2019. február 12., kedd

Híreket mondok

VASÁRNAP
Egy emberként untuk a tanulást, úgyhogy vasárnap ebéd után Tibi elvitte a gyerekeket a jégpályára korcsolyázni, mondván, hogy majd jól lefáradnak és bedőlnek este az ágyba….Na persze, királyfi! Este 10 után is rájuk kellett szólni sokszor, hogy most aztán csönd és csendkirály! Valahogy pörögtek és pörögtek. Igazából én is, pedig én is elvittem egy körre a kutyát még sötétedés előtt. Neki mondjuk az semmi nem volt, nekem viszont izomlázam lesz, az biztos. 

Az a gond Dióval, hogy őt nem lehet „elvinni sétálni”. Ilyet nem tud. Vagy fut vele az ember, de akkor legalább megyei bajnok legyen 2000-5000 méter síkfutásban….vagy leviszi a Tisza partra és ott elengedi, mert a szabad futkározás az, ami kell neki igazán. Pórázon nem kocog, poroszkál, döcög, hanem akár egy agár (vagy inkább öt bivaly) ,száguld az esetek nagy részében. Helyenként elengedtem csöndes utcákban, de hol jött autó, hol másik kutya, szóval maradt a sprint-megállszimatolni-sprint – megállszimatolni-spring őrült váltakozása. Én vagyok az alfa, na persze…..

Visszaérve várt két nagy kosár vasalnivaló, csináltam túrógombócot, ami olyan finom lett ,hogy amint hazajöttek a népek, rögtön elfogyott. Na, mondjuk csak fél kg túróból ütöttem össze. Csinálhatok megint, mert Rékának csak 1 jutott és nyomban benyomta a szirénát, hogy felzabálták a többiek a vacsoráját.

Néztünk még délután „State of the Nation”-t is, nagy beszéd volt. Mi több, a SOTU-t is terveztem, hogy megnézem (Trump), de még nem volt időm az egészet végigkövetni. Majd egyszer egy éjjel, ha már mindenki alszik. Amióta Trump váratlanul megnyerte a választásokat (nem tegnap) , mohó érdeklődés ég bennem az amerikai történések iránt (is). Valamikor amerikai civilizációból tanultunk alapokat, de már eléggé a homályba veszett az akkori tudományom....

Hétfő

A hétfő reggelben az az egy jó van, hogy jönnek értem és bevisznek a munkahelyemre. 6:50-re. Illetve, hogy a gyerekek nagyjából akkor ébrednek, amikor én távozom, így nem kell hallgatnom kínjaikat, amit a hétfő okoz a kis lelküknek. Elég a sajátom, hehe.

Ma reggel még találkoztam a bolygóként a lakásban némileg tanácstalanul köröző Tibivel, aki Zalán úszócuccát próbálta levadászni. Mire kiléptem volna a bejárati ajtón, meg is lett minden. A tornacuccot összeraktam még vasárnap este. Vannak ilyen kimondatlan munkamegosztások közöttünk – úszócucc Tibié, tornacucc enyém. Uzsonna az enyém, innivaló, Tibié.

Tegnap panaszkodtam a "kamasz" Rékára. Ehhez képest tegnap este nagyon jót hancúroztunk hármasban, akkorákat kacagtak a gyerekek, hogy meg is nyugodott a lelkem, nincs itt gond. Mondjuk, gond nem is volt eddig sem igazán…csak valahogy furcsa, mert a változás folyamata Rékával kapcsolatban új szakaszba lépett. Biztos változott 7-8-9-10 évesen is évről évre, de ez most más. Úgy mondanám, meglegyintette a felnőttség legelső, legtávolabbi szellőcskéje. Nem tudom pontosabban leírni. Olyan más, mint akár tavaly is. Másképp beszél, gesztikulál, akkor is, ha nem éppen azon van felháborodva, amit én mondtam neki 5 perce. Persze részben olyan jó ezt átélni, figyelni, hogy már milyen naaagy, milyen széééép, milyen okoooos…mekkora pofája van…..ja azt nem annyira!

Délután, hazafelé menet már az utcánkban találkoztam a meglepett családfővel. Illetve akkor vált meglepetté, amikor közöltem, hogy fél öttől szülői értekezletre hivatalos. Se toll nála, se papír…végül a suliban kifosztotta Zalán tolltartóját és az üzenője hátuljára jegyzetelt. Hogy benevezett 30 fák sütésére az alsós farsangra, azt már írtam. Azóta lehiggadtam. Egyelőre nem válunk el, majd dupla adag fánkot sütök jövő pénteken, felét meg jól megesszük. Jut is, marad is. Tibi jegyzeteit még nem másoltam át, de az megmaradt, hogy kell venni leckefüzetet, mappát németre a sok-sok német segédanyagnak és hogy Szentendrére és Jászberénybe lesz az osztálykirándulás két külön napon. Ottalvós buli tehát nem lesz idén sem, ami nem baj.

Este Tibinek fotózhatnékja volt a kutyát, amihez mindig szükség volt rám is, csak a spontenaitás kedvéért. Tibi feküdt a hátán, a szőnyegen, fényképező a kezében, kutya bevilágítva, háttér a nappali ajtó, én meg próbáltam a figyelmét felkelteni némi sült hús segítségével. Édes pofa. Jó fotók készültek. Szerintem lejön a képekről a kutya értetlensége, hogy miért repül a falatnyi hús zavarbaejtő közelségben a kamera lencséjéhez, akörül és én miért akarom minden áron, hogy legalább egy méterre üljön le tőlünk, de mindegy. Jól szórakoztunk.

KEDD

Ma reggel még a wc-n ültem, amikor megkérdezte Tibi az ajtó túlsó oldaláról, hogy mit csinálok? Merthogy folyton sóhajtozom. Észre sem vettem, ebben az a súlyos….

A buszon, mielőtt leültem volna, úgy bevágtam a térdem valami korlátba, hogy legszívesebben ordítottam volna, mint a sakál ...ehelyett lefagytam egy tizedmásodpercre, majd némileg szögletes mozdulatokkal leültem és vártam, hogy elmúljon a kín.....De jó is, amikor az embernek nem fáj semmije! :) 

Napközben vörösfenyő gyalult fűrészárut vadásztam, de az osztrákok nem nagyon álltak velem szóba, állítólag 2méter még mindig sok helyen a hó, a fűrészüzemek zárva, sokan szabadságon...Hát jó, csak azért lassan már összekaphatnák magukat. A vjörösfenyő nagyon jó cucc, tudtátok? 

Délután Réka szülői értekezletén ücsörögtem fél öttől hatig, szóval egész hamar vége lett. Aggtelekre mennek majd kirándulni, 3 napra, a részletek még nem tiszták, csak, hogy nagyjából mibe fog kerülni. Igazából nem volt semmi különös, feliratkoztam, hogy viszünk 3 liter üdítőt a most pénteki farsangra. Nem, fánkot nem sütök, de nem is kérte senki. 

Közben tegnap megállapodtunk Rékával, hogy márciustól itthon ebédel, lemondom az ebédjét......utánam az özönvíz! Érezhettem a vesztem hétvégén előre, mert vettem egy halom fajintos, jól záródó műanyag dobozt, amibe az ebédet fogom porciózni a bandának.  Egy adag kaja a dobozba, be a hűtőbe, ahonnan bármikor 2 napon belül leemelhető. Tetszik ez a dobozos rendszer. Jelen pillanatban van a hűtőben két adag (doboz) zöldségleves finom paradicsomlével felturbózva, egy adag grízestészta és két adag paprikás krumpli. Na jó, jó, elég gyenge kaja menza szinten, viszont ezek finomak és....finomak, na. Holnap curry lesz rizzsel, csirkehússal.  Legalább két dobozt meg kell tölteni kajával. Imádom a dobozaimat, olyan jó benézni a hűtőbe...

Egyéb terveim a közeljövőre

brokkolileves reszelt sajttal piritóssal
csikós tokány nokedlivel , salátával
borsófőzelék roston csirkével
rakott krumpli kolbásszal
halpaprikás túrós csuszával

Aztán majd főzök valami tök mást....