2010. november 29., hétfő

Képek

Mostanában úgy adódott, hogy több fotót és videót készítek, mint Apa. És ez nagy dolog. Az utóbbi 2 hét terméséből....Ha feltűnik némi minőségbeli különbség a képek tekintetében, az nem a véletlen műve.



Réka és a saját maga összeállított pizza....Volt a tetején egy padlizsán vég is szárastul, azt lekaptam az utolsó pillanatban sütés előtt.


Zalán az őskáosz kellős közepén. És amikor még volt nálunk habtapi. Mert már nincs. Erről még írok egy jó cidriset....



Alvós babám az új sapkában

Használati utasítás

Amikor nyáron látogatóban járt nálunk a két óvónéni, egyik kérdésük volt a sok közül, hogy milyen "használati utasítást" tudnék neki adni Rékához. Szeretnék őt mielőbb megismerni, minél többet megtudni róla. Hiszen januártól a nap jó részét velük tölti Rékám és a sok kispajtijával. Nekem akkor hirtelen - bár kattogott az agyam magas fordulatszámon - nem sok minden jutott eszembe, azon túl, hogy mifelénk bizony bajosak a délutáni szundik. Végül kevés értelmes és értékelhető információval tudtam előhozakodni. Hát izé, jókislány az én Rékám, ügyesokos is, meg ilyenek.....


Pedig ajjjajjj, ami nekem természetes, egy kvázi idegen ember számára nehezen kitalálható infó lehet. Ez jutott eszembe a minap a zuhany alatt, amely a második hely, ahol a legjobb ötleteim támadnak, meg is lódult a fantáziám. Az alábbi listát kreáltam. Persze az óvónénihez ez nem fog eljutni. El is kerekedni a szeme tán...


- Réka szeret olvasni, rajzolni, építeni és babakocsit tologatni. Ebben merül ki napi tevékenyésének java. Képes hosszú időn át egy foglalatosságra koncentrálni, egyedül éppúgy jól eljátszik, ahogy kisbarátaival


- Húsevő, mint egy ragadozó nagymacska. A főzeléket nem igazán szereti, a rizst megeszi, a tésztát imádja. Tésztát tésztával, akár a sima főtt változat is megfelelne neki ebédre. Kiflinek és zsömlének csak a belét értékeli. Mint aki fél, hogy elkopik idejekorán a fogsora, az a gyöngy....


- Vizet csak a szomjhalál küszöbén iszik még mindig (leszámítva a tomboló kánikulát és az esti fogmosás utáni időszakot. Ezügyben bizonyosan lesz változás...
- A cukrot, mint édességet, chipset nem ismeri, létezésükről nem tud. Tudtommal...


- Itthon nem tűr meg magán csak harisnyát+szoknyát (sokszor még szoknyát sem, de egy szál harisnyában csak nem engedem az oviba....) legginget zoknival. Sem meleg nadrágot (bélelt vagy kord/bársony) sem vékony nadrágot, sem melegítőt. Olyan is van, hogy egyáltalán semmit nem akar felvenni, ilyenkor a nap első hisztije a felöltözés témakörében tör ki....


- Kispárnával alszik. Leginkább mégis nagypárnával. Konkrétan az anyukája nagypárnáján.


- Modern meséket, mesehősöket (Toy Story, Shrek, Jégkorszak, stb...nem ismeri. Mondjuk, a klasszikusokat sem sokat, kivétel lehet talán Hófehérke. Ő is csak azért, mert egyik családi összeröffön valahogy szóba jött Hókef....No comment. Bonyolult az ügy. Nem mesélek részleteket.


- Pisilni és kakálni idegen helyen csak anyával vagy apával hajlandó. Egyébként még azt is letagadja, hogy kis vagy nagydolga lenne. Csak furán áll egyik lábáról a másikra. Ez a másik, ami majd változni fog januártól. 


- A délutáni szundi nála legkorábban fél 3-kor kezdődik....No ez sem marad már így sokáig.


- Csukott ajtó mögött szokott kakálni és egyedül. Ehhez ragaszkodni szokott. Ez a harmadik, ami majd változni fog. Az oviban csak függöny van a kisvécék körül. 


- Fázékony a keze. 10 fok alatt le akar fagyni. És akkor van ám cirkusz....


- Tud: Egyedül orrot fújni, de nem szeret
- Nem tud: Fésülködni, mert nem is akar. Szerintem.
- Tud: egyedül öltözködni (leszámítva harisnya), de tagadja.
- Tud: köszönni bácsinak, néninek, kislánynak és nagyfiúnak, ahogy kell, de ritkán teszi. A neveletlenje....


- Almát csak pucolva eszi meg. Mármint civilizáltan. Ha "bundás" almát kap, szétköpködi a héját (van pár rossz szokása, ez az egyik). A mandarint és banánt szépen és szívesen megeszi.


- 1 éves kora óta egyedül eszik, ám 2 éves kora óta ugyanúgy leeszi magát. Nem érdeklik a foltok. Akár gutaütést is kaphatok, ezen az sem változtatna.


- Jobbkezes lesz, jobb kézzel eszik, játszik.


- Nem allergiás semmire (eddig), egészséges, mint a makk. 


- 17-ig - 20-ig elszámol, ismert minden színt, a betűk legjavát, van kézügyessége, kreatív


- Idegenekkel nem kommunikál, ismerősökkel is csak némi "kiolvadási idő" után. Egyébként barátságos és érdeklődő, de mindezt szavak nélkül.  


- Szívós, képes hosszú távon gyalogolni nyafi nélkül. Sosem kéri, hogy vegyem fel. Hogy ilyen lehetőség egyáltalán létezik, tán el is felejtette, amikor anya még 2in1 volt Zalánnal.


- Egy hisztis tyúk 


- Olykor goromba (biztosan tőlem tanulta...vagy örökölte)


- És mindenekelőtt és mindenekfelett, édes, drága, aranyos, imádnivaló tündérbogárka....