2023. január 16., hétfő

Éles témaváltások posztja

 Félévzáró kínjainknak még nincs vége, Zalán felel természetismeretből szerdán a legutóbbi anyagokból (Die Erde). Kapaszkodjatok meg, a HÁRMASÉRT. Vagy hát nem tudom, eddig úgy hittem, hogy a hármas simán meg lesz, de ezek szerint nem biztos. Tavaly még erős négyes volt....Mondjuk, ha nem Wendekreisokat kellene tanulni meg Schaltjahrokat, akkor biztos nem lennének ilyen gyenge jegyei, de ez már az én szociális problémám - ahogy a pénzügy tanárom fogalmazott még a fősulin. Minek írattam ilyen suliba? Jó, mindegy, majd kijavítja év végére. Vagy ha nem, az sem sokat számít.  

Réka esetében is hozzá kell szoknom a négyesekhez, vagy akár a gyengébb jegyekhez, de mondjuk, esetleg tanulhatna keményebben is. Viszont legalább nagyon szereti a sulit, ahová jár és ez egyelőre mindennél többet ér. Az osztályát is szereti, sőt, az évfolyamot is, kivéve a kéttanosokat (de onnan is van több lány, akit kedvel egyébként) merthogy azok milyen nagyképűek, de ugyan mire? Kérdésemre, hogy mi a helyzet a felsőbb évesekkel, 11-12 akár, azt felelte, hogy nem tudja, olyan, mintha azok nem is léteznének, valahová máshová járnak. :) :) 

Új projekt van kibontakozóben - hogy éles témaváltással éljek, Zalán szobájába kellene néhány új bútor. Szeretnék neki egy méretes szekrényt venni, ami minden ruháját elnyeli a kisgatyától az úszógatyáig. Aztán egy komódot, ami minden más cuccát elnyeli és valami polcos szekrényt? Nem is tudom. Néhány bútorcsaládot már megnéztem, de semmi konkrét mellett még nem döntöttem. Az ágya és az íróasztala maradna, szóval a szín, az a pácolt fenyő kb. nem változna.

Azt kérte Zalán, hogy a polcairól tűntessem el az összes könyvemet, amelyeket könyvszekrény híján nála tárolok évek óta és most rájöttem, hogy elég nagy bajban vagyok, mert a könyveknek nincs helyük. A nappali szekrényekben van öt nagy polc, tele könyvvel, de nagyjából ugyanennyi van Zalán szobájában és akkor még a leányszobám könyveit ide sem számoltam, amik otthon dekkolnak anyunál. Próbálok helyet találni egy könyvszekrénynek, de eddig nem sikerült. Mivel ugye az emelet tetőtér, hát sok lehetőség nincs egy kb. 2 méter szekrény beszuszakolására sehová. Egy nagy szekrény már áll a hálóban, abban vannak a törölközők és az ágynemű, terítők, ilyesmi.  

Ha összébb pakolom az eszcájgot a nappali szekrényben és a tálalószekrényekben, talán oda is befér pár könyv, de hát na. Teljesen el vagyok keseredve, hogy nincs helyük a könyveimnek. A gyerekkkönyvek, amelyeket nyilván már mindkét gyerkőc kinőtt, mennek a padlásra műanyag dobozokban és arra várnak, hogy jöjjön valahol a családban egy unoka. A padlás száraz, melegnek nem meleg, de gondolom, nem lesz ott bajuk a könyveknek. 

Nézegettem egyébként mostanában eladó lakásokat, mert több ismerősöm is a piacra felrakta újszerű vagy vadiúj lakását, házát. Egyik szebb, mint a másik, tátott szájjal csodáltam őket. Modern, gépesített konyhák, mesés fürdőszobák, minden vadiúj....de egy valami feltűnt. Valahogy mintha a nappali kiment volna a divatból. Egy pici szoba az egész, amibe befér a falra téve egy ménkű nagy tévé és egy 3-4 személyes garnitúra aztán kb. üres is. Se asztal, se polcok, se szekrény,  semmi. Valahogy olyan lélektelen és hideg némelyik, legalább egy cserép virágot biggyesztettek volna valahová. Persze mindenki olyan otthont kanyarít magának,amilyenben csak jól érzi magát, csak valahogy ez nekem olyan fura. 

A másik ami még feltűnt, hogy nem ritka az a tervezés, amikor a bejárati ajtó egyenesen a nappali-konyha-étkező kombóba nyílik a társasház lépcsőházából és rögtön a bejárati ajtó mellett ott is a tévé a falon, vele szemben egy kis kanapé és ez jelzi, hogy ez lenne a nappali, ez a kis terület a konyha felé vezető szakaszon... Valamikor ezer éve nézetettünk lakásokat, ahol a konyhába volt beállítva egy zuhanytálca vagy fürdőkád, na az sem ideális, de hogy nappalira ne legyen hely ott, ahogy az alapterület egyébként 100m2 körül van, az azért felettébb különös. 

A héten felvételit írnak a nyolcadikosok.....Tudom, milyen érzés, tavaly már volt benne részem, köszönöm, nem hiányzik. Drukkolok minden nyolcadikosnak és a szüleinek is, hogy minden úgy sikerüljün, ahogy szeretnék. Réka osztályából kiindulva optimista tudok lenni, mert mindenkit kivétel nélkül felvettek oda, ahová szerette  volna. Akár kiváló felvételit írt, akár gyengébbet, valahogy mindig jól alakultak a dolgok. :) Szóval kitartás, lesz egyszer szombat dél, amikor az egésznek vége lesz és onnastól csak könnyebb minden. Egy nagy kalappal mindenkinek! 

Vacsora chilis bab - vagyis inkább chili con carne. A héten még főzök tárkonyos ragulevest, valami mákos sütit, mert a mákom az van bőven. Kellene egy kis tikka masalát is, minap olvastam a receptet, megvan hozzá itthon minden. Aztán ebédre a gyerekeknek rántott hús, mini pizzák, kuglóf, csokis muffin, hot dog. Rakott kel vagy frankfurti leves, még nem döntöttem el. Ha van még darálthús itthon, akkor inkább rakott kel lesz. Kapros tokány nokedlivel, csirkepörkölt, pulykabrassói, lángos, mind a tarsolyban. 

Pénteken Rékának biosz tz....jaj.  Ja és hopsz, máris eltelt a gimiből egy félév, még a 7/8-a hátravan. 

Azt mondtam már, hogy Zalán tök jól tud angolul? Mármint ahhoz képest, hogy nem is igen tanul angolul. Németes, de az angol ragad rá, mint a kosz, a németet meg lerázza magáról, mint a vizet. Mondja ma nekem, hogy don't hide my Nintendo....és nagyon sok mindent megért, ha angolul szólok hozzá. Ezt hogy???