2024. január 25., csütörtök

Csütörtök este

 

Csütörtök este a hangulatom mindig fényesebb, mint mondjuk hétfő reggel, de mindegy. 

Kezdek szenilis lenni, mert egyre kevésbé emlékszem, miről írtam a blogban és mit meséltem el valakinek, szóval van baj rendesen. 

A félévi bizonyítványokat fedje jótékony homály. Nekem nagyon fájt a Rékáé, mert eléggé távol áll attól, amit elvártam volna. Igaz, ő nagyon laza és búbánatnak semmi nyoma, azt mondja, majd ha számít, jobb lesz... Hát nagyon remélem, hogy így lesz. Amit mégis érdemes megemlíteni, hogy töriből legalább ötös és az angolt is szereti. Több jót azt hiszem nem is tudok elmondani. Zalán rontott magyarból, de javított matekból, na hát ő egészen más történet, nem is tanul, de amikor tanul sem érdekli az egész, úgyhogy ... naja, ő ilyen.

Hétvégén letoltam a Tündérkert című sorozatot, ami Erdély története kb. , ment már a tévében is valamelyik csatornán és most fenn van a Netflixen. Eddig talán 8 rész jött ki. Nagyon fura volt, nehezen mondtam volna ki, hogy nem tetszett, mert amúgy a látvány, a díszletek elég menők, a színészek is jók benne, csak nem egészen értettem, hogy miről szól az egész, mert Báthory Gábor akkora híres fejedelem volt? Valahogy össze voltam zavarodva, hogy most tényleg róla szól az összes rész?? Vártam volna, hogy majd a következő részben jól megbukik ez a Báthory Gábor, de csak nem akart és akkor türelmesen végignéztem, amíg - spoiler - tényleg kinyiffantották a hajdúk. A töri tudásomat biztos fel kell frissíteni. Nagyon hasznos, hogy ilyen alkotások is készülnek, felhívják a figyelmet Erdélyre, amelyről többnyire Trianon vagy az ország 3 részre szakadása kapcsán hallunk, pedig annyi minden más érdekesség is övezi. 

A másik sorozat, amit még érdemes nézni az a Yellowstone, igaz, csak 2 évada van fenn Netflixen. Erről sem mondanám, hogy nagyon tetszett, túl sok benne a vér és a hulla, de hogy Kevin Costner megvédi a földjét minden áron, az azért egyfajta érték. Hogy aztán milyen áron, hát bármi áron, az megint egy másik történet. 

Hétvégén újra sütöttem fánkot. Ezúttal nem lett olyan szép szalagos ,mint első alkalommal, nem volt türelmem sokáig dagasztani, a konyha is hidegebb volt, mind ideális, viszont ízre még finomabb is volt, mint előző héten. Néhány óra alatt a huszonegynéhány fánknak hűlt helye sem volt. Sütöttem csokis muffinokat is a mikulásos csokik maradékából. Sajnos picit túlsütöttem, úgyhogy bár ízre nagyon finom csokis lett a muffin, de kellett hozzá feltétlenül valamilyen toroköblögető, nehogy megfulladjon tőle az ember. Most ez nem hangzik túl jól, de tényleg ízre rendben volt, nagyon is. Ezt a receptet megtartom, csak időben ki kell kapni a sütőből a cuccot. 

Most ropogós kiflit szeretnék sütni, de azt nem tudok, vagy vajas pogácsát. Már a gondolattól is összefutott a számban a nyál.....

Szerdán szabadságon voltam. Fogorvoshoz volt időpontunk, amit még novemberben kértem, mert az egyik tömésem nem volt már az igazi és attól féltem, ha valami keményebbre harapok, akár kettőtörik a fogam....Csak délre volt időpont, nálunk meg megszűnt a fél nap szabi intézménye, úgyhogy kénytelen voltam kivenni egy egész napot. Nem nagyon bántam.  Végül minden jól alakult, a tömést tök gyorsan kicserélte a doktornő, Tibi pedig csak az éves kontollon esett át, amin nem volt vagy négy éve, úgyhogy minden rendben volt nála. Utána tök boldogan jöttem ki a rendelőből, mint a felszabadult gyerek, be is rángattam Tibit a Jysk-be, hogy megjutalmazzam valamivel magam, vettem pár apróságot. Ennyit arról, hogy nem veszünk semmit januárban. Bár már úgyis szinte február van. 

Azt hiszem, kezdek kilábalni a januári rossz hangulatból, kb. egy hónap, mire megemésztem, hogy túl vagyunk az Adventen, karácsonyon, és ráérzek, hogy a sötét januárban is vannak jó dolgok. Pl. a meleg takarók a kanapén, néhány jó könyv, egy isteni forró habos kávé, némi süti, télikörte, egy tányér borsóleves vagy raguleves,  egy izgalmas vízilabda / tenisz / kézilabda meccs a tévében, a kutya, ahogy szinte a bőröd alá bújik, az otthon melege, fánk, a hétvégi ráérős reggelik....Túl sok a kaja, értem én, de én sajnos szeretek enni, örömet okoznak a jó falatok, mit tehetek. 


Zalán tanul

 Wiederherstellung der Macht der Herrscher

Wiederherrrrstellung der Macht der Merrscher

Wiederholung der Macht der Kirsche .... Kirche...

Wiederentwicklung der Macht der König...Kaiser...Zar ... ja eznemaz

Wiederherstellung der Macht der Herrscher 


Anderen Bevölkerungsschichten helyett Beratungsschichten.....

Napoleons Niederlage helyett Napoleons Niederschlage



Látszik, hogy már csütörtök van....


Használati utasítás közös otthonunkhoz

Elsősorban gyermekeim számára, illetve úgy általában....

-A kabátoknak a fogason van a helyük, a komód gombjára akasztva csak engem irritáltok. A sapkát, sálat lezseren szétdobálni nem előnyös, bár én minden este összegyűjtöm őket a helyükön, a fiókban.

- a hosszú szárú csizma helye a fal mellett van, a lépcső lábánál, lehetőleg kitámasztva- minden cipő valamelyik cipőtartóban található. Tudom, tudom, van négy, nem egyszerű, de mindenkinek van saját.

- A mosogatógépen két gombot kell megnyomni, plusz az indítógombot. Kapszulát kell bele rakni, anélkül bajosan lesznek tiszták az edények. A mosogatógép addig működik, amíg a piros fény látható előtte a padlón…. Az előtt is kinyitható, de óvatosan, nehogy kicsapjon a forró gőz.

- A kávégépen balra kell billenteni a bigyót, akkor tisztít, jobbra, akkor főzi a kávét. Nem érdemes a kettőt összecserélni. Üres kapszulákat (az üreseket) külön gyűjtjük.

- A külső bejárati ajtót mindig csukva tartjuk, télen, nyáron, zimankóban és kánikulában. Kivéve, ha ki van támasztva vagy mögé van valami helyezve, hogy ne vágódjon neki a ház falának.

- A kutyát csak akkor engedjük le a kertbe, ha a kapuk zárva vannak. Hűséges fajta a kutya, de ki tudja, még megtetszik valakinek. A szabály az, hogy aki leengedi, annak is kell visszaengedni. A kutya ugatással fog jelezni.

- Szennyest nem hozok ki a gyerekszobákból, vagy eltaláltok a szennyesládáig vagy eltaláltok a szennyesládáig.

- A lépcsőfordulóban, lépcső alján vagy tetején található ruháskosárban mindig tiszta, vasalt ruha található csak valamiért nem jutottam el velük a fenti szekrényekig.

- Az esernyők a tükör alatti komódban vannak. Soha senki nem találja meg őket, de tényleg ott vannak.

- A lepedők a fenti szekrény alsó nagy fiókjában lapulnak. Mondjuk , nem tudom, minek mondom, rajtam kívül nem cseréli le senki.

- A telefontöltőm használata előzetes engedély nélkül szigorúan tilos. Mivel soha, de soha vissza nem kapom rikácsolás nélkül.

- A légkondik használata túl hideg lakás esetén ajánlott, a cirkó beprogramozásába belenyúlni zsíros, maszatos mancsocskákkal nem szabad.

- A kutya fél a turmixgéptől és az aprítótól, így azokat csak zárt konyhaajtó mögött érdemes használni, különben egy behúzott farkú, kocsonyás állagú vizsla fog betántorogni és felkéreckedni ölelésre. Bezzeg a tűzijátéktól, petárdától nem fél, csak várja, honnan fog leesni a fácán. Az a fránya DNS….

- A mosogató alatt, hátul azok a szörpös üvegek pálinkával vannak tele. Senki nem issza őket, de folyton kapunk egy-egy üveggel, kiönteni túl értékesek….. Szóval nem víz egyik sem, az a lényeg.

- A hűtőben külön van tejtermékes és húsos polc. Tehát a sajtot, szalámit csak a helyén érdemes keresni, hiába forgatod fel a zöldséges fiókot, ha a tejtermékek között nincs, akkor elfogyott a sajt.
Kivéve pénteki napon, amikor már minden előfordulhat....

- A nappaliban a kutya helye a fotelben van a kutyás pléden vagy alatt. Ettől függetlenül az eb előfordulhat a kanapén is nyomokban vagy a szőnyegen.

- Szennyesláda mellé, mögé nem rakunk ruhákat, csakis bele. A szennyesládán talált ruhák tisztának minősülnek és várják az újbóli használatbavételt (pl. pulcsi)

- Az ásványvíz és üdítőkészlet a kamrában található. Ha a konyhában nincs, ott érdemes keresni, ahogy a gyümölcslevet is.

- Tejes üveget használat után, ha nem üres, vissza kell tenni a hűtőbe. Köszi! A vajas, lekváros, májkrémes, sajtkrémes kés látványától a pultonk vérbe borul a tekintetem. Na nem, de majdnem.

- Soha semmit nem szeletelünk a konyhapulton. Van mindenféle vágódeszka. A finn, mintás a szendvicses, nektek az kell, a zöld a húsoké, minden egyéb fa a zöldségeké.

- Cipővel nem lépünk be a nappaliba, az előszobában megszabadulunk minden lábbelitől. A nappali szőnyegére lépni kinti cipőben nagyon nagy gáz....Főleg latyakos, sáros időben.

- Gyertyát gyújtani a tetőtérben szigorúan tilos. Nincs enyhítő körülmény és "kivéve". Bármilyen nyílt láng használata az emeleten villámgyorsan oltandó.

- A kutya nálunk szinte családtag. Ami ezzel jár, az ezzel jár. Mondjuk, eddig egyetlen egyszer volt, hogy valakit meg akart volna harapni, az is csak azért volt, mert a kedves rokon elfelejtette megemlíteni, hogy retteg a kutyáktól. Ezt pedig a kutya rosszul interpretálta agresszióra.

-

Asszem ennyi hirtelen....