2018. szeptember 11., kedd

12-13. nap


Terveztem írni egy tökös kis beszámolót az új tanévről legkésőbb a hétvégén, de elmaradt, egyszerűn nem is jutottam gép elé. Na majd most!

Fűtésreformilag pénteken tényleg nem fejezték be a kispajtások a fűtésszerelést, viszont akkorra már baromi nagy volt a por és a kosz, alig vártam, hogy nekiessek a takarításnak. Ehhez képest 5 óra körül, túlórába esve közölték, hogy akkor jönnek szombaton is, mert ezt be akarják fejezni. Hát jó. Szóval kosz és por maradt. Másnap reggel jöttek is, készen is lett minden és egy nyomáspróbát követően távoztak két óra magasságában. Legalább egy órán át pakoltak kifelé a garázsból. Hát nem sírtunk utánuk, mit mondjak.

A szerelő srác megint úgy köszönt el, mintha ő a Mikulás lenne maga, az ajándék pedig az új fűtés…. ámde leállítottam, hogy számunkra ez még nem a nagy happyend. Avasson már be a menetrendbe, hogy lesz meleg vizünk! Kéményes volt kinn, nyomáspróba oké, de vízhez pl. még nem nagyon jut a kazán, hiába illegeti ott magát a falon. 
Hát izé, vakargatta a fejét, ezt még nem nagyon tudja….- na ez nekem a vörös posztó. Jön a mikulás és kiderül, hogy nem is hozott ajándékot? Előhívtam Tibit az irodából, hogy beszéljük meg a továbbiakat. Summa summárum, a héten kijön valaki valahonnan, hogy átvegye a rendszert, ez valami gázszolgáltatós ember lesz vagy Bosch szervizes, nem volt egyértelmű. Utána Tibinek igényelnie kell egy nyomtatványon, hogy visszahozzák a gázórát, elvileg ez is meglesz a héten. Mármint nem az igénylés, hanem a gázóra is. Közben vagy utána, ki tudja, a fenti fürdőszobában ásnak egy kis árkot a padlólapon (szigorúan zárt ajtót mögött, bruhahhha) , hogy a víz a kazánig eljusson. Utána nem tudom ,elvesztettem a fonalat. Viszont a tervekhez képest villanyszerelő jött ma és leföldelt valami földelnivalót...nem tudom. Hm, szerintem itt nem lesz meleg víz még két hétig...
A gyerekek elég nehezen térnek vissza az iskolai életbe, szerintem még fél lábbal vakációznak. Pedig Réka tegnap szövegértés év eleji felmérőt írt (remélem, nem álmodozott felette sokat), Zalán már pénteken tollbamondást írt, ma megint. Egész jól sikerültek, 1-1 hiba volt benne csak. Csak így tovább. 

Szombaton nem tanultunk semmit, ahogy pénteken sem, vasárnap reggeli után ültük körbe az étkezőasztalt…Hát két gyerekkel baromi nehéz tanulni, a leggyakoribbi kifejezés a „fogd be szád” volt és nem az én számból hangzott el. Alapvetően Zalánnal tanulok, őt igyekszem ösztönözni, Réka kérdezhet , ha elakad és persze elakad…

Réka tanulhatna egyedül is, de erre még nem képes vagy akaródzik neki, nem tudom. Viszont ő legalább hajlandó tanulni, Zalánnal nagyon nehéz, megy a hiszti, könnyek, hogy ő aztán nem… soha….Nem nagyon tudok vele mit csinálni, a házit muszáj megcsinálni, a verset muszáj megtanulni….Aztán mikor benne van és sikerélménye van, akkor minden olyan simán megy….Na mindegy. 
 
Egyébként mi újság a suliban? Zalánék maradtak a régi termükben, tantónéni változatlan, osztálytárs +1 db. Padtárs egy rém, még első nap mellé ültették, de állítólag nem zavarja a munkában, viszont már legalább 3 ceruzája vagy elveszett vagy a padtársnál van, ami miatt elég bosszú voltam vasárnapra virradóra, tanszer csekkoláskor. Viszont 2 db meg nálunk a padtárstól. Egy kis cuki kislányt képzeltem el Zalán mellé, mert neki még olyanok a lányok, mintha ott sem lennének, úgymond kínos, ha akár hozzá is szólnak, úgyhogy ilyen padtárs való mellé, nem valami vadkan. 

A német tanár az egyik tantónéni lett, vagyis új német tanárt kaptak, hátttt ez szigorúbb fajta, bár még mindig ezt a tantónénit szereti jobban Zalán. A másik a múltkor kitépett egy egész lapot a magyar füzetből, mert az első oldalra írt, nem a másodikra… Nem csak neki, a fél osztálynak. Zalán fel volt háborodva. Az úszásnak folytköv, csak éppen picit drágább lett és más napokra tevődött. 

Réka, a nagy felsős….pénteken este befontam a haját, amit nem bontott ki a lefekvéshez sem, így aztán reggel, ahogy teregettem, egy hullámoshajú, szőkésbarna tündér ereszkedett le a kertbe….Olyan nagylány már, tényleg olykor megijedek, hogy mennyire. Vagy hát ez nem a pontos kifejezés, elszorul a szívem, lesüllyed a gyomrom és szemeim előtt megjelenik a 2-3-4-5 éves cuki Réka, mikor melyik. Tibi szomorkodik, hogy a cuki Réka már oda, én inkább csak nem tudom feldolgozni, hogy mikor lett ekkora….a szája. 

Rékának 32 órája van egy héten, erre jön a fuvola, ami +5 mindenestül. Nem tudom, mi lenne, ha még sportolna is….A 32-ben a német szakkör van, ami versenyfelkészítő vagyis tuti tanulni kell rá. Viszont ez hasznos, mert a német ennek a sulinak a legnagyobb erőssége. Matek szakkör is van benne, de az csak játék, móka, kacagás, az órai anyagot rágják meg, úgyhogy erre nem nagyon akar járni. Biztattam, hogy azért kuksoljon be, mert ez a szakkör viszont nagyon népszerű.

Baromira le van terhelve, pedig ő még játékos gyerek, aki szeret bringázni, macskát nyúzni, gesztenyéből zsiráfot készíteni, rajzolni, stb. 
Ami magát a sulit illeti, nem minden órán ülnek a saját termükben, vándormadarak felsős módra. Mivel más osztály is jár az termükben, béreltünk sulibox-ot erre a tanévre, főleg a fuvola kedvéért…bár azóta kiderült, hogy a fuvola órák az éjszakába fognak nyúlni…..Na mindegy, minden érték jobb helyen van ott.
 
Csoportbontásban tanulják a németet, az angolt (ez utóbbi szakkörszerű) és a matekot, plusz tesin és technikán külön vannak a lányok. (Amikor rénszarvast kellett fűrészelni kézifűrésszel általánosban és késsel kulcstartót faragni(jól elvágtam a kezem), akkor erről álmodtam, hogy egyszer majd a lányoknak nem kell ilyen baromságokat csinálni, ha nem akarják. Mondjuk, lehet, hogy a tematika egyezik itt is, csak a technika terem kicsi, ezért vannak csoportbontásban, haha. 

Új elem a be nem jelentett dolgozat vagy szóbeli felelet, amit világéletemben gyűlöltem és most is azt tartom róla, hogy igazságtalan. A gyerekek sokkal jobban szeretnének iskolába járni és kevesebb lenne a szorongó gyerek, ha a számonkérések pontos időpontját előre lehetne tudni. Na mindegy, én már nem leszek oktatásügyi szakértő, az biztos. A lényeg ebben, hogy minden órára készülni kell, ami eddig nem feltétlenül volt jellemző, inkább a hétvégén vagy TZ-k előtt néztük át az anyagot. Ami jó, hogy Réka nem nagyon izgatja emiatt magát, eléggé magabiztos. Nem rám ütött, az biztos. 

Mit is akartam még? Új tantárgy a történelem, ugye, ezt már írtam, de van ofő óra is. Újdonság még , hogy nincs „nagyszünet” vagyis egy egész tanítási óra „lyukasan” ebédre, hanem 6-7 óra megy le zsinórban. Első négy óra esetében negyed órás, később 10 perces szünettel. Nálunk még gimiben is volt 20-25 perces ebéd szünet, ha jól emlékszem, szóval ezt nem is értem. Ha valaki ebédelős és van hetedik órája, akkor annak 10 perce van a két óra között, hogy befurakodjon ebédelni és letoljon egy levest és egy másodikat. Hát…..Persze lehet olyat is, hogy minden hétfőn és kedden lemondom az ebédet, amikor hét órája van….de inkább majd alkudozunk a tanárokkal, mert az a két óra már fakt. 
Létezik olyasmi, hogy tanulószoba, bár erről gondolom, majd mesélnek a szülőin, mert más, mint az alsós napközi. Nekünk nincs rá igényünk, két órakor- háromkor hazaér Réka, aztán elvileg tanul vagy legalábbis belecsap a leckébe, aztán arra számít, hogy én úgyis tanulok Zalánnal, szóval ráér….Kíváncsi vagyok az első TZ hullámra…ja nem! 

Szülői értekezlet majd hónap végén, ha sokkal több infó befutott, addig szokjuk a sulit….

Ui: Zalánról még annyit, hogy eddig 6 tanítási nap volt, ebből kétszer kellett visszamenni a suliba a padban hagyott háziért és egyszer ki kellett mosni a táskáját, mert egy fürt szőlőt találtam must  formátumban az alján....De legalább eddig a tesztjei tök jók és még nincs feketepontja, koppkoppkopp....