2012. december 20., csütörtök

Készülődés avagy Advent 2012



Minap az ovi felé tartva megvilágosodtam, hogy az egész évből az Adventet szeretem a legjobban. Ott a Mikulás, Réka szülinapja, a sok-sok sütögetés, készülődés, Jézuska várás, mézeskalács sütés, ajándék kifundálása, beszerzése, forralt bor ivás, meleg cserépkályha mellett didergés (de még ez is tök jó) , ha van hó, akkor az is.....ésatöbbiésatöbbi. 

Hogy állunk 3-4 nappal karácsony előtt?

1) A harmadik-féle adventi süti is elkészült tegnap (azaz tegnapelőtt) este. Lekváros linzer, szívecskés. Megközelítően így néz ki: 



Ha előre tudom, hogy ennyire hosszadalmas lesz a kiszaggatása, sütése, talán inkább éjszaka vágok neki...hát legalább volt időm átgondolni az egész életem. :) És szerencsém is volt, Tibi már hét órára hazaért, így volt aki megfürdesse, megetesse a gyerekeket. Amíg Meridát néztünk a tévében, össze is ragasztottam lekvárral a linzer karikákat. Lett egy öt literes kacsasütő üvegedénnyi, asszem, kitart karácsony másnapjáig. Ami a legjobb az egészben, hogy a gyerekeknek is ízlik!!! Nem nagy sütisek, úgyhogy ez nagy megkönnyebbülés.

2) A kacsa, amit sütni szeretnék Szenteste vacsorára még sehol nincs. Talán még (remélem....) le sem vágták??? Úgy volt, hogy Tibi szerzi be nekem a piactér melletti baromfi boltból a gusztusos combokat, ami neki úgyis útba esik....csak aztán kiborult idegileg, amikor a hétvégi nagybevásárlásnak összesen, mindent beleszámolva és mindössszesen negyvenezer forintot ott hagytunk a pénztárnál....és mérgében megtagadta a kacsabeszerzést. Hogy majd együnk vajas kenyeret karácsonykor, az olcsóbb. (Azt nem tudja, hogy Lurpak vajat eszünk, esznek a gyerekek, ami nem is olyan bazi olcsó). Később megenyhült, de kacsát még mindig nem vett és ma már szerda van. Kezdek ideges lenni. 

Update: Tegnap karácsonyi ovis műsor után beugrottunk az Interspar-ba kacsa kutató missziónk részeként, ahol egy pelyhes bajszú eladó srác közölte, hogy nincs....de lesz. Lehet, hogy csirkét eszünk szenteste bacon-nel és füstölt sajttal, mint tavaly???

3) A hókifli  sajnos elfogyott.....

4) Az Adventi vásárra még nem volt alkalmunk kimenni......Idő híján. Bár jut eszeme, tegnap simán beszoríthattuk volna a napirendünkbe, de nekem csak a kacsa járt az eszemben. Talán szombaton. Pedig elszürcsölnék szívesen egy kis forralt bort, csámcsognék egy kis töki pomposon/kemencés lepényen....A gyerekek korcsolyázó mutatványa a lefagyott járdákon talán idén elmarad, de így sem unatkoznának.

5) Fenyőfánk természetesen még nincs. Az lenne a sokkolóan meglepő, ha volna. Hétvégén azért remélem, ehhez a ponthoz is pipát tehetek majd.

6) Anyu nem tudja eldönteni, idén mit kérjen tesóméktól (minden évben kér és kap ágyneműt, idén tőlem) úgyhogy úgy döntött, jó lesz neki egy x összeg is készpénzben. Ami azért vicces egy picit, mert anyu is pénzt ad tesóméknak egy csinos fehér borítékban. Cserebere...boldog karácsonyt!

7) Apu idén is penészes sajtokat és pálinkát kap karácsonyra. Azt mondja, ő márciusban tölti a nyolcvanat, semmi másra nincs szüksége. Azért beszereztem neki két meleg inget, kánikulában is abban jár az utóbbi években, ráfér.

8) Tegnap este megérkezett a futár a Marbushka féle társasjátékos csomaggal. Sajnos csak az egyik megrendelt játékot tudta szállítani a kreativjatek.hu, de sebaj. 

9) Van egy viszkető érzés a gyomorszájam környékén, hogy még...még...még egy kis ajándékot a gyerekeknek...Igyekszem leküzdeni. Talán még 1-3 apróság belefér, egy-egy tégely gyurma, egy csomag matrica (mert a minap Réka zokogva jött hozzám, hogy Zalán, az álnok, letépte a kiskacsás matricát az ágy támlájáról....pedig annyira nagyon cuki volt...brühhhühüüüü...) Meglátjuk, mennyire lesz energiám. 

10) Feltűnt, hogy idén még nem jártam súlyosan zsúfolt üzletben, ahol vásárlási lázban szenvedő honfitársaim szaladgálnak lihegve, sok-sok csomaggal a hónuk alatt. Interspar: üres, Tesco: mérsékelten terhelt, játékoknál van némi dugó...üzletközpont: csönd és hullaszag...

11) Tesóm hívott fel két napja idegesen, hogy mi a bánatot vegyen a gyerekeknek???? Ezt pont egy héttel azután kérdezte, hogy ünnepélyesen bejelentette, idén másképp lesz, szeretné kiélvezni a karácsonyi bevásárlást, egész héten nincs semmi más dolga, mint készülődni, úgyhogy idén nem mi vesszük meg az ajikat az ő nevükben, hanem meglepi lesz az egész. Hát nem szupi? Végül - miután fél órát egyeztettünk kb. telefonon - egy póni királynőt választott Rékának (talán Celesia a neve? Réka tudná megmondani.) Hogy Zalánnak mit talált, az tényleg meglepetés lesz még nekem is.

12) Zalán születése óta először ismét van adventi koszorúnk. Imádom! De mert zsugori vagyok, a gyertyákat nem gyújtottuk meg rajta egyik vasárnap sem, így jó lesz jövőre is. Van elég illatgyertya itthon, Tiszát lehet velük rekeszteni, azokat égetjük. És így a lakástűzre is kisebb talán az esélyünk.

13) Réka szeme előtt egyik lepel hullik le a másik után. Tavaly kiderült (állítólag én mondtam el neki, de nekem nem rémlik ilyesmi) hogy az adventi naptárba ÉN teszem az apró ajándékokat és nem csak úgy odateremtődnek. Idén már azt is tudja Réka, hogy a fát Apa hozza az árusoktól és nem a Jézuska hozza. 

14) Tegnap rájöttem, hogy nem is a mákdarálóval kell a diót darálni, hanem a robotgép késes egységével. Ma rájöttem, hogy nem is daráltam a mákdarálóval diót soha. Hogy holnap vagy valaha rájövök é, mivel szoktam diót darálni, nem tudom.