam, mert 20 Ft- ért árulták darabját és hát...100 Ft volt az elábé per darab, szóval annyira nem volt értelme. Vagy szappant készítek (csak olvasztani és formába önteni kell) vagy csokis cookie-t, aztán jónapot. Most, hogy belegondolok, ez utóbbi a legvalószínűbb.
- Karácsonyi hangverseny - bíztattak, hogy minél többen menjünk el - szerintem kihagyjuk....
- Alapítvány Bál márciusban - country tánc lesz és gondolom, hozzá illő amerikai menü....Rossz emlékeim vannak erről a bálról, de úgy néz ki, azért elmegyünk....
- Farsang - Dorottya napi farsang lesz jövőre. Remélem, nem egy héttel előtte dől el megint, hogy ki minek öltözzön, mert nem szeretnék a kardomba dőlni
- Tavasszal családi kerékpártúra a szomszédos falu Maci múzeumába. Ettől kategórikusan elhatárolódtam....de félek, ott leszünk mi azon is. :(
- Matematika témában leírtam a múltkor, ami fontos volt. Száz szem bab (ja, ne pont száz), számkártyák, színes pálcika, logikai készlet, sakkpalota, koordináta rendszer, 2 db füzet, mértékegység váltás fontos, órák (tudják, hogy 15 óra 3 óra), hőmérő - műanyag, mérőszalag, 5-6 dobókocka, szorzótáblás kártya, szöveges feladatok gyakorlása. Versenyek - Szentgyörgyi, Széchenyis, Kenguru, Zrinyi matek (1 fő/osztály), Zalamat, teki totó, Kisvakon tanoda, Matek guru
- Környezet - "rigó énekeljen" ....ebből ennyi maradt meg. :) Valami verseny, középpontban idén a víz.
- Október közepén fotózás. Idén, tekintettel a nevetségesen rossz tavalyi fotókra, valószínűleg másik fotóst kérnek fel. Tibi akar jelentkezni, hogy ő lefotózza a gyerekeket ingyen is, de lebeszéltem róla.  Illetve próbáltam. Így sincs otthon soha, kap elég "társadalmi munkát" bőven....
- Osztálypénz marad 500 ft/hó.  1000 Ft/hó nem lett megszavazva. Pedig az erdei iskola költségének fel már rendezve lenne, de ha nem, hát nem.