2024. január 15., hétfő

Egér

 

A raktárban rendszeresen vannak egerek, sőt szerintem patkányok is. Amióta mondjuk van egy raktármacskánk, elmaradnak az egerek a rakatok között, vagy legalábbis kevesebb, de azért kinn vannak a ragacs csapdák. Múltkor az egyik olyan helyiségben volt reggel dolgom, ahol található ilyen csapda, szalonnával a közepén. A dióra nem volt reakció, a szalonnát jobban szeretik télen. Kinyitottam a szekrényt és egy hatalmasat sikoltottam, mert ott fetrengett a ragacsban egy kisegér. Amilyen hülye vagyok, nagyon megsajnáltam, legszívesebben az állatorvoshoz rohantam volna vele oldószerért....de persze rövid szemle után láttam, hogy nincs menekvés. Amikor később befutott főni - merthogy ez rögtön hajnali nyolc órakor történt - megkértem rá, hogy több ragacsot ne rakjunk ki, vagy ha mégis, akkor ne én találjam meg, mert szerintem ez rosszabb, mint a méreg. Lassú és kegyetlen halál szegény egérkéknek.... Jó, jó, tudom, hogy a civilizáció áldozata az agyam, hogy megsajnálom az egeret, aki könyörtelenül elrágja a kábeleket és össze-vissza kakál mindent. Különösen a kamerarendszer kábelei számítanak nekik csemegének. 

A hétvége szempillantás alatt eltelt, mind mindig. Pénteken pótszilvesztert tartottunk Tibi nővérével és unokaöccsével. I. hozott olyan pezsgőt, amiben aranyizék lebegtek....hát nem tudom, hogy ez hozzájárult -e az ízéhez, mindenesetre finom volt. 

Megjelent a Yellowstone a Netflixen, végre egy normális sorozat. 

Rendeltem kapszulákat a kávéfőzőbe, de az nem számít fogadalomszegésnek (januárban nem költök semmire, csak élelmiszerre. Illetve csak a legszükségesebbre) mert élelmiszer. Rossmann-tól is rendeltem, de az sem gond, mert arról meg számla jön. A Reserved-ön voltak nagyon jó akciók, elengedtem mindet, arra gondolván, hogy igazán egyikre sincs szükségem...

Szurkoltunk a zseniális fiatal vízilabda csapatnak és a kézilabdás fiúknak is a hétvégén. Nekem Bánhidi Bence régi kednvencem és most nagyon jól játszott, amellett, hogy szép magas és jóképű fiú. :) 

Dióval viszont nem jutottunk el sehová sétálni, túl a környező utcákat, pedig annyira várná, hogy menjünk valahová. Neki a hétvége, hogy otthon vagyunk, azzal egyenlő, hogy akár el is vihetnénk őt az erdőbe, nem is érti, hogy miért nem. Mióta sajnos rájöttem, hogy a téli erdő is meseszép tud lenni, mehetnékem van nekem is, de sokszor egyszerűen nem fér bele a hétvégébe. Egyrészt, mert a házimeló nagy részét akkor végzem el (itt nincs bejárónő), másrészt mert a félév közeledtével elég sok tanulnivaló akadt. 

Szombaton sajtos csirkét sütöttem, mi csak így hívjuk, de igazából úgy néz ki a cucc, hogy a következő rétegeket alkotom. Alufólia+bacon szalonna félig egymáson + csirkemell vékonyra szelve, sózva, borsozva + erre kenek olvasztott vajba kevert sajtot, petrezselymet és fokhagymát. Erre teszek még csirkemellet, só bors és valahogy megpróbálom feltekerni. Fontos, hogy az alufóliából ne szökjön meg sem a vaj, sem a sajt, sem semmi. A fokhagymás vaj mennyeien áthatja a húst, a sütés végén pedig fel lehet tépni az alufóliát és ropogósra sütni a bacont is. Egyszerű, de nagyszerű recept, ugyanilyet sütöttem karácsonyra is, csak vörösborban ázott aszaltszilva volt benne. A gyerekek utálták, de szerintem nagyon finom lett az is.  Vasárnap lasangét sütöttem, délután pedig fánkot. 

A fánk egy jutalomjáték, nagyon sokáig nem sikerült tökéletesre és olykor most sem. A kelt tésztának lelke van, kellőképpen ki kell dagasztani, érezni kell, hogy mikor jó. Aztán jó meleg helyre dugni. Anyukám még a dunnába tette a meleg hálószobában, én pedig a sütőbe szoktam, mert alapvetően a konyhám hideg, a kelt tészta pedig a meleget szereti, abban érzi jól magát. Ha kellőképpen megkel - ki kell ezt várni, ha nem kel meg rendesen, nem lesz az igazi -gyorsan kiszaggatom, újra pihen fél órát az immáron bemelegedett konyhában. Szalagos lett, ami annak a jelzése, hogy habkönnyű, csodálatosan könnyű és finom is lett. 25 db elég gyorsan el is fogyott az első sütésből. Amikor nem szalagos, az is ugyanolyan finom, de talán mégsem ennyire pehelykönnyű. 

A héten még sütök Rákóczi túrósat, mert elbuktam a fogadást a főnivel, én azt mondtam, hogy EU forrásokat nem kapjuk meg sem 2023-ban, sem 2024-ben. Nem tudom, mit kaptam volna,ha én nyerek, de mindegy is, mert vesztettem szerencsére. Úgyhogy azt kérte, hogy vigyek neki valamilyen túrós sütit, ezt pontosítottuk úgy, hogy rákóczi túrós jó lesz neki. 

Ennyi a helyzet jelenleg.