2016. február 5., péntek

Páváskodik




Szülő hívja az Óvodát



Tegnap még az uszoda vizében tempózott Zalán, amikor a medence mellett, a padon telefonomat fürkészve megláttam egy bejegyzést a facebook-on, a zárt csoportban, melyet a Napraforgó csoportosok felmenői alkotnak. Az volt a lényege, hogy valaki meg tudja e magyarázni, miért márciusban van a farsang? És miért júniusban szokott lenni az anyák napja? Valamint tapogatolózott az anyuka, vajon ez csak őt zavarja, vagy esetleg mást is, lehetne e erről beszélni. Leírta, hogy a farsangi báli időszak hamvazó szerdáig tart, ami idén február 10. Az ezt követő időszak a nagyböjt időszaka, amely alatt nem szokás bálozni. Idézem amit még hozzá tett: "Persze ez vallási szempontból fontos nekem, meg még ki tudja, kinek....Kinek?" - ahogy összehajtottam a telefonom és elsüllyesztettem a táskámba, azon tűnődtem, vajon elfelejtette, hogy a csoport tagja az ovi igazgatónője is vagy egyszerűen nem érdekelte? Mivel júniusban "elvégzi" az ovit a fiacskája, talán bátrabb lett és elege lett? Arra számítottam, hogy mire hazaérek és újra normális wi-fi lesz a környéken, lesz bőven hozzászólásokból mazsolázni pro és kontra egyaránt.

Amikor legközelebb rápillantottam, mi folyik a csoportban (általában semmi nem szokott hónapokon át), láttam, hogy több hozzászólást is tett az igazgatónő. Hát így legyen ötösöm a lottón! Felvetette, hogy nem lenne e jó fórum mindennek a megbeszélésére a szülői értekezlet. Illetve, hogy a bulik dátumjait egyeztetni kell mindenfélével illetve ott vannak a pedagógus minősítések is. Én nem tudom, ez mit jelent, gondolom, sok adminisztratív feladatot az óvónőktől, de hát akárhogy is van, mégiscsak a gyerek a legfontosabb, nem? Ne vesszel már el a gyerkőc a sok papírmunka között! Egyből lett pontos dátum a szülői értekezlethez, jövő hétre ki is tűzték, pont az úszós napunkra...szóval osztódnom kell majd. 

Kifejeztem támogatásom az anyuka oldalán, egyebekben nem szóltam hozzá a témához, nem lett volna fair, mert igazából nekem még kapóra is jött a márciusi farsang. Itt van nekem a nyakamon az iskolai, ugyebár, pávástul mindenestül. Érdekesnek tartottam ugyanakkor és annyira jellemzőnek, hogy a felvetésre leginkább támadó válasz érkezett.  A szülő az mindig hülye, hanyag, értekezletre nem jár és egyébként sem ért az óvoda pedagógiához. Hát ezért hallgatok én mélyen már harmadik éve megint. Értelmetlen minden. A kutya ugat, a karaván halad. Zalán meg marad. Egy további évet az oviban. 

Azt meg kifejezetten túlzásnak és kioktatásnak éreztem, amikor az anyák napja kapcsán feltette azt a költői kérdést az igazgatónő, hogy ugye tudja a kérdező anyuka, hogy nem mindenki köszöntheti anyák napján az édesanyját?? Ezzel őszintén szólva, nem tudtam mit kezdeni. Nem tudok róla, hogy bárki is árva lenne a csoportban. De ha így lenne sem gondolnám, hogy attól a többi 24 gyereknek nem kell készülnie az anyák napjára. Szép dolog az együttérzés, de kár átesni a ló túlsó oldalára. 

Egyébként viszkettek az ujjaim, hogy rákérdezek, ugye idén nem az az anyák napjának nevezett borzalom lesz, mint Rékának középsőben? Az egyszemélyes felköszöntés. Face to face anya és gyermeke, háttérben az óvónő...Folyosón meg a szülők, mint a fogorvosi váróban. Ez óvónő szempontból roppant meló barát, mert egyetlen verset elég megtanítani az egész bandának. Az sem kell hogy hosszú legyen, elég 8 megható sor, amin az anyuka úgyis elbőgi magát és észre sem veszi, hogy átvágták, biza a csoportos műsor azért mégiscsak szebb lett volna. Az ilyen ünnepléshez teljesen idegen és nem odavaló az óvoda háttere. Nem állami intézmény neveli azt a szegény gyereket, ha verset akar mondani, elmondja úgyis otthon. De nem tanul. Persze ellenálltam a kísértésnek és hallgattam. Az már olyan jól megy nekem. 

Most azon filózok, hogy jövő csütörtökön elmenjek Zalánnak úszni vagy beüljek a szülői értekezletre, mert ezt kívánja meg tőlem az Óvoda?