2015. március 31., kedd

Olyan jó....



Nem akarok egyéni rekordokat döngetni, hogy már harmadszor írok bejegyzést csak ma, de muszáj lejegyeznem, hogy OLYAN JÓ ITTHON!!!!!!!!!!!!! Még úgy is megérte, hogy tegnap milyen cudarul éreztem magam. Az imént Zalán kuktával elkészítettük a paprikás csirkét nokedlivel ebédre (Zalán még mosogat, mert nagyon akar - semmi törékeny), vasaltam is eleget reggel, duruzsol a mosógép a friss adaggal.... A gyomrom ugyan még émelygős, nem teljesen vagyok százas (hehe), de édes itthon az élet Zalánnal. Főleg, hogy már ő is teljesen fitt és egészséges. 

Főzés közben eszembe villant még egy ZalánMondta. Azaz inkább egy ZalánnalTörtént. Minap egy reggel Tibi reggelizett. Az egészséges életmód jegyében és mert azt kívánt a rendszere, zsíros kenyeret hagymával. Ebből is látszik, egy magányos farkas a meló területén és nem közösségben dolgozik. Na szóval keni a kenyeret emberem, egy nagy műanyag tálból szerzi hozzá a zsírt, amit a Mamáéktól kaptunk.  Arra somfordál Zalán és kér egy falatot a reggeliből. 
- Nyamnyam, mi ez apa?
- Őőőő...szendvicskrém. - feleli apa, félve attól, hogy gyermekünk nem enné meg a zsíros kenyeret, ha tudná, hogy azt eszik. Ennyiben is maradtak. Másnap. Reggeli előtt.
- Apa, kensz nekem olyan padlizsánkrémes kenyeret, mint tegnap? Olyan isteni volt!

El is gondolkodtam, hogy vajon mennyire szomorú, hogy az öt éves gyermekem nem ismeri a zsíros kenyér ízét? Mennyit ettem én gyermek koromban! Savanyú káposztával télen, paprikával és paradicsommal nyáron. Olykor piros paprikával meghintve. De ma már leszoktunk a zsíros kenyérről valahogy. Talán 1-2 éve ettem utoljára, amikor liba zsírt kaptunk és ráfanyalodtam egy kis zsíros deszkára. Akkor már a gyerekek hallani sem akartak róla, fúúúj!.....Van helyette sajtkrém, túrókrém, tojáskrém, padlizsánkrém és ezek variánsai. Pedig semmi baj nincs a zsíros kenyérrel sem, hacsak az nem, hogy én már nem ehetem tekintélyes kalória tartalma miatt. De PipaszárlábHercegre és SzúnyoglábHercegnőre még rá is férne olykor egy szeletke. Ha nem, hát nem....nem erőszak!

Közben most írta egyik "anyatársam a suliból", hogy ma matek felmérőt írtak Rékáék. Hogy én erről miért nem tudtam, azt csak sejtem. Mert akkor valószínűleg legalább 10-20 összeadást-kivonást csak kicsikartam volna Rékából a hétvégén... Már csak a rend kedvéért. Így meg már megint a sokadik dolgozatot írta mindenféle rákészülés nélkül. Ilyenkor érzem pl. azt, hogy kicsit megbuktam anyaságból. Újfent. Nem annyira azért, mert nem készítettem fel Rékát a dolgozatra, hiszen az nem annyira az én dolgom, hanem mert igazából per pillanat azt sem tudom, hol tartanak éppen a tananyagban. Valami rémlik 12-es bontásról, de csak haloványan. Mondanám, hogy utána nézek a tavaszi szünetben, de félő, hogy nem fogok....Ha már "félő", a másodikosok egyik "tagozatos" dolgozatában (ugye 4 dolgozat dönti el, ki lesz tagozatos harmadiktól) egyik feladat volt, hogy írjanak szinonimát arra, hogy FÉLŐ. Hukk! Illetve meséljenek a magyar teázási szokásokról. Hukk!

Utóirat: Nahát, magyarból és matekból is írtak felmérőt a drága ElsőBések. Az utolsó tanítási napon, mert holnap suliba ugyan kell menni, de nem lesz tanítás. Csak ereszdelahajam. Matek 100%, magyar 91%. LESSZ, EGGY, ÓRRA...nagyjából fel is soroltam a hibákat. Itt a tavaszi szünet, hurrá, hurrá! Jöhet egy hét nagyjából zavartalan játék, sok-sok alvás és kikapcsolódás! 

Réka mondta, Zalán mondta FRISS



Zalánnak teszek fel keresztkérdéseket az ő saját "alap adatairól".
- Hol laksz, melyik városban? - tudja.
- Mikor van a szülinapod? - tudja.
- No és hol születtél? - elméletileg ez is szokott menni, ám most gondolkodóba esik.
- Hát a kórházban!- vágja rá végül diadallal. 
- Na jó, azt értem, de mégis hol? Melyik városban? - nem szól, töpreng, elmélkedik, majd eszébe jut valami.
- TUDOM MÁR, A SZÜLŐSZOBÁN!



Réka szombat délután "dob egy rókát", amivel őszinte döbbenetbe ejt, mert nagyon ritkán hány....nem is tudom, mikor esett legutóbb ilyesmi.
 Utána feltűnően jó a kedve, szinte kivirágzik. Amitől, ha lehet még jobban meglepődöm.
Egyszer csak rám vigyorog. 
- Semmi bajom....Semmi bajom....Megyek hétfőn iskolába!
Annyira szeret (még) járni...egyem is meg!



- Mi újság az oviban, Zalán? 
- Seeeemmi....
- Ildi néni? Beszélsz már vele?
- Peeersze....
- Tényleg? És mit mondtál neki? Túl az IGEN/NEM-en...
- Kérdezte, hogy mi van a kezemben, én meg mondtam neki, hogy semmi.....
Tartalmas és velős megbeszélés volt, nem mondom.



Reggel Réka nagy nehezen észhez tér, sikerül függőleges helyzetbe hoznom és fel is öltöztetem. 
- Már csak 3 nap van a tavaszi szünetig, akkor majd aludhatsz tovább reggelente. - egy darabig nem szól semmit, vacakol a nadrágjával, majd megfordul és rám néz.
- Egyáltalán nem várom a tavaszi szünetet, TÖK UNCSI lesz itthon. - mondja, szinte mérgesen.



Réka tejet hörpöl.
- Isteni kálcium ital!



Többnyire zárt ajtók mögött játszanak a gyerekek. Egyszer beszaladok Réka íróasztalához, mert úgy emlékszem a fiókjában akad néhány "bugyi" az iratrendezéshez. Előbb kotorászok, majd megtalálom, amit keresek.
- Nem zavarsz, anya, nem zavarsz.... - motyogja Zalán. Nem túl meggyőzően....



Kvízt játszunk a gyerekekkel. Egy kérdés Rékának, egy Zalánnak. A sokadik kör után jön egy "keménydió", Zalán kicsit tanácstalanul vakarja üstökét, majd azt morogja a bajsza alatt.
- Ba.....g.....,nem tudom! - azt hittem, leesem a székről!!!




Zalán szokott olyasmivel szórakozni olyasmit játszani, hogy találjak ki ezt vagy azt. Legutóbb pl. az esti félhomályban elém perdült és nekem szegezte a kérdést.
- Anya, nézd, húztam fel zoknit. Szép?
- Nagyon szép.
- Tetszik?
- Hát persze.
- Biztos? - ráfókuszálok nevezett zoknira, konstatálom, hogy sosem láttam a lábán, ami fura....de mindegy. Egész pofás kis darab.
- Naná! 
- Találd ki, meddig ér a szára? 
- Fogalmam sincs, Zalán.
- Anya, figyelj csak? Meddig ér? - fiacskám combtőig felhajtja bő melegítőalsóját, ami alól elővillan az ÉN fekete combfixem. Amit ajándékba kaptam pár hete egy fekete nadrághoz. Tény, hogy még nem volt rajtam. Combfixben az én majd' ötéves fiam....hát akkorát nevettünk Tibivel, ahogy az első horroron túlestem és levetettem Zalánról a harisnyát, hogy az már fájt.....

Hányósfosós


Tegnap délután, ahogy a konyhában tettem-vettem, félig meddig túl a tavaszi nagytakarításon (eredményes és látványos), azon elmélkedtem, hogy régen éreztem olyan könnyed boldogságfélét, mint éppen abban a pillanatban. Talán nem túlzás azt állítani, hogy IDÉN először. (Durva.) Kellemes tavaszi idő, a kertben bódító virágillat, együtt a család, csillog-villog a kecó....morfondíroztam is, hogy vajh mi lesz a következő kisebb vagy nagyobb sorscsapás, ami kétség kívül közeledik??

No, nem kellett sokáig várni. Késő délután Tiborom egészen váratlanul rókázni kezdett. Rögtön fűnyírás után. És nagyon utána abba sem akarta hagyni. Illetve alkalmanként váltott hasmenésre. Még az éjjel csatlakozott hozzá Zalán is, aki szegénykém, összehányt amit lehetett. Saját ágy, enyém ágy, az út végig a vécéig....És persze túl szép lett volna, ha én nem vállalok sorsközösséget a bandával. Reggel nekem is elkezdett menni a hasam és meg sem állt egész nap. Persze nincs ovi, nincs Nevtan, nem dolgozom, sőt Tibi sem dolgozik (!), nincs hozzá ereje. Éppen itt durmol a kanapén. Réka ellenben eltipegett a suliba, egyelőre jól van.

Vasárnap, amikor MÉG mindenki azt hitte, hogy egészséges és füttyös-dalos-szép-az-élet, kiugrottunk a Bagolyvár Vadasparkba (helyben). Ott lőtte az uram ezeket a képeket.


Zalánnal

Cukiság 


Csodaszép racka 


Réka és a racka


A racka szereti a mogyorót és a makkot?? 



Réka - egy fog kilóg a sorból.... 





Fogócskás

Ez is.... 

Játszótéren