2021. szeptember 30., csütörtök

Csütörtöki esős - bús , de aztán nem bús

 Hát most mit mondjak, keresem a jót a dolgainkban. Van, hogy semmit sem találok, de ez nem veszi el a kedvem…..Amikor nincs jó kedvem, akkor blogot írni sem tudok, de mindegy. Most csakazértis írok valamit.

A héten véletlenül csaknem 2kg kelkáposztát rendeltem a Tescotól, plusz akciós volt a zöldségesben a karfiol, szóval tegnap este dupla adag rakott kelt sütöttem, ami az egyik kedvencünk. Tudtam, hogy ha nem főzöm meg mind, ki fogjuk dobni a töppedt és fonnyadt kelkápit. Na neee! Úgy készítem, mint Fördős Zé, fent van a youtube-on, annyi módosítással, hogy az én gyerekeim csak a szétfőzött kelkáposztát eszik meg, szóval én biztosra megyek.
A gyerekek egy hónapja járnak suliba, Zalán már töltött itthon egy hetet náthával, Rékát csak 2 napra engedtem itthon maradni, a kettő között volt egy hétvége. Tibi hozta el az igazolást, mint mindig, be is vitte Zalánét rögtön az iskolába, nem figyelt rá, hogy nem töltötte ki a szülői nyilatkozatot…na mindegy, az ofő nem dobta vissza.
Zalán nem kapott jó tanárokat véleményem szerint sem matekból , sem magyarból, bár lehet, hogy jó szigorú vagyok. Első matek jegye egy hármas….Hát nem örültem. A magyar tanárát nem szeretem, de ettől még nem biztos, rosszabb jegyeket hoz haza, mintha szeretném…..Nagyon jó, hogy minden német anyagot feltesznek a classroomba, a tartós jegyzetek lapjai is kinyomtathatók helyenként és akkor lehet rájuk írni, kitölteni a feladatokat. Én szeretem, csak Tibi morog, hogy drága a nyomtatópatron. Rékáéknál is így van, rengeteg anyag ömlik a classroomba neki is, főleg németből, magnóhallgatás (régen így hívták, most már nem tudják, mi az a magnó, hehe), de szinte bármi. Csak győzzük kinyomtatni….
Réka tanáraival nincs gondom, kivéve a biosz-föci-rajz, na az egy rémálom, de nagyon remélem, hogy ötösöket ad majd félévkor Rékának és akkor istenbizony imádni fogom…. Van nálunk egy kategória, amibe igazából egész sok tanár belefér – nem tanít jól és talán ez nem is célja kifejezetten, de számonkérni bámulatos dolgokat tud témazárón vagy akár röpdogában, akkor nagyon kreatív. Nem tudom, más suliban is vannak- e ilyenek, bizonyára, de én nagyon rühellem ezt a fajtát , főleg ha még rosszindulattal is párosul. Rékának azért összességében jobb tanárai vannak, pedig így nyolcadikra már csak kiismertem őket....
Nehezek a német tárgyak Zalánnak, de a folyamatos tanulás mellett nem kibírhatatlan. Ha lemaradsz az anyaggal, az.....hát jobb nem lemaradni. Zalánnal átlag 2-3 órát tanulunk délutánonként…..attól függ, van e dolgozat. Egyedül , magától, nem tanul, no comment.
Múltkor azt mesélte, hogy országos csúcsot dobott kislabdadobásból, ami 36m és ő ennyit dobott. Kicsit csodálkoztam, nem tudom, honnan vette, de kétlem, hogy 11 évesek között, akik atléták és edzenek a hét több napján vagy akár mindegyiken annyit dobnának, mint ő, a maga 5 tesijével. Azért cuki volt, lelkes. Bár nem annyira, hogy lemenjen atlétika edzésre is.
Réka továbbra sem tud tanulni, ücsörög 2 órát egy vers felett, de nem tanulja meg, csak ha leülök vele, de akkor elég gyorsan. Szerintem ez borzasztó nyolcadikban.....Nem sok jegye van, óvatosak még a tanárok, októberben biztosan jönnek majd a számonkérések sorozatban. A hiányzása miatt (2 nap) lemaradt 3 dolgozatról….
Nem mondanám, hogy felelősségtudatos, valahogy nem ezen a bolygón jár…..Tegnap este 8kor kérdeztem, hogy készült töriből? A naplóban egy pötty van, jelölvén, hogy nem írt rödogát, sanszos, hogy felelni fog. Szép téma, a Tanácsköztársaságnál járnak, Vix jegyzék, béketárgyalások, Kun Béla, bukás, stb. Néz rám nagy ártatlan szemekkel, hogy nem tanult még….és valahogy láttram rajta, éreztem a csontjaimban,hogy nem is tervezett tanulni. Kiderült, hogy másfél lecke totál homály, úgyhogy nekiálltunk tanulni. Ez biztos, hogy nem normális dolog…

Írt egy nyelvtan röpdogát, nem készült, kapott egy kettest. Szerencsére, mint egykori kitűnő és okos gyerek, kapott esélyt javítani és az ötös lett. De hát na. Jelzi, hogy van baj. Ady Góg és Magóg fiát vért izzadva tanulta meg, pedig régebben percek alatt befalt egy verset. A matek feladatsoron nem gondolkodik sokat, ha valamit nem tud rögtön, nem is próbálkozik. Biológiából írnak hétfőn a hetedikes anyagból – életközösségek –könyv nincs, hiszen az tartós és beszedték. Hogy miből fog tanulni? Fogalma sincs, majd lesz valami. Földrajz ugyanez. Szép hétvégénk lesz, az biztos.

Néha elkeseredem miatta, máskor csodálom, hogy milyen klassz lány…az utóbbi időben inkább az elkeseredés a jellemző, remélem, nem fordul kétségbeesésbe januárra. Egy sor dologban máshogy gondolkodik, mint én és szembemegy a tanácsokkal, hiába beszél neki az ember….Hát jó. Van, hogy lenyelem, tanuljon a maga kárán, máskor meg ordítozok vele (lásd energia ital ügy) , de úgyis felesleges, ha akar vesz és issza…. Panaszkodik, hogy rosszul alszik, felébred éjjel többször, ez sem jó. Értem, hogy stresszes dolog nyolcadikosnak lenni, folyton mást sem hallanak, csak felvételi,felvételi , felvételi..... Sokat macerálni reggel, hogy menjen iskolába nem kell, ez is valami….A rettenetes órarendjéről már írtam, nem lehet mit tenni, a felvételiig ki kell bírni.
MÁS - de tényleg teljesen más
A nyári szünetben találtam ki egy szép napon, mert akkor annyira ráértem ilyesmiken filózni hogy én megtanulok franciául még ebben az életben. Annyira csodás nyelvnek tartom, világéletemben el voltam tőle ájulva ( attól is, aki magas szinten űzte ezt a nyelvet) Most ez onnan jutott eszembe, hogy végignéztem egy francia nyelvű sorozatot a Netflixen ZONE BLANCHE – asszem ez volt a címe. Amúgy felejthető, gondolom, lesz még folytatás, mert így egyelőre egy katyvasz.
Persze nem gondoltam anyanyelvi szintre a tanulmányaimat illetően, csak úgy mondjuk alapfokig, valamit karatyolni és ha már az autodidakta vonal behalt (annak idején németül is úgy kezdtem el tanulni és egész messzire jutottam ) esetleg tanárhoz járni. Idáig mondjuk el sem jutottam – ezidáig. (autodidakta, tanár), mert felébredtem és rájöttem, hogy szeptembertől lesz elég dolgom a gyerekek körül. Örülök, ha kiolvasni egy könyvet lesz időm vagy lakkozgatni a körmeimet (mostanában nem szoktam ilyesmit művelni) . Elszomorodtam egy kicsit. Sajnos, mire már nem kell velük tanulni, túl hülye leszek nyelveket tanulni, úgyhogy így jártam….asszem. Milyen rövid az élet, nem?

Szóval röven tömören, 3 tányérral zsonglőrködünk, mint az artista a cirkuszban – felvételi- vitt pontok maximalizálása – nyelvvizsga. Ez Réka. Zalánnal sok tányér van, de a 3 német tárgya a legrizikósabb. Most úgy tűnik, aztán ki tudja, lehet , sima ügy lesz pl. a természetismeret....

Megint más:
Kérdeztem a különmatek tanárt, hogy lesz e felkészítő tábor az őszi szünetben, mindig szokott tartani 1-2 naposat. Visszaírt, hogy igen, tudja is Réka 2 hete, de mi nem leszünk itthon, elutazunk, így lemaradunk róla. Sajnálja, azt is írta. Akkor fogják venni matekból a 8-9-10. feladatot. Mivel csoportos órára jár, még arra sem tudom megkérni a tanárnőt, hogy vegye már át vele a szöveges-egyenletes feladatokat vagy mittudomén a százalékszámítást, bár azt már én megtanítottam neki ingyen. Majd próbálok valahogy extra órát benyomni, bár úgy tele van a tanárnő, mint a déli busz, esetleg számíthatok arra is, hogy a suliban felhomályosítják és nem ezt is nekem kell a nyakamba venni. Na nem mintha egy matek zseni lennék, mert állatira nem, de van matekból szigorlatom túl az érettségin….Már akartam írni a matek tanárunknak, aki Tibi cimborája, de végül ellenálltam a kísértésnek. Biztosan fogják tanulni ők is a 8-9-10. feladatot, nyugi és relax…..!
Amúgy meg vettem egy biciklis kabátot, de kicsi lett, mert egyre teregélyesebb és kövérebb leszek plusz nincs kapucnija, szóval csak aláöltözetnek jó, nem baj. Meg van számolva a biciklis heteim száma. Általában arcüreggyulladással szoktam bevégezni a szezont, remélem, most nem járok így, mert 2 hete már voltam vele táppénzen. Vettem egy Dorko melegítőt is, én nem is tudtam, hogy nekem bejön ez a márka, de olyan klasszul néz ki ez a krémszínű, hogy muszáj volt rendelni belőle. Aztán láttam, hogy Rúzsa Magdi is ugyanilyenben van lefotózva, hát nem menő? Igaz, rajta lóg, a kisebb méret, tutira , rajtam meg feszül, de sebaj.

Ezt a szálat tovább szővén - ehh, inkább nem szövöm tovább. Nem tudok én már lefogyni, ragaszkodik hozzám minden zsírsejt és ezek a piszkok egyre lelkesebbek. Jaj!
Teendők száma végtelen, most pl. kellene kérnem időpontot Rékának januárra a szemészetre, amiből persze február lesz a felvételi miatt, de talán februári időpontot kérni sincs túl korán már most október táján….A fogorvosi időpontot is tologatom hetek óta, nem tudom, miért. Mindig elmarad és csak bizonyos napokon veszik fel a telefont.....

Menü, lássuk csak, cigánypecsenye, paprikáscsirke ubisali, esetleg lángos? Mondjuk nincs tejföl....Rakott kel már volt, túrógombócnak pipa. Egyelőre itt tartok. Nagyon szép hétvégét jósolnak és én még mindig nem ettem egy jó halászlét. Főni szerint a szegedi a legjobb, oda menjünk, csak foglaljunk asztalt, mert csak beesni, úgy esélytelen. Szerintem jó lesz nekünk a szarvasi csárda is, meglátjuk. Csak szikrázó napsütés legyen és kellemes meleg. A kanape kárpitját át kéne helyenként sika-mikálni......