2024. február 11., vasárnap

Szülői értekezletről

 

Úgy volt, hogy el sem megyek, mert nem gondolom, hogy ezeknek a szülői értekezleteknek sok értelmük van a mi esetünkben. Annak idején Réka idejében ott voltam az általánosban valamennyin, vagy szinte valamennyin. Úgy éreztem, hogy valamilyen szinten kötelességem? Nem is tudom, mert azt sem ítéltem el semmilyen módon, aki nem volt ott. Na mindegy. Végül mégis elmentem most,mert a 11. osztályos változásokról és a kirándulásokról volt a többi osztályban, ahol korábban rendezésre került a szülői.

Kezdem ott, hogy általában fél ötkor-ötkor szoktam uzsonnázni, ami az utolsó étkezés szokott lenni hétköznapokon. Fél ötkor tett le a busz a város szívében és én olyan éhes voltam, hogy a falat tudtam kaparni. Betértem egy kis cukrászdába némi pogácsáért, kifelé menet pont egy házaspárnak adtam a kilincset, akik két presszókávét kértek, na mondom, ezek is szülőire mennek, az tuti....



Szóval beértem a gimibe, betoltam némi ch-t, amit egyébként nem szoktam, megnyugodtam. Ezt azért mondom, mert egyáltalán nem fogható rám, hogy azért voltam irritált, mert eleve éhes voltam. Nem, teljesen ki voltam egyensúlyozva. Fáradt sem voltam, minden kafa volt. 

Na most én nem akarom bántani a tanárokat, mert isten bizony ismerek párat, akiket nagyon tisztelek, sőt, a gimi sem arról híres, hogy tele lenne gyenge tanárokkal. Én csak azt mondom, hogy az általánosban voltam szokva egy bizonyos szinthez és amit az ofő (legyen J.)  művel nagyon nem ütötte azt meg.... Egy elvileg elit gimnáziumban. Nem akarom és kedvem sincs részleteket írni, elárulni, de mélységesen fel voltam zaklatva és háborodva, hogy egy tizedikes szülői értekezlet ennyi volt. Ha a portáról  behívjuk a Fradi indulós csengőhangú hölgyet (ez nem bántó, pozitívum a Fradi induló), az is meg tudta volna ezen a szinten tartani és talán még nem is lettem volna ennyire kiakadva.

Na a lényeg az - de ezt nem J-től tudtam meg - hogy február végéig le kell adni az igényeket, hogy milyen emeltre akarnak menni a gyerekek. Mondjuk mi beírjuk, hogy emelt német, emelt töri és angolból nyelvvizsga előkészítő. Áprilisra kiderül, hogy végül milyen emeltek indulnak. Mondjuk, eddig fel sem merült bennem, hogy emelt német nem is lesz, bár erre van esély jelen helyzet szerint. Akkor nem tudom, mi lesz. Csavar a dologban, hogy Réka emelt angolt akar és sima németet az érettségin...Én már kezdek elgyengülni, bár határozottan azt gondoltam, hogy emelt német a sima ügy , az emelt töri amúgysem lesz egyszerű. Meglátjuk. Ugye 3 emeltet nem éri meg csinálni, mert úgysem kap rá az emberlánya pontot.  Az egyetemek adnak pluszpontot mindenfélére, pl. emelt érettségire kb. 50 pontot per darab és a nyelvvizsgákat is sok helyen díjazzák. Ennyi érint egyelőre bennünket. Itt tartunk, aztán meglátjuk, hogy mi lesz. Én nem örülnék az emelt angolnak, mert akkor egy nehezebb helyzetbe kerülünk, de az is egy járható út. Ráadásul Réka marad az alaptantárgyaknál, ami egyszerűbb helyzet, mintha mondjuk orvosira akarna menni és emelt bioszt és kémiát kellene felvenni az alap érettségi tárgyak mellé. Persze érettségizni nem egyszerű, főleg az emeltekkel együtt, mert elég magas százalékra meg kell őket írni a sikerhez. Egyelőre ez még nem maholnap lesz, de a készülődés már ősszel el fog kezdődni,illetve nyelvekből folyamatosan zajlik. 

Töri és a nyelvek emeltje is plusz 3 órát jelent egy héten, tehát lesz heti 5 töri és 6 német/angol. A nyelvvizsga felkészítő heti 2 óra plusz, a fizika / kémia/ biosz heti 4, de ez nem értint bennünket és jövőre ezek a tantárgyak megszűnnek azoknak, akik nem érettségiznek belőle valamilyen szinten. Óraszámban ugyanúgy kb. 34 órájuk lesz 11-12. osztályban is, mint bármelyik más évfolyamon, csak kevesebb tantárgyuk lesz nagyobb óraszámban. Hogy a faktokkal mi lesz, na azt nem tudom, mert most 9-10. osztályban van egy-egy plusz töri és magyar órájuk, szerintem azok megszűnnek. Azt már megtaláltam, hogy több egyetem is indít felvételi előkészítőt az emelt tantárgyakból, ezek közül majd valószínűleg a célba vett egyetemét választjuk. 

Ehhez képest Zalánéknál jövő héten farsang lesz, ott ez jelenti a legnagyobb izgalmat, arra nem is akarok gondolni, hogy a legközelebbi nyolcadikos felvételi bennünket is érinteni fog....