2015. október 6., kedd

Biztos, hogy májusi???



Nem tudom, milyen szezon ez, ma majdnem unatkoztam a munkahelyemen. Persze olyan soha nincs, hogy nincs mit tenni, inkább olyan, hogy na EHHEZ speciel nincs. Tudom, jó dolgom van és nem tudom, még meddig lesz....

Ma délután kezét-lábát majd' kitörte az óvónéni igyekezetében, hogy megközelítsen a csoportszoba ajtajában. Zalán közben oroszlánként morgott rám, mint mindig, jelezvén, hogy nem vagyok még kívánatos személy. Nem volt annyira őszinte a mosolyom, inkább stílszerűen vicsor volt. Azt szeretem, ha örülnek nekem, ilyen régimódi vagyok. Amúgy meg örülök, örülök, hát persze, hogy szereti az ovit. Kiscsoportban egy likas garast nem adtam volna ezért..... 

Szóval Óvó néni feltalálta a spanyol viaszt, rájött miért nem szűrték le a logopédusok Zalánt az Ötévesek szokásos vizsgálata során. Merthogy szeptemberi!!!! Hohohohóóó! Itt kellett volna tapsolnom és a fejemhez kapni. Csakhogy az elmúlt 3 évben legalább ötször elmondtam óvónéninek, hogy MÁJUSIak vagyunk. Tudod, az a klassz hónap a virágzó fákkal és rikítózöld természettel. Legutóbb éppen a szülői értekezleten magyaráztam el, hogy nem hagyhatták ki, az lehetetlen, mert TANKÖTELES lesz jövőre. De még ebből sem kapcsolt Cs. óvónéni, beszélhetek én ékes magyar nyelven. Viszont megértettem, miért nézett rám hosszan I. óvónéni ugyanezen a szülőin, mintha valami egészen fura és ritka állatfaj lennék. Szerintem neki már akkor rémlett az, hogy egy SNI-s kisfiún kívül a hivatalos nyilvántartás szerint Zalán jövőre NEM TANKÖTELES. Na most a gond az, hogy az. 

Cs. óvónéni elsírta nekem, hogy valamilyen oknál fogva náluk 3 éve így szerepel Zalán minden hivatalos papíron, hogy szeptemberi születésű. Hozzátette, hogy most zárták le a nemtudoménmilyen jelentésüket, melyben felfelé leadták, kik lesznek jövőre tankötelesek. Nem kell Einstein-nek lenni, hogy átlássa az ember, Zalán nincs köztük. Az óvónéni megkért, hogy ezt nem mondjam el senkinek.....És hogy most ők ezt átírják vagy maradhat e így. 

Természetesen nem maradhat így. Én nem haragszom rájuk, emberekből vagyunk, kár nem esett, Zalánnak baja nem történt...de nekem áprilisban minden körülmények között be kell majd masíroznom a körzetes/kinézett iskolába és jeleznem, hogy igen, beíratnám vagy nem, még marad oviba egy extra évet. Úgyhogy nagyon remélem, hogy át fogják írni és a jelentést is módosítják. A nevtanban meg úgyis kiderül, hogy mégiscsak tanköteles és öt évet betöltött csemete, akárhogy szőném a szót. 

Azt azért jó lett volna videóra venni, amikor kijavítottam szegény óvónénit, hogy a gyermek májusi születésű és nem szeptemberi. Feltehettem volna a facebook-re és összegyűjtöm pár száz like-ot, ha ez életcélom lenne. 
Visszakérdezett, hogyaszongya:
- Biztos?
- Igen.
- Egész biztos?
- Mondom, hát ott voltam, én magam szültem. - itt már azért kicsit bepöccentem.
- Nem szeptemberi? Merthogy minden papíron az szerepel. - itt meg pláne.
- Az lehet, bizonyára valami hiba csúszott a gépezetbe. 

Lelkesen bizonygatta, hogy így is Zalán a legfiatalabb a csoportban. Mire megint kénytelen voltam kijavítani, hogy leszámítva B.-t, aki augusztusi. Erre az óvónéni bizonytalanul bólogatott, majd rákérdezett: De ő nem 2009-es? - Nem. 2010-es keményen és megingathatatlanul. A mai nap nem Cs. óvónéni napja volt, annyi szent.

Közben a nevtanban azt fogják hinni vagy paranoid anya vagyok vagy valami halmozottan problémás gyermekem van. Jövő szerdára kaptam időpontot E. pszichológushoz, közben beadtam a kérvényem a logopédiai szűréssel kapcsolatban, most várok az időpontomra. Plusz még M. -hez is el szeretném vinni Zalánt, hogy felmérje, mi legyen végül is ezzel az iskola kérdéssel. Annak idején ő foglalkozott  Rékával egy álló napon át. Én szinte biztos vagyok benne, hogy a közelgő teljes Difer-t vagy nem sikerül elvégezni Zalánon vagy rossz eredménye lesz. Úgyhogy már most előre gondolkodom és mielőtt küldenének, már rohanok is a nevtanba appointmentileg.....

Hát nem unatkozunk továbbra sem....

Zalánmondta




Hétvégén át kellett kocsikáznunk Tibi irodájába/műhelyébe, hogy beengedjük a VCSM (helyi víz szolgáltató) emberét óra olvasás céljából. A VéCséEm-es fickó jött, majd ment, amíg mi vásároltunk a Spar-ban Zalánommal, úgyhogy indulhatunk is a következő napirendi pontunk irányába. Zalán lemaradhatott valamiről, mert a parkolóba érve megtorpant.
- És a vécés ember???

 

Levél az ofőnek (frissítve)



Kedves Tanítónéni!

Tegnap kézhez vettem Réka felmérő dolgozatát (a harmadikat a sorban, azt, amelyiket javító célzattal írtak a múlt héten). Nagyjából megfelel az elvárásaimnak, bár 14-8 az nem 4, de üsse kavics, senki sem tévedhetetlen. Harmadjára lehet, hogy már én sem lennék az. Az sem igazán pontos, hogy javító dolgozat, mert az elsőt 100%-ra írta, a másodikat pedig orvul lepontoztad, pedig hibátlan volt. Mindössze némi részeredményt nem rögzített a lány. Eme harmadik pedig "csak" 95% lett. Mindez teljesen lényegtelen, nem is erről szerettem volna írni.

Este, rendszerezvén a nappaliban a káoszt  Réka holmijait, véletlenül összegyűrtem és a kukába dobtam a fent említett dolgozatot. Azt hittem, valami elsőből maradt feladatlap, mert valahogy, meg nem tudnám indokolni miért, annak néztem. Később Réka kérte, hogy írjam alá a dolgozatot, mert vissza kell vinnie a suliba. Mit sem sejtvén könnyedén bólintottam, ám negyed óra kutatómunka után is hűlt helye volt a papírnak. Ekkor kezdtük meg hajtóvadászatunkat a felmérő után, mely végül a kukában végződött. És Réka könnyeivel.  Isteni szerencse, hogy sem tojáshéj, sem almacsutka nem szennyezte a papírost, viszont reménytelenül gyűrött. Tibi szerint vasalni és scannelni is hiábavalóság.
 
Arra szeretnélek kérni, ne marasztald el Rékát a dolgozat siralmas állapota miatt. Nem az ő hibája! Tegnap már "beszedett" egy hiányosságot, valami számlálásos matek háziról megfeledkezett. Az újabb beírás már valószínűleg azt eredményezné, hogy nem lehet a hét végén jeles szorgalomból. Na nem mintha érdekelne a szorgalom értékelésetek, mert már nem, de ami igazságtalan, az igazságtalan.
 
Üdvözlettel:
 
E.
 
 
Persze, nem küldtem el. Hanem ezt írtam.

(...) A másik problémám, hogy tegnap sajnos véletlenül kiselejteztem Réka matek dolgozatát. Megvan, de elég gyűrött. Légy szíves ne kapjon érte büntetést, nem az ő hibája, tegnap már bőgött miatta. Köszönöm a megértésed!