2019. február 14., csütörtök

Szerda, az alagút közepe


Tegnap, azaz szerdán Zalán otthon maradt, súlyos hasfájásra hivatkozva. Szerintem egyszerűen fáradt volt és nem akart suliba menni,….Tibi leigazolta neki a napot, hát jó. Egész nap virgonc volt a fiú, csak este lett rosszabbul, amikor megkaptuk e-mailen a matek házit. És a környezetet. No meg a németet. Végül nem is tudom, hogy minden hiányosságát pótolta e, egy ideig noszogattam, aztán elvesztettem a fonalat, hogy befejezett e mindent. Végül is , ő baja. Most egyébként a kétjegyű számok összeadását, kivonását gyakorolják matekból, közben a háttérben ismételgetni kell a szorzótáblát – ajánlották szülőin – hogy rögzüljön, amit eddig tanultak. Már csak a 7-8-9 van hátra, abból is pár művelet. 7x7,7x8,7x9, 8x8, 8x9, 9x9, ennyi. Nyelvtanból folyamatosan írnak a tk hátuljában levő 3 oldalas szószedetből, imádom. (Amúgy nem.) Zalán gyenge pontja a köjök, bólya, májva és ilyenek…(rosszul írtam mindet, direkt, csak mondom.) A másolás viszont jobban megy már és ha akar, olyan szépen ír. (De nem akar) Németből elkezdték a memoriterek tanulását, most éppen az elsőt, ami a télről szól és hétfőre be kell vágni. Az első mondat már megy: a téli hónapok a január, február, március. Valami lapot is kaptak szavakkal, szóval gyanús, hogy jövő szerdára azt is be kell biflázni. Hurrá….még jó, hogy Rékáéknál pillanatnyi szélcsend van, mivel nem sokkal félév után megírtak minden TZ-t…
Réka megírt a töri TZ-t, ókori görögök, egy hét spéttel írta ugye, a betegsége miatt. Állítom, hogy mindent tudott, a jegy mégis kérdéses számomra, mivel az egyik az volt, hogy hasonlítsa össze az egyiptomi és az athéni társadalmi berendezkedést. Én erre nem voltam felkészülve, remélem, ő igen.
Este folytattam ebéd dobozolásos őrületemet, összedobtam gyorsan egy kis ragulevest és egy kis indiai curryt…..Amikor jelezték a srácok ,hogy éhesek, tálaltam is a vacsorát nagy lelkesen. A gyerekek kanalaztak némi levest, bár jelezték, hogy ők tulajdonképpen nem is éhesek….egyébként is hiányolták fájón a levesből a petrezselymes burgonyagombócot. Az tényleg nem volt benne. Egy órával később az apjuktól hideg kajáért sipákoltak. Lehetőség szerint téliszalámis kenyeret. Pff…… ezért aztán főzhetek. A tegnap esti zsákbamacska alapján, amit a fagyasztóból húztam ki, ma csirkepörkölt lesz tarhonyával vagy tésztával. Az indiait megeszem én. Kár beléjük!
Tervem egyébként, hogy még veszek dobozokat (csak nehogy úgy járjak a végén, mint Tóték) és elkezdek adagokat fagyasztani. Próba szinten, mert fene tudja, hogy egy csikós tokány tésztával ugyanolyan e olvadás után, mint frissen. Szerintem nem és a gyerekek elég finnyásak, úgyhogy kell még a kutatómunka. És sok doboooz…..