2012. július 9., hétfő

Réka mondta - 43. rész

Csúnya rossz vagyok, mert az utóbbi időben túlságosan melegem van ahhoz, hogy Rékám arany mondásait papírra vessem, megörökítsem, elengedtem fülem farkam....Azért akad pár a tarsolyomban. 

"Dolgozzatok, legények, holnap lesz a vásár, kifizetlek benneteket, ha eljön a császár." - kántálja Réka. Egy pillanatra elhallgat, majd rám néz.
- Anya, mi az a "legény"?
- Hát az...tudod...mint Norbi (gyk: unakotesó). Olyan....fiatal férfiember, akinek még nincs felesége... 
- Ó....én azt hittem, az egy állat. - ámul Réci. 

***

Nagyon udvariasan köszön egy mellettünk elhaladó néninek. 
- Csókolom! - alig tipeg a néni hallótávolságon kívülre, Réka odasúgja nekem:
- Ez meg ki volt??????

***

Amióta Réka "olvasta" a telhetetlen hernyócska históriáját, nem győz egyik ámulatból a másikba esni, ha pillangót lát. Vagy közönséges fehér lepkét, mindegy. Sőt azok fiatalabb, kevésbé attraktív változataitól is le van nyűgözve. Talán ez a varázslatos átváltozás kukacból pillangóvá, ez fogta meg a lelkét.... Én magam soha hozzá nem nyúltam volna egy hernyóhoz gyerekkoromban és ez azóta sem sokat változott. Undorodtam tőlük. Réci azonban bármit megfog, pici kukacot, nagy gilisztát, békát, bodobácsot, szinte bármit, ami nem  csíp. 
Egy nap jókora tál meggyet szabadítottam meg a magjától, melynek során óhatatlanul találtam pár hívatlan vendéget is, kukac formájában. Réka persze nem engedte, hogy a kukába dobjam, az ő szavaival élve kinyírjam őket, erről szó sem lehetett. Papírzsebkendőra ültette, lágy hangon duruzsolt hozzájuk, körbevezette őket a lakáson (amit már egy kicsit túlzásnak véltem, mert nehezen tudtam elképzelni, hogy a kukac ténylegesen beköltözzön hozzánk...) Majd egyszer csak így szólt az egyikhez biztató hangon.
- Meglátod, kicsikém....Ha jól belaksz, pillangó lesz belőled! 

***

Egy hete nagyjából megszületett az első álma, amit vidáman csicseregve elmesélt nekem. Az ovis csoportjával strandon jártak, Martfűn. A pancsolóból kiszedték a vízköpő bohócot és kihúzták a partra...nagyon jó buli volt. Az egész Manó csoport jelen volt óvónénistül, dadusostul, mindenestül. Ennyit mesélt.

***

Réka bölcselet:

"Minél többet szül az ember, annál több gyereke lesz...."

***

Döglött gilisztát talál a járdán. Ha nem szisszenek rá egy csattanósat, simán fel is emelné kézzel. Nézi, nézi, majd megszólal:
- Na....anya, ebből már nem lesz pillangó....