2012. január 25., szerda

Zöld lábnyom

Hogy jutott ez eszembe?


http://www.greendependent.org/


http://hannamikoltaronlelle.blogspot.com/search/label/Z%C3%B6ldF%C3%B6ld


Avagy, hogyan takarékoskodunk mi /hogyan igyekszünk környezettudatosak lenni. 


Lássuk a terveket és ami már megvalósult:

- mosóport nem veszünk december óta, helyére mosószóda és mosószappan dara került + peroxid. Enyhe szépséghibája a dolognak, hogy egyelőre az öblítőmet, mely úgy hozzám nőtt, nem tudom mellőzni. Így bár talán felesleges, de azt használok. 
- háztartási olajat gyűjtjük (nálunk az Abonyi úti MOL kút veszi át)  illetve kevesebbet használunk belőle. A "deep fry"-os dolgokat lehetőség szerint mellőzzük, pl. a sült krumplit is a sütőben készítem, fűszerekkel, minimális olajjal. Szilveszter óta már azt is tudom, hogy ezt a gyerekek jobban is szeretik a szokásos sült krumplinál.
- szelektíven gyűjtjük: papír (szóróanyagok, reklámújságok), PET palackok és kupakjuk, fehér és színes üvegek, + befőttes üvegek mennek M. mamához
- tervezzük, hogy leszokunk a konyhai papírtörlőről.
- minimalizáljuk a popsitörlő használatát - eddig sajnos nem csak arra használtuk, amire elsősorban való
- rövidebb ideig zuhanyozom.....
- gyerekek egy vízben fürdenek, viszonylag kevésben
- amióta csak egy háztartásban élünk Tiborommal, csakis energiatakarékos izzókat használunk.
- Nagybevásárlásnál nem kérünk nejlon szatyrot, itthonról visszük a textil táskát (vagy legalábbis a sokszor felhasználhatót) 
- takarékoskodunk a fűtéssel. 20 fok az átlaghőmérséklet nálunk, éjszaka 17-18. Ha elmegyünk itthonról, minimumra vesszük a fűtést.
- Csak ott világítunk, ahol tartózkodunk. Csak úgy nem ég a lámpa sehol.
- Igyekszem a húst, zöldségféléket, gyümölcsöt nem a szupermarketből beszerezni, hanem ismerős, megbízható forrásból (szomszéd néni, M. mama tyúkjai, Tata malacai, Papa és Tata bio gyümölcsei....) 
- igyekszünk olyan kukazsákot venni, ami lebomlik magától
- Tibi nem magától érthetődő természetességgel huppan be reggel az autóba, ha munkába indul. Előkapta a bicaját (erről majd lesz egy bejegyzés) és olykor gyalog vág neki az útnak. No persze ebben segít az is, hogy hol jár manapság a gázolaj ára. Mert hát nanááá, hogy dízel autónk van....amikor vettük, még bőven olcsóbb volt a gázolaj, mint a benzin. 
- nyáron a klíma nem megy ész nélkül. Nem is tudna, mert lelki szemeim előtt folyton azt látom, hogy száguld a villanyóra számlálója, amikor a légkondi forog. Csak annyira használjuk, ami még megment bennünket attól, hogy megpárolódjunk a lapos tető alatt.
- Ősszel nyílászáró csere ill. felújítás történt nálunk. Hogy ezzel mennyit spóroltunk, jövő januárban derül ki.
- elektromos kütyük éjjel vagy ha házon kívül vagyunk nem állnak stand-by-on
- Szárítógépünk nincs (pedig olykor jó lenne...ahogy egy mosogatógép is. Különös tekintettel arra, hogy mindig folyó vízben mosogatok.)
- komposztáló de jó volna! És egy kemence is! 
- Cserépkályhát beüzemelhetnénk
- Mosódió milyen lehet?


Egyelőre ennyi....