2015. február 20., péntek

Zalános



Van az úgy néha, hogy vakmerően megkérem valamire az uram (sokszor az esélytelenek nyugalmával), aztán nyugtázom, hogy milyen jól tettem, dejódejóó! Mert megtette, amire kértem!  Ez történt tegnap is, amikor reggel felhívtam, hogy Zalánról lőjjön majd ördögös képet a jelmezében, mielőtt eltűnik a fiúcska az ovis farsangi forgatagban. Este aztán örömmel nézegethettem a képeket (2 db!), Zalán full ördögben.

A Napraforgó csoport előtt. Háttérben MátéCimbora, a pókember (?)


Úgy hírlik, jól sikerült a farsang, megdicsért az egyik anyuka, hogy én még sütit is sütöttem (csodás csokis muffin, némileg túlsütve, de finom volt azért, a gyerekek falták a másik tepsi tartalmát). Nohát azért látványos görbét lehetne rajzolni a teljesítményemből. Mikor Réka volt kiscsoportos, kozák sapkát (az a kókuszos, molyolós csodafinomság) alkottam, úgy, hogy Réka nem is mehetett a farsangra, mert beteg volt. Következő évben szintén valami csokisat sütöttem,  volt még céklás csokis süti, répatorta, ha jól rémlik, most meg ez a muffin...Na mindegy. Ennél lejjebb egyszerűbbet már nem tudnék sütni, azt hiszem. 

Ha már Zalánnál tartunk. Tegnap este olyan kis édes volt. Azt hiszem, irigykedik Rékára, amiért az már valami olyan titkos tudomány birtokába van, aminek ő még nem. Konkrétan tud olvasni. Ráadásul egyre folyékonyabban és könnyedébben.  Én, a kis naív, gyanakodhattam volna erre már korábban is, hiszen tudom, hogy mindig Réka a mérce, sasként figyelnek mindent, amiben a másik részesül, amire a másik képes. 

Az egész úgy kezdődött, hogy Tibi mesélte nekem, hogy képzeljem el, Zalán kibetűzte az ALDI bevásárló kocsiján az ALDI feliratot (mindkét gyerkőc jelenlétében mondotta ezt)  Mire Zalán teljesen lázba jött, hogy írjak neki szavakat, ő majd kiolvassa. Legnagyobb döbbenetemre, két szót is összehozott, az OVI és a VONAT szavakat. (Jó, hát nem az firkantottam, elismerem, hogy SZOLZSENYICIN....) Volt olyan boldog, ugrált fel és alá sikerélményében! Mindez egyben egy tudásszomjat is elindított nála, amit eddig nemigen láttam rajta, hogy betűket, betűket, mégmégméééég! No hogy az eddigieket hogy tanulta meg (10-15-öt biztos tud), az rejtély és még az összeolvasás is megy. Le vagyok nyűgözve!

Jut eszembe, egy ZalánMondta:

Zalán vadul püföli az ülőgarnitúra oldalát, mint egy láthatatlan ellenséget. 

- Zalán, te mit művelsz? - szörnyülködök a vasalódeszka felett.
- Gyakorolok. Hogy üssem meg Andrist, ha bántana engem.
Hát igen, Andriska egy áldott jó gyerek.....