2023. szeptember 23., szombat

Aktuális

 

Zalán a héten megkapta a hetedikesek oltását, a Hepatitis B ellenit. Eszembe is jutott, hogy még csak tegnap volt, amikor Réka hetedikben hazakéreckedett az utolsó két óráról, mert annyira fájt a karja ugyanezen oltás után.....Félelmetes néha, mennyire közelinek tűnnek ezek az emlékek, pedig már két éve ennek. 

Háromféle ember van, aki tud számolni és aki nem, ennek három éve....Még rosszabb így.  

Kértük a HPV ellenit is, úgyhogy azt majd októberben valamikor belé döfi a doktornéni. Volt egy kislány osztálytársa, akit a legutóbbi oltás után kergettek az assszisztensek iskolaszerte  - a pletyka úgy terjedt el, hogy a doktornéni a tűvel, de ezt én nem veszem be - mert vadul üvöltött, hogy nem akar ÓTÁST, nos, idén már csak csöndesen sírdogált ez a kislány.

A tanév elején összeírta az ofő, hogy ki igényel laptopot, mert hetedikben az jár, jött fentről valami homályos és nem egyértelmű üzenet. Mindenféle kommentár nélkül továbbította a szülőknek....hát mi kérünk laptopot, kérünk, de nem hinném, hogy tényleg kapunk is....Állítólag máskor is körbement hasonló felhívás, de nem lett belőle semmi. Hát nem lepődtem ezen meg. 

Zalán hétfőn kezdett Réka matek tanárjánál (mármint akihez Réka jár hetedik óta). Zalánnak szokatlan még az online óra is és valamiért teljesen be volt feszülve, minden egyes válasz előtt várta tőlem a jó választ, erősítsem meg, hogy helyeset fog mondani.... Hát rossz volt nézni, remélem, majd idővel oldódik, az önbizalma épül, mert ez így nem igazán jó. Aztán megírták a dogát, amire minden témakörből felkészült Zalán szerintem, amennyire lehetett és örülni fogok, ha hármas lesz, olyan sok feladat volt és olyan nehéz....Sajnálom. Ez biztos nem tesz jót sem az önbizalomnak, sem a jókedvnek.  De majd legközelebb jobb lesz, remélem... Persze, meglátjuk, ha kiosztja a tanerő...

Réka megkapta a kilépőjét, péntek 4. órában elhagyhatja majd a sulit. Remélem, vigyáz magára. Nem tudom, miért féltem pont ebben a lyukasórában, amikor amúgy is önállóan jár-kel a városban, amikor úgy tartja kedve, mégsem féltem különösebben....Viszont féltem akkor, amikor lovagol.... Újabban már haladó lovas, az őszi szünetben hívták tereplovaglásra a Zagyva partjára, ami biztos szuperjó élmény lesz.... Ahogy őt figyelem lovaglás közben, kosztümos filmek lovas alakjai jutnak eszembe, ahogy üget vagy vágtat. Minden vágtanem megy már neki, ami számomra bámulatos, olyan nagyon ügyes. Mostanában mindig ugyanazon a lovon lovagol, egy fiatal kancán, akinek jóságos, hatalmas barna szeme van. A feje is óriási és az egész ló elég méretes, pedig ez a fajta ló még csak nem is olyan nagytestű....Teljesülni látszik tehát egy óriási álom, régi álom, Réka megtanul jól lovagolni. Vajon gondolta volna 2-3 éves korában, amikor a műanyag pónikat rakosgatta álló nap jobbról balra....vagy akár 11-12 évesen hogy egyszer igazi lovon is ül majd, sőt, vágtat rajta? Ő bizonyosan, én nem hittem volna, bár az apja is igazi lóbolond....Egyre határozottabb lesz, meri irányítani a lovat, az akaratát átvinni, szóval folyamatosan fejlődik a kiscsaj.

Újra probléma a kellő mennyiségű kaja előállítása a gyerekek igényeinek. Ma Zalán lasagnet kért, az még holnapra is elég lesz nekik. Vettem egy helyi péklánytól fagyasztott pizzatészta gombócokat illetve van receptem villámgyors pizzára, de azért az nem olyan finom, mint egy fél napig dagasztott- kelesztett. Sőt, a fagyasztóban van bolti pizza is, ha minden kötél szakad. Gyors kaja még a carbonara is, bár nem villámgyors. Mire a kolozsvári szalonna megadja magát a lassú pirításnak, az nem két perc. Szeretik még a pörköltöket, tokányokat tésztával, vagy a brassóiszerűséget mindenféle hússal , sok fokhagymával, krumplival.  Ott vannak még a sültek is, de abból csak frissen esznek, melegítve max szendvicsbe tudom őket becsempészni. Aztán lehet még melegszendvicset is sütni, bár vacsorára ritkán készítünk, inkább uzsonnára vagy tízóraira. Nagyjából ennyi, amit megesznek, illetve még a gyros féleségek, taco , chili con carne is jól csúszik. Zalán a virslit is szereti, Réka nem.

Érdekes, hogy csak az éhhalál szélén esznek hideg kaját, szendvicset, zöldségeket, felvágottat, sonkát vacsira.  Én úgy nőttem fel, hogy meleg ebéd a suliban (még gimiben is menzás voltam) és hideg kaja vacsorára. Hétvégén anyu főzött ebédet, vacsora hideg. Emlékszem, hogy tök jókat falatoztam nyári estéken akár párizsiból és vajaskenyérből is, ha volt hozzá a kertből zöldhagyma, paradicsom és paprika. Az én gyerekeimnek ez önként elképzelhetetlen. Ha készítek retro szendvicseket, persze megeszik, olykor még örülnek is neki. De hogy odamenjen a hűtőhöz, kivegye a szalámit, megkenje a kenyerét, azt el sem tudom képzelni. Rékáról még esetleg, ő szereti a vajkrémeket, sajtkrémeket, viszont felvágottat nem eszik és szalámit sem igen. A sonkát sem szereti.  Zalán bevállalósabb, szereti a zsíroskenyeret káposztával itthon és az avokado krémet is piritóssal. Készít magának omlettet vagy süt tojást, olykor palacsintát is készít recept nélkül, magyar félét, Réka inkább az amcsi fajtát kedveli. Mindig keresem az újdonságokat, finomságokat, hogy feldobjam az étkezéseket. Az is előny, ha minél gyorsabb egy étel elkészítése és egészséges is.  Vagy legalább adalékmentes.....





Iskolai dolgok

 

Az osztályban nagy a felháborodás a szülők részéről, mert megszűnt idéntől az angol nyelv oktatása, mint másodnyelv. Augusztus 31-én állítólag felmondott az angoltanárnő és szeptember 1-ével nem sikerült őt pótolni. Illetve a nem kéttanos osztályban nyilván folytatódik az angol valahogy, azt nem tudom, hogy. Teljesen padlót fogtak egyes szülők, én komolyan nem értettem, hogy ez a legnagyobb probléma, amit meg kellett vitatni a szülői értekezleten is? Kéttanon nem is szokott lenni másodnyelv, pont elég teher az az egy is, szerintem - bár elfogult vagyok - a német kéttan még nagyobb szívás  nehezebb is, mint az angol. Alakítottak egy csoportot az egyik helyi nyelviskolával és most pénzdíjas tanfolyamon heti 2 óra (vagy 2x2, nem emlékszem) lesz ángol óra....Nem maradnak le semmiről egyébként, ha nyolcadikban "csak" középfokú vagy felsőfokú nyelvvizsgát tesznek németből, így is lesz elég idő gimiben egy másodnyelvre, főleg ha az angol. Majd kíváncsi leszek, hogy milyen szintig jutnak németből nyolcadik végére.... Persze előfordulhat, látott már ilyet a világ, hogy valakinek jobban tetszett az angol és inkább azt szerette volna tanulni, de hát ez nem a suli hibája, nem kötelező mindenkinek német kéttanon tanulni....

Zalánék most olvassák kötelezőként a Kőszívűt, a tanárnő - szemben a Toldival - nem azt választotta, hogy irodalom óra keretében felolvasta a lebutított Nógrádi Gergely féle művet, hanem felad hétről hétre fejezeteket, amiből majd írnak dolgozatot. Illetve írtak is már egyet. Nem olvasnak tehát már sem Gárdonyit, sem Jókait, amit továbbra is szomorúnak tartok. Nem rossz a Nógrádi féle sem, gyorsan ki lehet olvasni, de ne tegyünk úgy, mintha egyenlő lenne a Jókai féle regénnyel. Talán egy árnyalattal jobb, mint az Egri Csillagok....Két vélemény szokott lenni az oktatásról, fú de gyenge, fú de erős, szegény gyerekek kinyiffannak....most akkor el kellene dönteni, hol az igazság. Szerintem meg a tanári teljesítmény egyre gyengébb, de ez csak a saját iskolánk alapján tudom megállapítani, nem mondom, hogy országos tendencia. Egyre több tanár elmegy a sulinkból valamiért, nem pálya elhagyók, hanem suli elhagyók és aki marad, az persze a legalja. Aki tanítani nem tud vagy nem akar, de cserében olyan tz-t állít össze, hogy bámulatos.  Olyanokat követel, amit ő maga le sem ad, "tudni kellene" jelszóval. Vagy/és olyan terjedelműt, hogy max emelt matekos tudja időben befejezni. Ez az általánosra vonatkozik, a gimivel egyelőre sokkal kevesebb gond van. Na mindegy, ne menjünk bele! Ami még fontos lenne, valaki írhatna már normális tankönyveket, mert amióta közoktatásban vagyunk, jönnek ki a tankönyvek és mind egyre csak rosszabb. De ne panaszkodjak, mert kémia, fizika tantárgyakból van tanár, fiatal, matek, magyar már nem olyan, mint pár éve, de stabil és németből még mindig erős a suli  - mondjuk gáz is lenne, kéttant szervezni és közben nincs is némettanár. ... Így sem volt anyanyelvi lektor az első pár évben. 

Folytköv később.