2020. szeptember 5., szombat

Első napról írtam, csak aztán szokás szerint ...

 


...... nem jutottam oda, hogy be is fejezzem és posztoljam.

Sötét, borult reggelre ébredtünk szeptember elsején, mintha világvége közeledett volna, bár ehhez nem sok köze volt a tanév első napjának .Egyszerűen csak le akart szakadni az ég és ami azt illeti, az éjszaka során többször tényleg leszakadt, villámlott és dörgött, szakadt és ömlött az eső.... Micsoda drámai szeptember 1! Hát akkor inkább már fájjon a szívem és legyen 30 fok, mint nyáron. Hogy ne is vegyem észre, elmúlt a vakáció, nem?

Általában nálunk mindig történik valami rendkívüli, hát nem is csodálkoztam, hogy ez az idei tanévkezdés kapcsán sem történt másképp. Igazából egy békés estének néztünk elébe, aug31-én, a kutya megsétáltatva, ünneplők kikészítve, gyerekek megvacsoráztatva, táskába való cuccok összekészítve. Mi jöhet még? Igaz, hol is Zalán táskája? Továbbra is az ajtó mögött, a szobájában, ahová visszatámasztottam a legutóbbi takarítás után is. Elővettem, éppen azon voltam, hogy másnapra beletegyem, amit kellett.... de valami fura volt a táskával, valami szokatlan szag ütötte meg az orrom. Megesküdtem volna, hogy minden zsebe tiszta, sehol semmi, mígnem az elülső, legkisebb zsebében találtam egy fekete, fóliába tekert…VALAMIT. Kimondottan állott dög szaga volt.!
ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ!

Ilyen is csak velem történhet! Ahelyett hát, hogy a névnapomon betermeljem az ország tortáját, amit kaptam (nagyon-nagyon finom, csak picike), elvonultam iskolatáskát mosni, sikálni, súrolni, illatosítani. Majd a táskát kiakasztottam lógni a teraszra éjszakára. Milyen durva lett volna szegény Zalánt első nap nap egy dögszagú táskával útnak indítani!! Elképzeltem, ahogy kihajítják az osztályból táskástul…..mint Okoskát a Hupikék Törpikékben, már akinek még megvan a jelenet. Szerencsére, így utólag már mondhatom, hogy a dögszag tovatűnt, a táska immáron negyedik évét kezdte meg Zalán hátán. (Bár eddig még többet járt Tibi kezében, mint Zalán hátán.)
Réka azon pattogott lefekvés előtt (még mindig aug 31-et írunk, Erika nap, hogy miért ne mehetne rövidnadrágban másnap suliba…..Vesztemre egy mondattal korábban felhívtam a figyelmét, hogy NE rövidnadrágra öltözzön át az évnyitó után. Kár volt feldobnom a témát egyébként, mert reggelre szó sem lehetett rövidnaciról - gyk. időjárás. Réka azzal tépázta az idegeimet, hogy neki nincs is más ruhája, csak rövidnadrágok. HÁ!!! Ne dőljetek be neki! Szoknyát meg csak az olyan vén csoroszlyák hordanak, mint én. Mert az most nem trendi. Nem mondta a csoroszlyát igazából, de gondolta. Egyébként nem is hordok szoknyát...
Este még húzták az időt, mint az ovisok, hogy nem akarnak lefeküdni, éhesek, csak a szokásos. Zalán ezzel párhuzamosan visszaköltözött sok hónap után először a hitvesi ágyunkba.....kitúrva ezzel Apát, aki most nyomokban Zalán helyén alszik....Még jó, hogy új a matrac.
Szeptember elsején reggel Rékát a barátnője messanger (vagy valami más) hívása ébresztette, ő teljesen önállóan készült, pakolt, csak a blúzát kérte, hogy gomboljam be hátul a nyakánál. Magos zsömlét kaptak, krémsajttal és sonkával uzsonnára. Mint délután kiderült, a bizonyítványát itthon hagyta,, pedig csak azt az egyet kellett vinni kimondottan, esetleg az üzenőt és némi írószerszámot…..Mit lehet erre mondani? Fél nyolckor hirtelen elköszönt, hogy a barátnője várja a sarkon, együtt mennek suliba, majd bevágta maga után az ajtót. Vagy csak én hallottam úgy, nem biztos, hogy szándékos volt.

Mivel SENKI nem lehetett jelen az évnyitón, még az elsős szülők sem (elmaradt a szabad téri évnyitó, helyette a mini tornaszobában tartották és az iskolarádió közvetítette), hát nem volt dilemma, hogy elmenjek-e az évnyitóra. Eddig szerintem mindegyiken ott voltam és mindig volt valami, ami miatt meg is érte. Tavaly pl. itt derült ki, hogy rendkívüli szülői lesz Zalánéknál és hírzárlat volt addig és blablabla....Szóval mentem dolgozni, mintha mi sem történt volna, de viszonylag nagyon a gyerekek, nem hiányoztam volna onnan alap esetben sem.

Délután Réka izent, hogy ha nem gond, átmegy a barátnőjéhez órák után (3 ofős volt neki). Valami horrort néztek talán Netflixen, szóval a suli az első tanítási nappal nem volt nekik elég borzasztó, horrorszerű (az majd 2 hónap múlva lesz). Viszont amikor eljött az idő, hogy most már akár haza is jönne, felhívta az apját, hogy menjen érte, mert túl sok a tankönyve, megszakad. Persze a barátosnéig nem volt túl nehéz.....

Itthon megdöbbentem mennyi könyve van Rékának hetedikben, egy hatalmas halom várt rám az asztalon, tankönyvek és munkafüzetek. Este fél 9-ig mást sem csináltam, csak csomagoltam, címkéztem, füzeteket válogattam, nyomtatványokat töltöttem ki. Még keresni kell egy dobozt Réka tankönyveinek, mert a régibe nem fér bele minden.

Még mindig fura kiejteni ilyesmit a számon, hogy fizika házi és kémia felelés, nem hiszem el, hogy Réka már itt tart, de biztos egy idő után nem lesz fura. Órarend szerint Zalánnak tűrhető éve lesz, szerintem a negyedik nem olyan nehéz, mint a harmadik, bár kéttanos fene tudja, ott mindig nehéz a német. Viszont Rékának hét órája van a héten négyszer is. Ja, ebben még nincs benne a külön matek, a fuvola és a kamara....Nincs már olyan, hogy 1 óra körül itthon van, esetleg fél kettő, szerintem olyan fél 3-kor támolyog haza, úgy hogy itthon ebédel. Felsőben nincs is ebéd szünet, csak lenyomják az órákat, hagy szóljon! Durva. Mit mondjak, nem irigylem, ez most a legnehezebb éve a 8 év alatt...Tekintve, hogy eléggé rászakadt a kamaszkor, ez némileg aggaszt, de majd lesz valahogy.

Zalánnak sajnos nem lesz vízilabda órájuk, mert a Vízilabda szakosztály nem járult hozzá, hogy bejárjának, két iskolából, 4-6 különböző osztályból...Így úgy döntöttünk, hogy visszamegy vívni. Ez ugyan szintén 2x2 óra, de benne van a pakliban, hogy egy héten csak egyszer megy majd, majd meglátjuk, mennyire tetszik neki most (utoljára nagycsopiban vívott). Ha nem választ sportot iskolán kívül, akkor a suli biztosít atlétika, judo és karate órákat, de összevont alsó osztályokkal, legalábbis úgy tudom. Ahhoz meg nem volt annyira kedve Zalánnak, mert kb. mindenki sportol valamit az osztályban, elképesztő.....

....és hát a járványügyi intézkedések....erről sok kedvem nincs írni, napról napra változik minden, most hétfőtől Rékáék már csak az órán nem hordják a maszkot, minden egyéb esetben igen és az osztálytársakon kívül MINDIG meg kell lennie a 1,5 méternek. Ezt úgy oldják meg, hogy szünetben bár szellőztetnek, de nem mennek sehová. Na most mivel már a teremvándorlás is megszűnt, el lehet képzelni, milyen izgalmas lenyomni egy napot egy teremben.

Ének órán nem lehet énekelni, amit annyira nem értek, de ... jó! Helyette hogy mi lesz, jaj, remélem, nem szolfézs! Most alapvizsgázott a csaj! Elképzeltem, hogy majd zenét hallgatnak és híres zeneszerzők életrajzát tanulják, de ezzel egyik gyereket sem nagyon dobtam fel.

Egyébként szerintem csak azért kezdődött el a tanév, hogy majd aztán ha beüt a krach, át tudjanak állni a gyerekek a home school-ra úgy, hogy az elsősök nagyjából ismerik a tantónéniket és a többieket, a többiek meg időt nyernek, elvégre mégiscsak sokkal jobb a sulis suli, mint a home suli. Aztán meg lehet, hogy akad majd olyan iskola, amit nem is érint a virnyák, minek is lennének bezárva. Egyébként nem vagyok kimondottan optimista, olykor remélem, hogy az őszi szünetig kibírjuk így, máskor vakmerő vagyok és a téli szünetet is látom még megtörténni....Majd kiderül, lesz, ahogy lesz. Mostanság ez a két fő jelszavunk van.....

Fuvola téma - már felhívott a fuvola tanár, Bence bácsi, lehet vagy 21 éves, remélem, Réka megszokja, megszereti, szeret majd járni továbbra is. Elég jóképűnek tűnik a srác, de Réka még nem tart ott kamaszságban, hogy ezt értékelné, inkább gáz neki, hogy egy pasi tanítja. Elvileg, jövő héten kezdenek. A beiratkozás kivételesen a zene iskola udvarán volt, nehogy mindenféle ember összevírusozza az épületet....és mivel 14 órát jelöltek meg időpontnak, de mindenképpen 16 óra előttöt, ezért Tiboromat delegáltam, írassa be a kiscsajt.

Hát a jövő hét már hosszú lesz, öt napos, de szerencsére még ismételnek mindenből. Kémiából persze már muszáj lesz felelni Rékáéknak, nehogy már.....

Óraszámok a végére per hét (Réka) - emelt németes , 7. osztály
- német: 7 (ebből egy fakt)
- fizika: 3 (2 két alatt)
- matek: 3
- kémia: 3 (2 hét alatt)
- irodalom: 2
- nyelvtan: 1
- töri: 2
- technika, ének, rajz, etika, ofős, biosz, földrajz és infó: 1 db
- tesi: 5 (mivel RÉka nem sportol kimondottan semmit, max az ágyban heverészést műveli, így jó, hogy van 5 ebből.)
összesen: 34 óra

Óraszámok per hét ( Zalán) - kéttanos , 4. osztály
- német: 5
- matek: 4
- környezet németül: 2
- olvasás:

-