2013. augusztus 5., hétfő

Alternatív játszótéri toplista




Amikor Rékát még csak a babakocsiban toltam el a játszótér mellett 2008 nyarán, gyakran kirázott a hideg, hogy hogy fogok én oda beszocializálódni???  Én nem vagyok egy könnyen ismerkedő valaki és úgy képzeltem, én oda az életben be nem fogok illeszkedni. Mi a fenéről fogunk beszélgetni? Pedig egy átlagos játszótér, átlagos emberekkel a miénk egy jólszituált környéken.

A következő évben látott bennünket a játszótér párszor, de igazán 2010 nyarán jártunk legtöbbet oda. Emlékszem, ahogy Zalán megszületett, Réka folyton csak a játszótéren élte volna mindennapjait, éjjel és nappal egyaránt. Így aztán reggel is eltöltöttünk ott pár órát és este is....Klassz volt (ma már nem bírnám kétszer) , hogy magam is meglepődtem rajta. Annak is megvolt az oka, miért. Akadt rögtön két beszélgetőtársam is, akikkel nagyon jól megértettük egymást, egykorú gyerekeink voltak. Összebarátkoztunk, ha nem is lett belőle tartós, időt álló cimboraság.

Együtt homokoztam a gyerekekkel, löktem őket a hintában, játszottunk a csúszdán vagy éppen alatta és labda is mindig akadt nálunk. 2011-re is elmondható volt ugyanez. 2012-ben olykor a padon találtam magam. Réka megtanult hintázni, önállóan játszottak mindketten, együtt vagy a barátaikkal, egyre kevésbé igényelnek társaságot (felnőttét) a játszótéren.

Mindezt csak azért írom, mert azt vettem észre, hogy idén a nyári szünetben alig-alig járunk ki a játszótérre. Egyrészt az úszás miatt. Úszós napokon este érünk haza, nincs már idő játszóterezni. Másrészt nekem nincs kedvem járni. Na ennek több oka van. Borzasztó a meleg, ott kinn este 6 előtt elviselhetetlen, hiszen nincsen árnyék. A szimpatikus lányok, asszonyok és nagymamák vagy elköltöztek az idők során, vagy nagyobb gyerekeikre hivatkozva már nem járnak a játszótérre. Vagy egyszerűen felszívódtak. Persze így sem vagyok társaság nélkül, nem mondom, hogy unatkozom, de egyre kevésbé találom a helyem. Arra is egyre inkább érzékeny vagyok, ki virít még a játszótéren rajtunk kívül. Valahogy egyre több az idegesítő tényező, egyre többször megtalálnak emberkék és megnyomnak rajtam valami gombot.....

Az érdekesség kedvéért összegyűjtöttem egy csokorba, a mi játszóterünkön miféle anyukák/apukák/nagymamák tudják felnyomni a vérnyomásom. Ha jó formában vagyok, még szórakoztatóak is.

- Akik nem állnak szóba akárkivel........Imádok levegő lenni.  
- Akik folyton azzal nyúzzák a gyerekeiket: "Józsika, az ott milyen autó?", "Ernőke, ez milyen szííííín?", "Böbém, hány pöttye van ennek a katicáááánaaaak?" - mert a kézségfejlesztősdiből, ugye sosem lehet elég?
- Akik szerint a homokozójátékok a játszótér stratégiai fegyverei. 
" Hé, kisfiú, tedd le azt a lapátot, azzal Ödönkém szeretne játszani." - hiába van még öt másik ugyanolyan Ödön körül. 
- Akik vérben forgó szemekkel néznek arra, aki véletlenül is hozzá ér csemetéjükhöz vagy mellé pattintja a labdát. "Úristen, majdnem kinyiffant szegény Annácskaaaa"
- Akik szerint játszótérre járni rangon aluli dolog. Hiszen minden normális embernek van ma már kertje és saját játszótere, nem?
- Akinek a gyereke ül a hintában másfél órán át és nem veszi észre a sort a hinta mellett
- Aki nem tud KÖSZÖNNI! Na ez a numero egyes számú idiotizmus a számomra
- Aki a nassolnivalót szűken méri. Előtte áll gyermekem csorgó nyállal, könyörgő tekintettel, mert éppen háztartási kekszre vágyik....de nem kap. Mert nem tartozik a nassot osztó közvetlen köreihez. 
- Aki beteg gyereket játszótérre hoz. Kell nekem nézni a gyerkőcön a két párhuzamos zöld csíkot orrból szájba?? Az ki van zárva, hogy fertőző, gondolom.
- Aki mindig mindent jobban tud és mindenhez jobban ért. És ezt hangoztatja is. 
- Aki szerint az ő gyereke csúcs zseni, amilyet még nem hordott a hátán a Föld, az én gyerekem meg kis butuskák. 
- Aki mindig azzal jön, hogy az ő gyereke mennyivel meghaladja a korát. Évekkel. Ómájgod....
- Aki hetente elmondja, hogy az ő gyereke, fél évesen felállt, egy évesen járt, beszélt, szobatiszta lett. Na persze....
- Aki folyton sóhajtozik, milyen nehéz dolga van 2-3 db gyerekkel otthon, közben pedig 4 nagyszülő ugrik bármikor, ha kell.
- Aki számon kéri rajtam anyaságom korábban elkövetett hibáit. "Hogyhogy abba az oviba jelentkeztetek? Nem láttad, milyen rossz hely az?" "Ez a Réka mindig ilyen hisztis?" "Mi van az üvegben? Szörp? Baracklé? Az én gyerekeim csak a vizet isszák meg."
- Aki úgy ordít a gyerekével, mint a fába szorult féreg. Annak meg a szeme sem rebben....
- Aki fehér csipke zokniban és csinos ruhában hozza le a játszótérre csemetéjét, aztán meg sipítozni kezd, ha szegény gyerek a homokozóba mászik dagonyázni a többiekkel.
- Aki kutyát hoz a játszótérre, pedig nem szabad.
- Aki dohányzik a padon, pedig az sem lehet.