2011. augusztus 11., csütörtök

Táplálkozásról - 1. rész

Röviden és tömören a lényeg: Réka húsevő, Zalán gyümölcsevő
Kifejteném azért bővebben is a témát. Nézzük hát a részleteket.


Avagy terítéken Réka


- Rékának kitűnő az étvágya, mindent megeszik és egyáltalán nem válogatós - az óvodában.


- Alig csipeget, két falat után jól lakik és sosincs étvágya - itthon. 


- Mivel húsevő, nyert ügye van nála minden tokánynak, ragunak, frissen sültnek és hideg sültnek, pörköltnek, natúr- és rántott szeretnek. A köret lehet bármi, krumpli, tészta vagy rizs, nem sokat pusztít belőle, mert a húsra figyel. Saláta, savanyú uborka jól csúszik a fenti étkek mellé.


- L. és M. mama húslevese, legyen az bármilyen állatból, szintén biztos sikerre számíthat Rékánál. Sűrűn szereti, húsosan (ugyebár), répásan, krumplisan. Ha már csak a lé és némi tészta marad, a tányért eltolja Récim.


- Édesszájú, jajjj, nagyon. Csokoládét és egyéb édességet viszont csak ebéd után, uzsonnaidőben kaphat, később nem, különben éjfél előtt képtelenség lefektetni. Ja és nem eszik ám meg akármilyen csokit, a minimum szint az a Tibi, Boci. Cukorkát nem kap, nem is szereti. A Kinder termékek vásárlása kapcsán viszont gazdagítjuk Ferrero-ékat rendesen. 


- Nincs különösebben odáig a péksüteményekért sem....kivéve, ha kiváló minőségűek és pékségből valók. Akkor a kakós csiga, mákos kalács, túrós vagy lekváros bukta gyorsan eltűnik a kosárból...


- Tészták közül szereti a mákosat, krumlisat....és pont. A túrósat inkább csak megpiszkálja, a sült szalonna darabokat keresgéli benne. Na merthogy azt is nagyon szereti. Az olasz tésztákat jobban kedveli, értem ezalatt a spagettit, fusillit, pennét, farfallét (nagy favorit) bármilyen szósszal. Tényleg bármilyennek. Ameddig nem reszelek rá semmilyen sajtot. 

- Ha Rékának felvágottat adok reggelire (sonka, párizsi, szalámi), nem eszik hozzá kenyeret vagy péksüteményt. Erőteljes szülői noszogatás után sem többet, mint 2 falatot. A felvágottat mindig magában eszi. Ezt már egészen megszoktam. Olykor elnyammog hozzá egy kis uborkát, sajtot, zöldpaprikát és legurít egy kis narancslevet. És kész.


- Az egyetlen húskészítmény, amit Réka nem magában, hanem mégiscsak kenyérrel megeszik az a téliszalámi (Rákóczi féle) és a májkrém. Már ha ez utóbbi húskészítménynek számít....akárhogyis, olyat veszünk belőle, amely E betűileg szegény. 


- És az nagyon fontos, hogy a kenyerét nem kenhetem meg semmivel. Sem vajjal, sem margarinnal, sem sajtkrémmel, sem semmilyen krémmel. Ha mégis, hozzá sem fog nyúlni. A különféle szendvicskrémeket a tányérra szoktam halmozni kiskanállal, a kenyér MELLÉ. Aztán reménykedem, hogy lesz kedve tunkolni.


- Az fontos, hogy a kenyér friss legyen és puha. Ha másmilyen van itthon, abból még kevesebbet eszik, mint egyébként.


- Lekvár, nutella... ezekkel csúszik a kenyér. De ilyet nem sokat kap. A lekvár alatt sem lehet vaj, kizárt!


- Gabonapehellyel unokatesó ismertette meg nem olyan régen, azóta egy bizonyos fajtát szívesen fogyaszt (Nestlé Cookie Crisp) Vettem neki E betű mentest is a Müllerben, azt is elnyammogja.

- Réka nem szereti a gyümölcsöt. És ez nagy bánatom. Tavaly még azt hittem, a dolog kinőhető, korrigálható, anyai kontrollom alatt van és idén kétpofára fog falni minden szezongyümit sorra....De csalatkoznom kellett. A gyümiundor, mely családunkban elég ritka, maradt Rékámmal. A banánon kívül kivételes, ha elfogyaszt valamit. A jó minőségű, finom barackot (szezononként mondjuk 5 szemet) és ha M. mama nagyon körüldöngicséli, akkor az almát is. Ennyi. Se cseresznye, se dinnye, se eper, se narancs, se szőlő, se körte, se kivi...és hagy ne soroljam.... Egy falat sem. A meggyes pitét meggy nélkül, a gyümölcs levest gyümi nélkül szereti, leszűrve.


- Réka sosem fogadta el a tápszert, ahogy elválasztotta magát (és egy kicsit én is segítettem neki...). Próbáltam 3 féle tápszert, majd 20 hónapos korától a házi tejet hordtuk neki néhány hónapig, aztán azt sem, mert napi egy decinél többet fel nem hajtott belőle soha. Manapság heti kétszer megiszik némi kakaót, sajnos baromi édesen szereti, ahogy az apja, boáááá.... ( a kakaónak persze)


- Viszont nagy joghurtevő. Ha nincs a joghurtban gyümölcs, mert akkor bele sem szagol. De sajtot sem sokat eszik. Még a bolognai spagettit és a pizzát is anélkül kéri.....Tejberizs és tejbegríz menő vacsorára mifelénk. Túró is jöhet minden mennyiségben, ami jó. A tejfölt is szereti nyalogatni, mint egy falánk kiscica.


- A tojásnak sem nagy rajongója, általában csak a fehérjét fogyasztja, akárhogyan is készítem el. Mondjuk, ha rántottát teszek elé, nagy meló kiválogatni a fehérjét....hehe...

- Réka a zöldségekkel sem kötött szoros barátságot. A paradicsomot nem eszi meg (bár volt egy fellángolása a baby változattal, de a szerelem gyorsan kihűlt.) A paprikát két falat erejéig esetleg. Az uborkát kedvelt. Fogjuk rá. A rántott zöldségeket (patiszon, tök, karfiol) meg sem kóstolja. A padlizsánra fújjol. A levesben megtalálható zöldségeket megeszi, ha felismerő őket. Egyébként nem. Viszont a főtt brokkolit (sima, párolt brokkoli, se íze, se bűze, viszont szép zöld) valami rejtett oknál fogva nagyon szereti. A répát is nyersen vagy főzve. A főzelékeket itthon vagy megeszi, vagy nem, az óvodában viszont bepuszilja mndet és még repetát is kér. Gomba sem csúszna le a torkán. Egyszer omlettben mégis megkóstolta, azt mondta, finom, mégsem evett belőle többet. Jellemző...

- Édesség: Győri keksz általában van itthon. Azt nagyon szereti. Ha csokiba van mártva, pláne. Csokoládét soha nem veszek a gyerekeknek. (Magamnak persze szoktam.) Nem az elvek miatt egyáltalán, hanem mert L. mama és M. mama bőven elég édességgel látja el gyermekeimet. Réka a fagyit is nagyon szereti, általában csokisat kér.


- 100%-os almalé, jó minőségű  baracklé, alacsony ásványi anyag tartalmú ásványvíz, híg szörp, ilyesmiket isznak. Réka egy teve, mindig itatni kell. Kubuval, Cappyvel motiválható. Rossz szokása, hogy imádja a kólát (ahogy az anyja is).


Folyt köv.