2021. augusztus 30., hétfő

Az új rajztanár

 

Az új rajztanár nem teljesen új, tavaly a második félévtől már tanította Rékáéknak a biológiát. Mivel ott befigyelt jópár hét homeschool, hát nagyon nem sikerült megismerni, de arra gyorsan rájöttünk, hogy vele nem lesz sétagalopp a biosz.... Az is biztos, hogy a másik iskola, ahonnan eljött a tanárnő és inkább a mi iskolánkat választotta - sajnos - pezsgőt bontott , sőt talán sátoros ünnep is volt és mindenki jól berúgott (ezzel nem akarom azt mondani, hogy a tanárok alkoholisták, dehogy, csak hogy mekkora volt a megkönnyebbülés.)

Na most ez a tanárnő nem várta meg az első rajzórát, hanem már 1-2 héttel a tanév eleje előtt küldött egy listát, hogy mit kell beszerezni rajz órára. Az én első reakcióm a düh volt, bevallom. Most komolyan, ezt nyolcadikban kell elkezdeni? (Persze ő elkezdte a leendő ötödikesekkel is. )  Igazából nem nagyon foglalkoztunk a rajzzal eddig, volt külön rajziskola azoknak, akik szerették volna a tehetségüket fejleszteni, a sima órákon felsőben festettek, rajzoltak, grafikákat készítettek, de semmiképpen nem volt nagy alapanyagigény. Ilyen, hogy zsírkréta, filctoll, kétfajta festék, színes papír azért elég röhejes már nyolcadikban. 

Mindegy is mit gondolok, mert éppen gondolhatnám azt is, hogy na végre egy rajz tanár, aki lefoglalja a gyerekeket, azt a heti egy órát értelmesen töltik, kikapcsolódnak a felvételi nyomasztó terhe alól egy picit.  Éppen azon zsémbeltem magamban, hogy marha jó, most mehetek megint vásárolni, zsírkrétát és filceket már nem vettem és körző - szögmérő sem nagyon van olyan, amitől Réka meg akarna válni Zalán javára.  

És akkor robbant a bomba. A 3 gyerekes anyukák közül 3 kifejtette a messanger csopiban, amelynek az ofő is a tagja, hogy rajzlapot és festéket tudnak biztosítani, ugyanúgy mint eddig, de a gyúrma és zsírkréta vicc már nyolcadikban, jobb lenne, ha a gyerekek inkább a felvételire és a nyelvvizsgára készülnének. Erre az ofő kissé sértetten visszaírt, hogy lesz mindenféle előskészítő, a rajztanár csak ügyes akar lenni, de nem nagyon érdekelte a többieket, még pár anyuka is felszólalt, hogy egyeztetést kérnek a rajztanártól, mert túlzásnak vélik a sok alapanyagot nyolcadikban. Igy is lett, majd első rajzórán a gyerekek egyeztetnek a tanárnővel, hogy konkrétan szeptemberben kell a két ecsetmosó (lecsiszolt konzervdoboz volt az ajánlott forma), hímzőtű és ilyenek. Csodálkoztam, hogy krepp papír, miliméter papír, műszaki rajzlap,  svájci bicska és fenyő kisfűrész nem kellett.

Ehhez képest amikor ugyanez a lista megjelent Zalánék csoportjában a messanger csoportban, lehet, hogy volt némi morgás, hogy sok a kívánalom, ám ennek senki nem adott hangot. Egyetlen kérdés volt. Hányszor hányas legyen a doboz, amibe a cuccokat pakolni kell?  Persze ötödikben egész más ez mint nyolcadikban, nem kétséges. 

Összeállítottam a kis dobozkát nagyjából, bár hímzőtűt még nem tettem bele, törlőrongyot, füzetet, mappát sem, de úgy 90%-ban Zozi csomagja készen áll. Rékáéról meg majd kiderül első óra után. Ezredik prioritás most a rajz, tényleg. 

Ofő küldött egy ütemtervet a 2021/22-es felvételi rendről is, december elején kell majd megjelölni, hol szeretné Réka megírni a felvételit. Ez bármelyik suli lehet, de úgy szokás, hogy a kiszemeltben írja meg, ha lehet. Január 22-én írják a felvételit, szombaton, 2 hétre rá lesz eredmény és már az eredmények tudatában továbbítja a suli a felvételi lapokat a sulikba. Márciusban ideiglenes felvételi rangsor, majd a beadott sorrenden lehet változtatni, hopp eljő az április, annak is a végén a végleges sorrend. Ha jól értettem, ilyenkor oda veszik fel automatice a gyerkőcöt, ahol először bekerül a felvettek közé az összpontszám alapján.  - két napot ültem a videón, mire meg tudtam nézni, annyira nem akartam foglalkozni még az új tanévvel. Aztán egyik anyatársam mondta, hogy érdemes végignézni, mert egyrészt nem az ofő szövegel rajta, kettő, fontos dátumokkal kell tisztába lennem.  Hát jó, összeszorított fogakkal, de megnyitottam...

Hétvégén a gyerekek Tibivel repülőnapoztak Kecskeméten, én addig anyuval és a kutyával múlattam a napot. Hiányzott, hogy nem voltunk kirándulni. 

Amúgy meg, újra végignéztem a Downton Abbey 6 évadát - pont 5 éve láttam, azt hiszem - megvolt a nagy finálé a sorozatban, végre Edith is férjhezment, úgyhogy akár kezdődhet is az iskola. Mert elkezdődik akkor is, ha nem várom, sajnos.  De nem ma és nem is holnap. 



Készülődés


Tegnap már becsomagoltam a füzeteket, némelyikre címkét is nyomtam. Ma reggel elejtette Réka, hogy a NASA-sok nem Zaláné, hanem az övé, hopszi...hiba csúszott a számításba, de remélem, Réka elengedi őket, ha kell. Különben meg mindegy, szerintem egy harmadik felsőst is kistafírungoznék füzetből...

Egy ponton eszembe jutott, hogy korábban rendeltem kedvező áron ceruzákat, ám azok mégsem bukkantak fel a tanszeres ládában, hiába forgattam fel mindent. Egyszer csak kivert a víz, mert eszembe jutott, hogy abban a dobozban hagytam őket, amiben érkeztek. Tibi megnyugtatott,hogy ő minden dobozt feldolgoz, szóval ki biztos nem dobtam, inkabb eldugtam szeptemberig, szét ne hordják a gyerekek. Mire mindent tényleg átforgattam, még a gardróbba is bekukkantottam, megtaláltam az egyik fiókban a cuccot, dobozostul. Sőt, minden más ugyanúgy benne figyelt, füzetek és füzetborítók szintén. Mondjuk, így vettem pár extra füzetet, de ezen senki nem lepődött meg otthon...

Örültem a kincseimnek, mint egy gyerek.