2011. február 17., csütörtök

2 x 9 hónapos

Mi is jellemzi ezt a KilencHónapos daliát? Lássuk csak, 150 pontban, csak roviden.


1. Villámsebesen mászik, ügyesen feláll, leül, bútorok mellett lépeget. Sőt, kezét fogva tipeg is párat. Ez utóbbi ügyében Réka folytatott bizonyos kísérleteket, szinte missziójának tartja, hogy megtanítsa tesóját a járás fortályaira....remélem, még egy ideig mindhiába.


2. Étvágya...hát nem a farkasé, az biztos. Reggel szopi után elnyammog egy kis gyümolcsot, ha tejpéppel próbálom a kalóriákat felturbózni, akkor fele adagot, azt is fintorogva. Az ebéd főzelékje lecsúszik simán, főleg, ha valami savanykás van menün, mint a husismeggyeskrumplis kutyulmányom...Uzsonnára kap egy kis joghurtot gyümolccsel, cicit, mást nem igényel. Vacsorára jonne a tejpép, amiből nem igen kér sajnos újabban, pedig már három fajta is van itthon. Cicizik, aztán alszik, mint a bunda. Éjszaka egyszer-kétszer magához szólít és szomjasan nagyokat kortyol.


3.  Van egy egyedi édes hang, amit hallat olykor. Csak úgy, külonosebb ok nélkül. Valahogy így tudnám leírni, mint egy igen halk pffffff-t....Pontosan utánozni sem tudom, hisz egyelőre tobb fogam van, mint neki....És a hajszálpontos másolathoz feltétlenül szükség van jó sok nyálra és limitált mennyiségű fogacskára. Valahányszor ezt a pfff...hangot hallatja, bennem ez megnyom egy gombot és újra és újra forró szerelemre lobbanok iránta. 

4. Még mindig egyedül elalszik a kiságyában, ahogy leteszem aludni. Nem tudom kifejezni, hogy eme erényét mennyire nagyra értékelem. 

5. Kiságyában állandó jelleggel vele alszik kék macija, amióta csak őkelmét hazahoztuk a kórházból. /Mármint Zalánt, természetesen. A maci a játékboltból jott, ezzel talán nem okozok meglepit senkinek./ Zalán kotődik is ehhez a macihoz, gyakran látom, hogy átoleli, macskamódon hozzábújik, meghitten szundikálnak együtt ezek ketten....

6. A pelenkacsere nagyon sokszor kész birkózóverseny. Vagy inkább hosszadalmas, izzasztó tortúra? Nehéz volna eldonteni, melyik inkább. Most, hogy nagyobb és huncutabb a legény, olykor kifejezetten játéknak veszi az egész mókát, ahogy nagyjából húszszor a hátára kell igazgatni a pasast, mire újra tiszta pelenka feszül a kemény popóján.

7. Ivás után elégedettségének nyomatékot adva pont olyan hangot ad, mint forró nyári napokon egy nagy pohár sor felhajtása után a nagyapja, az én drága édesapám....És nem, nem a bofogésre gondolok. 

8. Egész ügyesen iszik pohárból pár kortyot. A varázspoharat is elfogadja persze, de azt valami okból folyton kineveti. 

9. Imádom a metszett szemeit. Amiket állítólag tőlem orokolt, bár én nem ismerek rájuk. 

10. Szégyellősen hozzám bújik, ha idegenekkel találkozunk. De előbb még megvillogtatja teljes fogacska készletét. 

11. Rossz szokása, hogy etetés kozben a legváratlanabb pillanatban lecsap a főzelékkel teli kanálra. És annak tartalma repül mindenfelé, lehet takarítani, átoltozni, miegymás....Én már rutinos vagyok, Tibi nem hiába karatézik 20 éve és rendelkezik elsőrangú reflexekkel....de a nagymamák számára tartogat olykor meglepetéseket egy-egy etetés.  

12. Nincs kedvenc játéka, ugyanúgy érdekli a baba, mint az autó. Legizgalmasabb mégis anya táskája és annak tartalma, a telefon, a távirányító, a laptop egere, kábelek, vezetékek, elosztók, rádiók, hangfalak, stb. stb. stb.

13. Ruhamérete most 80-as. 

14. Imád egyedül pancsolni a kádban. Erre Réka tanította meg és mondhatom, remek mestere volt ilyen téren is.

15. Olykor aggódom, mert hol azt látom, hogy az egyik szemére kancsalít egy pillanatig, hol azt, hogy a másikra. Legtobbszor viszont teljesen jól áll a szeme. Csínytevésileg nem annyira, csak szemészetileg. 

16.Egyre tobb szót ismer. Ha kérdezzük, hol van Réka, a katica, a lámpa, mutatja őket, nyújta felé a pracliját.

17. Kedvenc eledele a csirke-burgonya-meggy kombináció. Ebből sosem hagy egy falatot sem. Gyümolcse a banán, itala a víz. Azaz csak annak kellene lenni, de igazából a frissen facsart almalét jobban szereti. Naná. Én is.

18. Imád lovagolni a gumipacinkot. Gyí, paci, paripára úgy rugózik, hogy orom nézni.

19. Akármilyen folyadékot teszünk és/vagy felejtünk elérhető magasságban, az hamarosan a szőnyegbe ivódva éri el pályafutása végét. Legyen az kakaó vagy meggylé. Kivétel nincs. Szornyű, de egyszerűen NINCS.

20. Ha reklámújságot lát, úgy nekiesik, mint foxi a lábtorlőnek.

21. A négyes pontból egyenesen kovetkezik, de azért megérdemel egy külon pontot, hogy -Továbbra is a saját ágyában alszik. Kizárólag ott. Ennyi idősen ezzel még Réka is így volt....

22. 12,5 cm hosszú a talpa. Vajon hányas lába lesz felnőtt pasiként?

23. Ha énekelek neki, vagy zenét hall, beindul a tapsoló reflexe.

24. Pelenkamérete a 3-as és még mindig félig meddig babakaka szagú a végterméke. /Ezt fontos volt leírni, bocsi..../

25. Csodajól eljátszik egyedül. Ha mellé ülok, akkor viszont klasszul hegynek néz és folyton meg akar mászni....és bámulatos pontossággal kapja el a mellbimbókat, majd teker egyet rajtuk. Fincsi....

26. Akár egy neveletlen kolyokkutya, minden eledelt kinéz a számból...Függetlenül attól, hogy jóllakott vagy sem.

27. Egészen elrettentő, mi mindent szedtem már ki a szájából. Krétát /nem zsír/, pici lakatot, potyit /ezt tobbszor is/, gyúrmát, habtapi darabot, fűzésre váró gyongyot. Csoda, hogy él ez a gyerek....

28. Szopi kozben mintegy melléktevékenységként szívesen edzi kormeit finom tésztahasam bőrén....van is rajta némi prezúr és hegecske. Amíg kisebb volt, a hátamat simizte picurka mancsával, azt jobban szerettem.


Hihihi, ki hittel el, hogy 150 pont lesz?  28 is szép teljesítmény.