2021. szeptember 22., szerda

Réka

 Nulladik órája volt, majd még 8...

Itthon belapátolt egy tányér bolognait, majd megoldott egy felvételi feladatsort matekból. 

Mondta, hogy fáradt, nem csodálom. 

Holnap nyelvtan dolgozat elméletből,még bele sem néztünk, de azért lovagolni elmegy, naná.

Este, nyelvtan után lesz még egy matek feladatsor. A holnapi órarendjét sem láttam még.

De legalább ma leadta az olvasónaplót....

Holnap már csütörtök. 

Ui: Második matek feladatsort elnapoltuk. 


Szülői értekezlet 8.1

 Merthogy nyolcadik osztály, első és egyben utolsó előtti szülői értekezlete. Azt nem tudom, mi lesz az utolsón, remélem, örömünkben berúgunk. Najónem. 

Sok mindenről szó volt, az ofő mindig nagyon ad arra, hogy csinosan jelenjen meg előttünk (is), de amúgy a hétköznapokban is. Mára egy fekete ruhát választott színes sállal és magára aggatta a Pandora karkötőjét is. 

Az anyuka, akivel hét éven át ültem minden szülőin már nem szól hozzám, bár ha ráírok messangeren, legalább válaszol. Eltűnődtem azon, hogy mi a baja, túl azon, hogy a lányok már nem barátkoznak és Réka nem is ad már esélyt a cimborázásra. Attól mi még lehetnénk jóban, de hát ha nem, hát nem. Hogy kerülhetnek-e a csajok egy osztályba gimiben, nem kizárt, de remélhetőleg nem fog ilyen előfordulni. 

Amit leginkább súlykoltak, az a rendszeres tanulás volt és hogy az év elejei dolgozatok még folyamatban vannak....Van egy olyan érzésem, hogy a földrajz és biológia összefoglaló nem lesz egyszerű téma, az meg megint egy másik dolog, hogy szerintem Réka nem is tanul rájuk....

12 gyerkőc nem adta le az olvasónaplót a még júniusban megjelölt határidőig, közöttük van az én lányom is, aki számomra érthetetlen módon nem fejezte be időben. Vasárnap este tüntetően lehuppant a kanapéra egy vadonatúj könyvvel - mert bement egyedül is a Libribe - minő csoda és vesz magának könyvet. Az még nagyobb csoda lesz, ha ki is olvassa. Vasárnap esti szerintem teljesen józan kérdésemet, hogy mi lesz az olvasónaplóval így, felháborítának találta és azzal pattintott le, hogy kész lesz. Hát nem lett kész és eléggé pipa voltam ezért rá. Mert ugye 3 hónapja volt rá legalább, de ha szeptember 1-én kezdi, akkor is módja lett volna rá, hogy a végére érjen. Szerintem ez gáz. 

Magyar próbafelvételiket minden hónap végén fognak írni - nulladik órában - teljes feladatsor fogalmazással együtt. Ezeket a lapokat haza fogják hozni a gyerekek és nekem alá is kell írni, hogy tudomásul veszem az eredményt....Nem mintha nem készülnék vele folyamatosan, de hát ugye nem mindenki olyan hülye, mint én. .... 

Matekból máshogy működik a dolog, sima órának számít, így a heti 5-6 matek óra keretében készülnek, a nulladik órában megtartott két óra összetévesztendő a sima matekkal. Ez azért jó vagy rossz, mert nem lehet úgy kihagyni, mint az egyébként nem kötelező előkészítőt....

Németből egy főnek a nyáron sikerült a középfokúja és még ketten vannak elég közel, a többiek még kb. 6-an februárban vagy áprilisban tehetnek próbát. Erre leizzadtam egy kicsit, mert februárban biztos nem szeretném, ha Réka nekimenne, jó lesz ott az április vagy még inkább a június....augusztus.... De egyébként abszolút a tanárnő dönti el. Én nem hiszem, hogy ő kész még, tavaly a lockdown-ban nem követte a nyelvvizsgás csoportot. 

Ofő elregélte a felvételi eljárás menetét, melynek most a következő lépése lesz az október 20-i határidő, mely napig a gimik kötelesek nyilvánossá tenni a felvételi tájékoztatójukat. Innen lehet majd olvasgatni pontszámításról, egyebekről.  

Maga a felvételi - próbálom nem úgy megélni, hogy a rettegett - január 22, 10 óra lesz a gyerekek által választott helyszínen. Az eredményrögzítő lapot kéri az iskola, hogy kérjük ki, ha elérhetőek lesznek, kérjünk fénymásolatot és vigyük be az iskolába, hátha a szaktanárok találnak néhány pontot. Állítólag minden évben volt valaki, akinek felfedeztek pontokat. Ilyenkor jön a fellebbezés.

Aztán ideiglenes sorrend, mely alapján el lehet dönteni, mi legyen a végleges sorrend a jelentkezési lapon és ezzel kedvező esetben a leendő gimiről is döntés születik. Ez március 22, április 22 a végleges sorrend. 

Lesz majd nyílt nap a gimikben, 3-ra lehet elmenni anélkül, hogy igazolatlannak számítana. 

Lesz külön pályaválasztó szülői értekezlet, külön az A-nak és B-nek. 

Aztán papírgyűjtés is lesz jövő héten, de papírt kergetni a sulit környező utcákban csak szűk keretek között lehet - Zalánéknak egyáltalán nem. 

Novemberben lesznek nyílt órák, de hogy milyet szeretne az osztály, mármint mi, nem dőlt el, én német és törit szívesen vennék, de alapvetően mindegy. 

Az már biztos, hogy online oktatás nálunk nem lesz, mert 12 éven felüliek. Ez nyolcadikban jó hír, katasztrófa lenne most online-ba vonulni.....

Olvasás hete - november akárhány, mindegy. 

Karácsonykor lesz koncert, adventi vásár, minden jó... 

Alapítványi bál is lesz 2 év után először, március elején. Na itt lefagyott egy kicsit a helyzet, mert hagyományosan a nyolcadikosos itt elbúcsúznak némiképp a sulitól, az ő keringőjük az este egyik fénypontja, főleg ha 8-os a gyereked. (Vagy elsős, mert ők is táncolnak. Túl élénken emlékszem Réka táncára annó és arra, hogy a bál hajnalán halt meg a kórházban az apám.  A hírt csak délután közölték a családdal, mármint a kórház, velem meg este tízkor a bálban a tesóm....) 

Az még nem dőlt el, hogy 100 000-ért tanárt kérünk fel a tánc betanítására, hogy a tanári munkaközösség megoldja. A 100 000 ft-on egyébként felhördült a banda, bár utóbb kiderült, hogy per osztály.....ja bocsika....Az nem tudom megfordult-e a fejekben, hogy egy menyasszonyiruha bérlés, fodrász, kozmetika, cipő nem fog megállni ennél az összegnél és ez még nem a szalagavató, de mindegy. És még ez az okosabbik gárda a szülőket illetően, Zalán bandája sokkal vadabb, nem is csoda, hogy nem nagyon járok oda.....Úgy néz ki, hogy inkább majd az egyik tanárnő betanítása lesz a megoldás, hát vad koreográfia biztos nem lesz, nem is az a lényeg.

Osztálypénz 1000 Ft per hó, ofő gyűjti minden osztályfőnöki órán.

Kirándulás - erdei iskola - június elején, a helyszínt még nem szavazták meg a gyerekek, de elvileg Mátra vagy Hortobágy. 

Azt nem is tudtam, hogy a nyolcadikosok műsorral és terített asztallal szoktak búcsúzni a tanári kartól. Sok mindent hallottam már, de ez valahogy nekem kimaradt. Olyasmit mondott az ofő, hogy ő ilyen hidegtálas - melegtálas verziót nem támogat. Hirtelen elképzeltem, hogy bográcsban főzünk és majd az ofő kavargatja a gulyást....

A tanárok ajándéka szempontjából passzív volt a banda, ofő ajánlása mázas zöld főző-sütőedény, amibe a fazekas beleírja minden gyerkőc nevét. Ja , igaz is, az utalvány ötletét elvetették, mert nem személyes. Hát nem tudom, fogalmam sincs minek örülne egy tanár, de gondolom, az utalványon sem sértődnének meg....


Ennyi volt.