2016. november 17., csütörtök

Mielőtt elfelejtem


Újabban arra jöttem rá, hogy sokkal jobban nézek ki némi sminkben. Tudom, kapitális felfedezés. Elég későn érő típus vagyok. Úgyhogy így télen, a szomorkás időben rá szoktam venni magam, hogy egy kis alapozót vakoljak magamra, kifessen a szemem, minimál szempillaspirál (úgyis mindig beszárad), szájfény, ilyesmi. Éppen a szemem festem, amikor Réka térül-fordul körülöttem. 
- Miért fested ki a szemed?  
- Hogy szebb legyek. - vágom rá gondolkodás nélkül. Picit eltöprengek, hogy ez jó válasz volt e, de talán még mindig jobb, mint a második, ami eszembe jut: hogy ne ijjedjenek meg tőlem a kollegáim. Nagyon nem érek rá füstölögni, mert Réka folytatja.
- Hát nekem nem tetszel így.
- ??? Miért nem?
- Hát....miért tetszene az, ha úgy nézel ki, mint egy gepárd?
Egy pillanatra lefagytam. Mióta húzok én vonalat a belső szemzugomból egészen az államig?? Lehet, Réka akkor nézett rám utoljára, amikor a zuhany alatt leolvadt a sminkem?? Csak erre tudok gondolni. 



Hazafelé baktatunk az oviból Zalánnal. Elhangzik az elkerülhetetlen kérdés:
- Jó napod volt az oviban?
- Aha, igen. - vágja rá rögtön lelkesen.
- Tényleg? Mi jót csináltatok?
- Hát......vagyis.....biztos az volt. - folytatja jóval bizonytalanabbul. 
Szóval már simán előránt valahonnan egy egyenválaszt, ha arról van szó. Érdemes rákérdezni a dolgokra, mindig mondom.


---


Zalánnak elég csúnya szája van olykor. Nem mondom, hogy itthon soha nem szalad ki a számom semmi kisípolandó, de alapvetően nem úgy beszélek, mint az autószerelők az alattunk levő irodában. Szerintem erről még nem is meséltem. Naszóval a földszinti iroda egy autóalkatrészes kis-nagykeré, mint bérlemény, ahová be-betérnek óhatatlanul mindenféle szerelő népek is. Nyáron, a nyitott ablaknál minden felhallatszott, így az is, hogy némelyeknek minden mondat vagy a b...meg kezdetű káromkodással kezdődött vagy ha véletlenül mégsem, akkor elkerülhetetlenül azzal végződött. Egy idő után elég irritáló tud lenni. Na szóval mi azért itthon nem így beszélünk. Zalán viszont kedvét leli minden rondaságban. Néhány példa.
- belegázol a térdig érő avarba - Anya, ez pont olyan, mintha szarban lépegetnék. (NO comment.)
- idegenek előtt, ovi öltözőjében - Anya, pukiztam, nagyon büdös.
- idegenek előtt, bárhol - Anya, te nem szoktál fingani????
- idegenek előtt, bárhol:
 - Anya, tudod minek a jelzése az, ha az orrom előtt megrázom a kezem? Hát hogy pukiztam. Ebéd közben is szoktam.
- Anya, megmutassam a seggem lyukát?
Nem idéznék többet. Eleget mutattam.
Hát szóval a tárház elég széles. Nevelési célzattal ezért játékidő megvonás jár a tablet-ről, ami most éppen megint elérhető közelségben van. Egy csúnya szó és aznap már nincs tablet. Hogy aztán ezzel elérek e bármi eredményt, azt meglátjuk.