2021. november 7., vasárnap

Hétvége

 

Nem is nagyon történt semmi a hétvégén, hogy mit keresek a laptop előtt a blogon, nem tudom. Zalán ugye karanténban van a héten, jövő héten, péntek éjféltől november 13 éjfélg ott is marad, így nagy kiruccanásokat nem tervezhettünk. Pedig kalkuláltam titkon egy idén utolsó Ikea látogatással, talán Mamának találtunk volna egy kényelmes fotelt karácsonyi ajándéknak, nekem pedig mindenféle tárolóból van hiányom, de így itthon maradtunk. Tibivel szombat este Aldiban jártunk, vettünk ott egy kerékpár akasztót, jobb név nem jut eszembe. Ezzel kevesebb helyen elfér két kerékpár a garázsban télen, amikor egyik sincs használatban. 

Azt néztem, hogy senkin, de senkin nem volt maszk az Aldiban. Tudom, hogy nem kötelező, viszont a járvány helyzet nem valami virágos. Mondjuk Tibin sem, az ő elmélete az, hogy be van oltva, még hat elvileg az oltás és hamarosan kapjuk a harmadikat, szóval ha el is kapja, nagy baj nem lehet. Hát nem tudom, rajtam azért volt maszk és amíg az ALdiban voltunk, még 2, azaz kettő másik maszkos embert figyeltem meg, senki mást. A pénztárnál egy ötvenes pasi mögöttünk elég rondán és hangosan köhögött, azárt ahhoz már pofa kell - bemenni egy üzletbe és bemenni maszk nélkül.....betegen. 

Szombaton hamar elengedtem a tanulás gyepjőjét, nem volt kedve a gyerekeknek egyáltalán, aztán elment a net is, szóval felejtős volt. Réka egy fuvolás ppt-t készített németre, nagyon sokkal többre nem emlékszem. Picit matekoztunk, ismételtük a fordított és egyenes arányosságot, arányosságot, de csak a mintafeladatokig jutottunk, Réka nagyon nyűgös volt és lepattantak róla a feladatok, úgy éreztem. Zalánnal töriztünk, Mezopotámia és Egyiptom, de annyira romantikus és izgalmas nem volt a tananyag - németül. Fennakadt a Bewässerungswirtschaft- öntözéses földművelés szón, amit nem nagyon értettem, benne van a wasser, de mindegy. Holnap lehet folytatni, mert azt sem fejeztük be. Matekból a kapcsos zárójel, szögletes zárójel, sima zárójel felbontását vették, nem okoz gondot, kivéve, ha már az első lépésnél neki 16+16 = 36....

Vasárnap összegyűltünk az asztalnál egy meleg reggeli erejéig. Aztán mostam és teregettem vég nélkül, hogy Tibi elkezdett szárítógépet nézni a neten, ami persze még nem kell, megvárjuk, míg kinyiffan a mostani mosógép. Elég jól bírja. Utána Zalánnal tanultunk, Réka a szobájában nyomta, de este kiderült, hogy olyan sokra ma sem mentünk. És ezzel huss, el is telt a hétvége és nyílik egy új hét, jujjj.....

Ja, sütöttem egy tepsi almáspitét is, de olyan rossz lett, hogy sírhatnékom volt. Csak úgy lekövettem egy receptet, mely állítólag baromi jó, már a receptet megosztó nagyanyja is ezt sütötte....hát ez meglepően ehetetlen lett, mintha kifelejtettem volna belőle a sütőport, pedig határozottan nem és az alma is ízetlen...szóval ehhh, nem gondoltam, hogy el lehet rontani egy almáspitét, de de. Este 8 után muszáj volt Zalánnak gofrit sütni, mert ha van itthon tejszínhab és nutella is, akkor ez egyenlő azzal, hogy gofri tájm....Na ott meg kiderült, hogy nincs 4 tojás , csak 2, viszont minden más hozzávalót már Zalán összekutyult egy nagy üveg edényben, a liszt úszkált a tejben....na itt kicsit elfáradtam. Végül robotgéppel nagyjából homogén lett a cucc és elég nutellával és tejszínhabbal még ehető is. 

Ha már süti, azt terveztem, hogy idén fapados karácsony lesz, nem sütök őrült mennyiségeket sütiből, inkább matekozunk Rékával, az mennyivel jobb már. Mikulásra biztos sütünk egy jó nagy adag mézeskalácsot vagy mézeskekszet. Aztán persze kell mákos bejgli. Kelt tésztának aranygaluska és sütök még hólabdát vagy kozák sapkát, ki hogy ismeri.  ENNYI. Persze lehetne még mézes krémest sütni vagy zserbót, ha kapok diót és marhára rá fogok érni,sütök is, mert egyébként remekül fagyasztható. 

Menüt még nem dolgoztam ki, bár Szenteste nálunk mindig kacsa van és mama féle húsleves. Karácsonyi menü nem az erősségem, nálunk otthon anyu mindig hagyományosan töltött káposztát készített és ezt ettük egy héten át többek között, ám a mi családunkban csak én vagyok töltött káposztás, a többiek egyáltaán nem vagy kevésbé, más hagyományos kaját pedig nem dolgoztam ki. Valószínűleg sültek és rántott dolgok lesznek karácsonykor, attól is függ, hogy merészkednek-e majd hozzánk vendégek. Baconos-aszaltszilvás csirketekercsek vagy kijevi csirke. Majd még kutatok a receptek között. Ott van még a zseniális francia marharagu is, amit be lehetne vetni, de a tágabb rokonságban a marhahús nem népszerű egyáltalán, szóval az felejtős.

Ne szaladjunk azonban előre, holnap még csak november 8, hétfő.... Hol van még a karácsony?!