2020. március 18., szerda

Második nap itthon


Hogy hányból második, még nem tudom. 

Reggel a facebookról tudtam meg, hogy a cégnél a kisker is bezár holnaptól, magyarán leáll az egész. Csodálkoztam némiképp, bár érthető a dolog. Később kiderült, hogy erre a hétre. Mert jövő héten mi lesz? Jön a Mikulás? Főni eléggé magába fordult, egyelőre hagyom, hagy forrja ki magában a dolgokat. Lehet, hogy váltanom kellene? Most van a legidálisabb idő elkezdeni másik állást keresni és interjúkra járni, persze.

Az ebédhordó fiú bejelentette hivatalosan is, hogy jövő héttől saját edényben, mármint a miénkben nem hozhat ki ebédet. Fura, de kénytelenek vagyunk elfogadni. Ez plusz 150 Ft per nap extre költség, kibírható. Főleg, hogy a gyerekek ketten megvannak vele. Ma gesztenyepüré is járt az ebédhez. 

Zalánnál meglehetősen nagy erővel ömlik a házi feladat a Classroom-ból, ma délután már elég tanácstalanul pislogtam, négykor feladtam. Le vagyunk maradva környezetből, már tudni kéne a madarak minden egyes porcikáját németül, de már megjött a halas lecke is. Jaj. Matekból van legalább 4 oldal? Olvasás is van, valami kék óceános szöveg. Nyelvtant még nem láttam. Ma volt két lapnyi feladat németből, azt megcsináltuk. Én kiírtam a feladatot a füzetbe, Zalán kitöltötte. Helyenként segítettem neki a jó megoldás felé vezető úton, de ha azt írta, das Bus pl,  ráhagytam. Nem sok hibája volt egyébként. Technikából az volt a feladat, hogy meg kellett teríteni ebédhez, lefotózni és elküldeni. Volt melllékelve egy lecke is a helyes terítésről, mondjuk , azt még nem olvastuk el. Környezettel fogunk leginkább cumizni,mert tényleg nekem kell megtanítani neki kb. az anyagot. 

Réka sokkal önállóbb - nyilván. Letölti a feladatokat, átmásolja word-be, megoldja, visszatölti a felületre, kész. Arra azért megkértem, hogy ha osztályozás lesz, előtte szóljon. Van még fejvakarás, nem mindig egyértelmű, hogy lehet lementeni feladatsorokat, hogy kell visszaküldeni, de ezek az első lépések, később ez már fel sem fog merülni. 

Volt egy érdekes momentum ma, nem értette hogy mikor használunk welche-t és mikor was für ein-t. A márc 15-i műsor miatt hiányzott arról a német óráról. Vonogattam a vállam, hogy én itthon sem vagyok, illetve pontosan nem tudom, én csak érzem és általában jó a megoldás, de a szabályt nem ismerem. Javasoltam, hogy írjon az ofőnek, hogy mi a helyzet, mintha én itthon sem lennék, teszteljük a rendszert. 2 perc múlva visszahívta messangeren az ofő, elmagyarázta a nyelvtant, megoldottak egy feladatot és kész. Így működik kb az iskolában is, de itthonról még frankóbb. 

Az durva, hogy viszont megnőtt így a tanulnivaló, a némettel ma sokat szöszmötöltünk, holnapra sok környezet maradt, illetve Réka esetében én nem látom, miből mi a feladat, ő intézi magának. Annyit tudok, hogy jövő héten környezet dolgozat és német is...De jó...
Zalán totál kézi vezérlés, de így van ezzel azért még harmadikban szerintem szinte minden gyerkőc.

Reggel úgy indul a nap, hogy készítek nekik reggelit, általában 8-fél 9 előtt nem ébrednek fel. Réka fuvolával kezd, Zalán olvasással. Ja igen, fuvola óra heti egy lesz csak sajnos, online, a szolfi szintén online lesz, ami azért érdekes, mert idén tettek volna záróvizsgát. Hogy azzal mi lesz, még nem tudni.  Utána Rékáé a laptop (nincs kettő), ebédig mi elvagyunk Zalánnal az olvasás házival és a környezettel, vagy éppen a matekkal. Ebéd délben, szépen megterítünk, falatozunk, én általában azt, amit meghagynak,vagy olyasmit, amit ők nem szeretnek. 

Ha szép idő van, jön egy kis napozás, Zalán meg pár kört a bringával vagy görkorizik. De csak ha nincs kinn más gyerek. Ma kinn volt a szomszéd fiú, rollerezett pár kört. Zalán izgalom is jött, hogy kinn van M...de gyorsan lekonyítottam, hogy ha M kinn van, Zalánnak nem szabad. Réka úgy levegőzött, hogy kivitte a telefonját az árnyékos teraszra....

Réka kínlódott még egy kicsit a környezettel, aztán feladta, így le tudtam tölteni Zalánnak egy sor dolgot holnapra. Helyenként ki kell mennem Tibihez, mert nyomtató nincs fenn, de mindegy. Nagyjából három-négy körül elég volt. Szabadprogram. Ami nekem vacsorafőzéssel egyenlő.

Bámulatos, hogy milyen tiszta a lakás ezen a héten. Szerintem még soha nem volt ilyen tiszta. Ragyog a sütő, a mosogatóból enni lehetne, ahogy a padlóról is, egyensúlyban a szennyesruha-vasalásra váró ruha-vasalt ruha- elpakolandó ruha mérlegem, mindig be van ágyazva, rend van az étkezőasztalon és ilyenek. Nem lesz tartós, gondolom.