2019. február 1., péntek

Amíg kel a pizza....



Gennaro szerint legalább két órát kell kelnie a pizzának. Még addig van egy órám kb....
Szerdán pályaválasztási nap volt a suliban a helyi szakgimnáziumok (már szakközepek nincsenek is??) segítségével. Ilyenkor érdekes bemutatók vannak, át van rendezve a tornaterem (az a mini) mindenféle izgi fizikai kísérleteket lehet kipróbálni, fából ezt-azt esztergálni, valami villanyvonatról is említést tettek…. Zalán nem mesélt semmit, Réka sem sokat, szerintem az volt a legjobb az egészben, hogy nem volt tanítás. Azt nagyon értékelték. Vagy ha ők nem is, én igen! Gondolkodtam is, hogy kötelezővé tenném minden két hétben az ilyen programokat. Persze hétköznap, tanítás helyett. Be lenne építve az órarendbe. Menjenek könyvtárba, sétálni, múzeumba, kerékpározni, úszni, ha az idő megengedi. Vagy ez hülyeség? Nyilván egy világvégi, vidéki iskolában pislognának az új törvényemre, hogy magamnál vagyok? Hová menjenek? Bár hiszem azt, hogy ott is megoldható valami, csak ötletelés kérdése. Ha más nem, közös játék, dráma, zeneélés, sport, ilyesmi. Na mindegy, oktatási reformot már úgy sem csinálok. Pedig tudnék, a töri könyvet egyből bevonnám és pénzbüntetést adnék annak, aki azt engedte kiadni.  

Na szóval szerdán délután így szabadság volt, sőt még csütörtök délután is, mert én majdnem hét órára értem haza, a gyerekek meg 13 órától otthon tomboltak játszottak. Vacsorára sonkás szendvics volt, ennyit a nagy főzési terveimről, de ma sütök pizzát az biztos. Biztos, mert már kel.

Jövő heti menü tervek:
hétfő – brassói nap –
kedd – újra brassói nap (még jó, hogy kedvenc kajáink egyike)  - szerdán töri TZ ezer lecke anyagából. Bárcsak tudnám az összes választ Réka mf-jében, de nem.
szerdán sütök egy tepsi husit, pecsenyét ,tarját, tepsis burgonyával, salátával. Az megint jó lesz két napra, második napon rizi-bizi vagy bulgur.

csütörtök – ami szerdán - esetleg egy kis tarhonyaleves, amit a héten nem sikerült összehozni

péntek – fánk a maradék leves mellé. Ha egy business beindul….:) Zseniális a fánkom. Azóta kiderült, hogy amit használok recept, igazából egy alaprecept, azóta mindenütt ebbe botlok. Az is biztos, hogy a szalag méretében jelentős szerepe van az olaj mennyiségének is. Hogy rum nélkül is lenne ilyen könnyű a tészta, nem tudom, valószínűleg igen, de én már csak így használom. Reszelt citromhéj nélkül jobban szeretik a gyerekek, úgyhogy abból csak annyit teszek bele, amit alig érezni.

Nem meséltem, a 8. kötet elején megrekedtem a Szent Johannával, valahogy eluntam vagy nem is tudom, de valahol a 150 oldal után elfogyott a lelkesedés. Biztos boldogan élnek mind, amíg meg nem haltak. Most keresnem kell valami más olvasnivalót sürgősen. Könyv formátumban, nem pdf-ben, mert az nem igazi, még ha éjjel nagyon praktikus is a sötétben olvasni, amíg ki nem nyiffan a szemem. 

Jaj, Zalánék ma korcsolyázni voltak dupla órában, nagyon élvezte és állítólag egyszer esett csak el, a többiek meg jóval többször. Milyen jó lenne, ha minden héten mehetnének korcsolyázni. Na már megint az oktatást reformálom...áprilistól már nem is lesz jég, úgyhogy max görkori jöhet szóba. 

Még akartam valamit írni, de nem tudom, mit. Ja, hogy is felejthettem el, bizonyítványok. Szépek, szuperek, bárcsak év végén is hasonló lehetne. Beérném ugyanezzel. 

Rékáék még nem jöttek haza a festőestről, de egész nap izgultam, hogy tetszeni fog e neki, élvezi fogja e. Aztán négy órakor (15:45-re kellett menni érdekes....) felhívott Réka, hogy kell e oda vinni valamit, pl. az ajándékkártyát? Hallottam, hogy még a kocsiban vannak. Hihetetlen, hogy Tibi mindenhonnan képes elkésni...