2016. április 26., kedd

Logopédus Nr 4





Még mindig marha hideg van. Reggel a kenyérpirító felett melengettem a kezem. Olyan jól esett! Tibi újra felvette a fleece-ét a tavaszi dzsekije alá (mert megtaláltam neki - ott figyelt egy vállfán a szekrényben, minő meglepi!), nekem meg hiányzott a sapkám hazafelé a suliból. Brrr....Annyira jó, hogy szombaton ballagásra megyünk és Rékának egy csilli-villi nyári ruhát vettem, tüllös és pillekönnyű....igazi nyári. Mi több, ujjatlan. Aztán várhatóan az a ruha is huzatos lesz rajta, amiben novemberben a szalagavatón ropta a táncot. Na mindegy. Jövőre is megyünk ballagásra, akkor általános iskolaira, hátha addig nem növi ki, hehe. 

Tegnap délután találkoztunk az új logopédussal. Zalán nagyon nem volt formában. Már reggel is kómásan ébredt és mivel ebéd után elhoztam, itthon bevackolt a kanapén a párnák közé, mint aki mély álomra vágyik. Ehhez képest meglepő, hogy este 10 után még milyen virgonc volt...Nyilván átlendült valamikor ,valahogy....Szóval 4 órára voltunk hivatalosan és kb. 50 percet töltöttünk benn I. néni szobájában. Ezalatt sokat mondok, ha 5 szó elhagyta Zalán száját. Nagyon jól alakította a Néma Leventét. Olykor nem tudtam, hogy nevessek vagy sajnáljam. Megtettem mindkettőt.  Hogy ősszel nem megy iskolába, az baromi jó döntésnek tűnt ott és akkor. 

Mintha az önbizalma időről időre padlót fogna. De hogy mitől, azt nem tudni. Pl. miért mondja azt, hogy ő ronda. És hogy nagyon buta. Főleg azt, hogy ő szar. Ez a téma újra és újra felmerül, nem most először, de ugyanúgy nincs rá válaszom, mint amikor legelőször hallottam tőle ezeket a szavakat. Hétvégén is megjegyezte, hogy ő milyen ronda. Megkérdeztem tőle, hogy nézett e már tükörbe életében, mert szerintem ő a leggyönyörűbb kispasi a világon. Persze nem hiszi el. 

Ezt most azért írom le megint, mert ahogy ült a tükör előtt I. néni mellett, pontosan úgy is nézett ki, mint aki hiszi magáról mindezt. Szomorú szemekkel, sandít-a-bandita oldalra pislantásokkal és max. suttogva kiejtett szavakkal. Gondolom, óráról órára jobb lesz, mindig így kezdi idegen felnőtt társaságában, ahol meg kell szólalni....Máskor pedig egészen más oldalát adja. A menő nagyfiú figuráját, aki dominálni szeretne (pl. egy játékot és ha Réka nem adja be a derekát, hát verekedésbe torkollik a menet). A kettősség hullámzik benne fel és alá. 

I. néni nem sürgetett semmit, nyilván hozzá van szokva a gyerekekhez. Jövő héten még barátkoznak egy kört, aztán összerakja Zalánt egy másik kisfiúval, akinek szintén az s/sz nem tökéletes egyelőre.  13 óra az időpont, úgyhogy az érdekes lesz, hogy érünk oda akkorra a város másik végébe....Meg kell beszélnem az óvónőkkel, hogy adjanak neki ebédet hamarabb vagy nem ebédelünk. I. néni szerint a logopédia + a nevtanos iskola előkészítő együtt csodákra képes 1év alatt....Nem tudom, de eléggé aggódom, mi lesz Zalánnal a suliban. Réka osztályában is vannak csöndesebb gyerekek, végülis amennyire tudom, ugyanúgy veszik az akadályokat, mint az aktívabb társaik. Na mindegy, jövő szeptember azért még odébb lesz....Hátha kifogjuk a legszuperebb tantónéniket, amiket csak az adott iskola nyújtani tud és minden oké lesz!